Meni konkretno se je zgodilo, da sem premočno zavil pipo na fermentorju, zaradi česar se mi je tesnilna gumica malenkost zvila. Tega nisem opazil. Po kakem tednu fermentacije, sem fermentor premahnil, spodaj pa je bilo vse plesnivo, ker je pivo malenkost uhajalo. Pivo sem sicer pretočil, ker ni bilo videti česa posebnega. Nato sem pivo dal v cold crash in na dan, ko sem hotel flaširati, je bil na pivu narejen biofilm. Po posvetovanju z našimi pivovarji sem dobil odgovor, da res gre za biofilm, ki ga v večini primerov naredijo brett, lahko pa tudi lektobacili in pediokoki. Pivo zdaj pustim v fermentorju še 3 tedne, da bo požrlo, kar bo, če bo, nato bom flaširal. Primernega in sekundarnega fermentorja eveda ne želim zavreči, bi ga pa rad temeljito in pravilno očistil.
Kakšno koncentracijo varekine naj naredim? Po čiščenju in pred uporabo fermentorje in vse, kar pride v stik s pivom, sicer vedno temeljito pošpricam s star sanom.