Čiščenje računalnika oz. format c:

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Formatiranje se danes mene tudi caka in sem razmisljal, da ko bom nalozil XP SP2, gonilnike od maticne in graficne, potem bi si pa naredil image celega windowsa, da mi drugic ni potrebno se vse enkrat nalagat...Kako se to naredi ?

vizzzi

Pripravnik
10. okt 2007
370
0
16
Inštaliraj Windowse, vse gonilnike, programe, ki jih nujno rabiš itd.., nato pa naredi image diska - sam sem to naredil s programom Acronis True Image.

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Pet ur sem poizkusal instalirati windowse, pa ni slo !! Ne vem ali je kriva nova plata ali kaj drugega...V biosu vse nastavim, prvo branje iz cdja, potem pa iz diska, vstavim CD z windowsi in formatiram 15 gb disk, formatiranje traja 1 uro, se nikoli prej ni to toliko trajalo, pa sem jih letno sigurno vsah 3x nalagal...Ko mi to koncno uspe, se zacne postopek, ko si pobere datoteke iz CD-ja, ok, to dela, potem se avtomatsko naredi ponovni zagon in takrat nastavim, da najprej bere iz diska, tako, kot sem vedno delal...In to ne stori, spet traja kar nekaj minut, predno gre spet brati iz CD-ja. In vse skupaj traja neizmerno dolgo, v tem casu sem ponavadi imel ze vse namesceno...Bi moral v biosu nastavit se kaj ? Res je nova plata, ampak da bi zaradi tega bil postopek tako dolg, mi pa ni jasno...

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Meni se pa ne da s tem formatiranjem zafrkavati, ker imam enostavno preslabe pogoje (nimam dvd pekača, hd skoraj povsem zafilan ...) in me zanima, kako se drugače ohranja stanje compa optimalno oz. puca to navlako? Pred kakšnim mesecem mi je fragmentacija opazno pospešila zadevo, danes pa je spet vse enako kot prej.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Hja, nekaj časa boš ga še lahko pucal, enkrat pa bo treba format nardit. Meni najbolje spuca TuneUp Utilities, veliko jih ima CCleaner, ampak mi TuneUp več smeti sprazni. Pa pregledat če imaš spyware, trojance... (Spybot, kakšen online antivirus...).

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Meni se je to enkrat zgodilo, da je ful dolgo formatiral disk, ki je sicer prej več al manj delal... poj je pa čez par dni spustil dušo
crazy1.gif
mogoče ne bi škodilo pregledat diska za slabe sektorje.

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Meni se je to enkrat zgodilo, da je ful dolgo formatiral disk, ki je sicer prej več al manj delal... poj je pa čez par dni spustil dušo
crazy1.gif
mogoče ne bi škodilo pregledat diska za slabe sektorje.

Ce je crknil, imam se enega 40 gb, ki ga bom danes probal...A lahko kako dobim iz pokvarjenega diska podatke iz D particije ?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Najprej priklopi samo 40 gb disk, instaliraj Windowse in potem šele priklopi oni drugi disk in probaj dobit stvari dol, meni tudi zgleda na pokvarjen disk. Pred formatiranjem ti je vse v redu delalo?

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Najprej priklopi samo 40 gb disk, instaliraj Windowse in potem šele priklopi oni drugi disk in probaj dobit stvari dol, meni tudi zgleda na pokvarjen disk. Pred formatiranjem ti je vse v redu delalo?

Ja, potem nabavim novo maticno in ne dela...Sicer je disk star okoli 3 leta, 80 gb maxtor...Pri formatiranju se ustavi pri 84%, potem pa se ne prestavi vsaj 30 minut nikamor, do 100% pa traja se kar nekaj casa...Bom probal se priklopit 40 gb disk in ce bo to delalo, potem je res drugi crknil, sicer je C particija formatirana, upam pa da bom lahk dobil dol vsaj kaksne podatke iz D particije...

vizzzi

Pripravnik
10. okt 2007
370
0
16
podatke iz pokvarjenega diska se ponavadi da dobit dol, odvisno kakšnja je pač okvara.

Mal poglej po googleu, programov za to obstaja veliko. Pač sprobaš več različnih programov, mogoče ti uspe.

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Res je, disk je izdihnil...Sem dal noter nadomestnega, pa je sibalo na polno in tudi dela...Potem pa se zraven priklopim tistega pokvarjenega, da bi probal kaj iz D particije dol spravit in ze takoj pri zagonu spet vse dela tak pocasi in se nikamor ne prestavi...Saj nimam nekih zelo pomembnih podatkov, nekaj slik in muzike, tak da ni panike...Nic, treba bo nov disk...