Čiščenje računalnika oz. format c:

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Nabralo se je ogromno navlake na računalniku, zato sem se odločil, da ga malo očistim, da bo hitrejši. Kaj mi svetujete, format c: ali kaj drugega? Nisem kakšen stručko, zato bi rabil nasvet, kako to narediti, v Win98 (imam CD9 in v XP (nimam CD-ja)?

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Najhitrejš bo format pa XP-je gor...

Za začetek si naredi backup (na DVDje, CDje, drug disk ali na particijo, katera nima posnetga gor OS-ja). Pazi, da boš izvozil vse certifikate za Klik in podobno, bookmarke, če jih rabiš itd... take stvari se ponavadi pozabi
grin1.gif

Potem "kupi" image od XP-jev, ga zapeči na CD in restartej računalnik. Ne pozabi si zapisat serijske številke.
Ko boš restartal, te bo vprašalo, če boota s CD-ja... potrdi. Če te ne vpraša, moraš v BIOSu nastavit da je first booting device CD pogon.

Ko enkrat prideš v setup samo slediš navodilom. Pazi, ko boš formatiral disk, da ne boš sformatiral napačnega diska (če imaš več diskovja notri). Lahko si narediš tudi več particij - po želji. Najlažje boš to zdaj naredil.

... po cca 30 minutah se ti bo restartal računalnik in že boš v windowsih.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Živjo!

Mene zanima naslednje: Kako začnem postopek?
Vstavim v CD winse in ko zaženem računalnik, izberem da mi bere iz CD-ja. To znam.

A potem bo šel postopek naprej in me bo vprašalo, če hočem formatirat disk?

Al moram to formatirat predenj vstavim CD od winsov in začnem celoten postopek?

Hvala vsem za pomoč!

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Ne... prvič vstaviš CD, resetiraš in ko se ti zažene setup za novo namestitev windowsov formatiraš...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To izbereš pri tistem oknu, ko te vpraša na kateri disk hočeš inštalirat, izbereš Delete partition in v naslednjem oknu daš Quick NTFS format.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Hvala obema!

Da ponovim...
Sem v windowsih. Vstavim CD z winsi, resetiram, pritisnem F5, da pridem do BIOS-ov? Nastavim, da mi bere iz pogona G (kjer je CD), potem pa znova zaženem?
Je to prav?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
NE čist. Kak prideš v BIOS nastavitve je odvisno od sistema. Ponavadi je tipka DEL ali F2 , včasih F10. Za F5 prvič šlišim.

Sicer ponavadi ne rabiš nič spreminjat, ker je tak, da se zažene s CD-ja.

Če piše "Press any key to boot from CD ...." (pike na koncu se izpisujej počasi, ena na sekundo) potem je to to in moraš pritisnit neko tipko, sicer gre v Windows kot ponavadi.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Hvala!
In potem inštaliram normalno? Še pred tem me bo pa vprašalo za formatiranje?

Kakšni "zapleti" se lahko pojavijo? Pride do kakšnega bluescreena?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če je z računalnikom vse v redu ne bo bluescreena (ok, v redkih primerih je tudi bluescreen če pride do konflikta pri inštaliranju komponent).

V glavnem izbereš najprej install windows (ne repair), potem ko te vpraša na kateri disk inštalirat pa izbereš tistega, na katerega hočeš inštalirat, daš Delete partition in potem NTFS (Quick) format, potem pa bo dalje sam delal kakšne pol ure, dokler te ne bo vprašal za jezikovne nastavitve (nastaviš slovenske področne nastavitve in tipkovnico), potem vpišeš še serijsko, pri mrežnih nastavitvah pa samo yes oz. next klikni, nič ne spreminjat.

Nazadnje urejeno:

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Težava!

Ko, odaram windows file, mi ne naredi nobenega .iso file-a.
Kaj delam narobe?

Kaj točno moram zapečt na cd?
Kje dobim kodo?
A jo moram prej kam napisat? Al se mi ko inštaliram sama generira?

Hvala za pomoč!

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Evo...

Inštaliral winse (hvala, SouthPark!!!).

Sedaj pa težava...
Ne prepozna mi omdrežne, PCI modema, zvok ne dela... Pogledam pod Devide mamager in je pred vsemi temi napravami rumen klicaj. Ko pogledam, piše, da driverji niso naloženi.... Kaj sedaj nardit?

Please za pomoč!

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
CD-ja nimam nikjer več
frown-1.gif

Torej naložim z Dellove spletne strani?
Kako pa vem točno katere moram (model prenosnika je D510), našel sem en kup driverjev...

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Hvala ti!

Sem še kar ene dodatne pobral:)))
Veš, kaj še ne najdem...

Network Controller
Video Controller

TOle imam še z rumeno in nima gonilnika..

Pa ful ti hvala za pomoč!