Čiščenje avta- kaj res rabiš?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Tisti video je predvsem precej "ekoloski" In taki so potem ponavadi najbolj glasni pri vw aferi. Ce bi crpal pitno vodo pod dvoriščem dvomim da bi take zganjal.
Porabim liter šampona na desetletje. Nekoc sem ga vec, sedaj pa nisem vec suzenj pleha.

PaviGFY

Pripravnik
13. dec 2011
407
3
18
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Citat:
nisem še videl pralnice s krtačami, ki ne bi stile risov na plehu. dobro boste rekli, saj se ne vidi zelo ampak mene moti. prisegam samo na ročno pranje. nič posebnega, dve gobi, vileda, šampon, nekaj za steklo in platišča, nekaj za čiščenje notranjosti.....

daj daj raje si najdi punco. če pa jo že imaš pa ji posveti več pozornosti. Pleh je pleh. Čez čas ničvreden odpadek. Kaj zdaj če je par risov na laku. Se zgodi kaka nezgoda kaj boš potem. Znorel? Zaradi pleha. Sam ravno zaradi tega nočem novih avtov. Da bom čustveni suženj svojega avta no way.
Se strinjam, ne bom se sekiral, pleh je pleh, samo to še ne pomeni, da moram z avtom delat kot svinja z mehom. Glej, ni zdej treba, da postaneš nek suženj avtu, samo tudi neka mala skrb ( npr. čistota), lahko marsikaj pove, kako kdo skrbi za material. Ti, ki pač ne kupuješ novih avtomobilov, ker jih kao nočeš
priden.gif
, boš lahko srečen, da naletiš na enega, ki vsaj malo popazi na avto.
Kar pa se moje punce tiče, se lahko tudi osebno zmenva, ker zgleda da predvsem ti rabiš pozornost.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Naslov teme se najprej prebere ali sploh kaj potrebujes da operes avto.
wink-1.gif

Za neko povprecno vzdrzevanje bi jaz priporocal sledece ( sicer je ze vse tule napisano a ok):
- dva lavorja ( hobuka od jupola pri meni)... eden za vodo (splahovanje gobe/ roka ice predno zajames sampon)) drugi za sampon
- za pleh mikro rokavica..ze omenjena z linkom..sicer draga a je zakon, za feltne navadna goba
- sprej za musice..bilokateri
- gumasti brisalec za sipe..najbolj se obnese navadni s petrola, ki jih imas pri njih v vodi da si obrises sipo.
- mikrokrpa..z ze omenjene stacune..z najvecjo gostoto ( crna, 400 g/m2) super vpojna. Prednost? Enostavno jo polozis na pleh in potegnes dol..na poti potegne vso vodo nase. Prakticno sploh ne brises.
- dve navadni mikrokrpi za odstranjevanje voskov in brisanje armature..te dajes vsake toliko prat.
- vosek...naravni/umetni..ki ga nanese tam 2 x letno
- quick detailer/wax..s katerim po pranju v parih minutah polepsas avto..spricnes gor in pobrises s krpo (zadeva je zakon ker ne vzame nic casa a to pa tak kot iz stacune..plus na stranskih sipah odlico odteka voda s sipe)..sam imam 3 razlicne a ni nekih hudih razlik.
- sampon za pranje..sam imam iz omenjene stacune...tudi ni poceni a bo za 2 do 3 leta.

Polinkam lahko v sredo ...

Nekako za 100 eur si nabavis robo s katero si lahko korektno peres avto.

Zdaj pa okoli avtopralnice...a se splaca..bit suzenj...pustimo da imas neka stara jajca 10+ kjer se ti ze sladko jebe... res je samo pleh a nekaterim ni cisto vseeno kako ta pleh zgleda. Sploh se ce si ga placal sam. In dokler si ga lastis ni nic narobe ce vse skupaj nekaj zgleda vsaj z vidika umazanije. Kaj se bo z njim dogajalo ko ga prodas in koliko je dejansko vreden ob prodaji nima nikakrsne veze. Gledas ga v casu svojega lastnistva. Da pa ne bi imel vsake toliko casa pol ure da si operes avto...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.158
113
Kar se tiče avto sužnjev je tako. Človek ki je rad čist in ima doma urejeno čisto stanovanje ima tudi urejen, čist, posesan avtomobil. In če potegnemo vzoprednice, avtomobil kaže osebno sliko tvojega vsakdana.
Potem so tudi ljudje, ki imajo nove ali prilično nove avte in bi radi da tako tudi zgedajo. Ne pa da nov avto zgleda kot da je 5 let star, ker je zanemarjen.
Na drugi strani pa so spet tu komične situacije, ko se picajzlom (tisti ki pretirano gledajo na svoj pleh (trenutno sem tudi sam med njimi)) rado pripeti vse mogoče. Kot magnet za probleme. Da ne omenim, da se mi je pred tednom sosedov bicikel zvrnil na mesec dni star avto. So že praske in vdrtine na njem. Grrrrrr

Drugače pa sam najraje grem v ročno avtopralnico, kjer najprej pošpricam z njihovim šamponom, potem pa lavor, gobica in Petrolov šampon "kao wet effekt". Potem sperem z njihovim voskom. Na koncu pa z vpojno brisačko pobrišem. Včasih še stekla z stelexom. Vem da stekla nebi smel škropit z voskom, pa vseeno s tem preživim.

Nazadnje urejeno:

koliko

Guru
21. avg 2007
4.406
2.474
113
SV SLO
Saj ne zagovarjam umazanih in zasvinjanih vozil. Sam pač enkrat na mesec oziroma po potrebi avto zapeljem v avtomatsko ali pa ročno pralnico operem avto in to je to. Nevem zakaj bi nekaj kompliciral če lahko enostavno in hitro. Znotraj pa je moj avto vedno čist, ker v avtu ne pijem, ne jem, ne kadim skratka avto uporabljam za prevoz iz točke A in točke B.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Potrebuješ samo
špricanko
visokotlačni čistilec
čistilo Dimer
Krpo za suho brisanje ali pihalnik zraka.

Ne rabiš nobene krpe, gobe, drgnit...
smile-1.gif
to je za več kot povprečno pranje.
Če si pa picajzel, potem pa je potrebno še malo po feltnah podrgnit. To je pa vse!! Ja tudi mušiče gredo dol brez drgnjenja.

Čistilo pa mi je frend zrihtal, mislim, da je pri uvozniku dobil 10l kanto.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik PaviGFY pravi:
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Citat:
nisem še videl pralnice s krtačami, ki ne bi stile risov na plehu. dobro boste rekli, saj se ne vidi zelo ampak mene moti. prisegam samo na ročno pranje. nič posebnega, dve gobi, vileda, šampon, nekaj za steklo in platišča, nekaj za čiščenje notranjosti.....

daj daj raje si najdi punco. če pa jo že imaš pa ji posveti več pozornosti. Pleh je pleh. Čez čas ničvreden odpadek. Kaj zdaj če je par risov na laku. Se zgodi kaka nezgoda kaj boš potem. Znorel? Zaradi pleha. Sam ravno zaradi tega nočem novih avtov. Da bom čustveni suženj svojega avta no way.
Se strinjam, ne bom se sekiral, pleh je pleh, samo to še ne pomeni, da moram z avtom delat kot svinja z mehom. Glej, ni zdej treba, da postaneš nek suženj avtu, samo tudi neka mala skrb ( npr. čistota), lahko marsikaj pove, kako kdo skrbi za material. Ti, ki pač ne kupuješ novih avtomobilov, ker jih kao nočeš
priden.gif
, boš lahko srečen, da naletiš na enega, ki vsaj malo popazi na avto.
Kar pa se moje punce tiče, se lahko tudi osebno zmenva, ker zgleda da predvsem ti rabiš pozornost.

Veš popazit na avto zame, ko kupujem rabljeno ne pomeni da je nonstop glancan. So druge stvari bolj važne, šminko lahko vedno uštimaš.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pa ste se kdaj vprašali, koliko ur lajfa zabijete za to, da si glancate usran pleh? OK, štekam, če imaš kakega oldtimerja za dušo. Da bi si pa družinskega enoprostorca, ki ga mam za delovno vozilo glancal do onemoglosti mi pa na kraj pameti ne pade. Enkrat na tri mesece v pralnico (tisto ki je ravno na poti in ni pred njo vrste) v zimskem obdobju po potrebi in odvisno od vremena in vsaketolko mal posesat.

Mora met pa avto v moji lasti dobre gume, poštimane zavore in ostalo kar spada zraven, delni kasko in reden servis. Ko tole temo berem, ni čudno, da folk stoji pod nadvozi ko toča pada. Jim je več do lastnega pleha, kot do lastnega življenja.

Nazadnje urejeno:

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Ma kaka dva lavorja. wapo, spereš umazanijo, pa na vapo natakneš posodo z šampnom pa našpricaš, pa še enkrat z vapom spereš, pa pobrišeš z suho krpo. za trdovratnejše fleke in mušice pa po potrebi še našpricam z Yamalube cleaning gel. Stekla od znotraj z stelexom, armaturo pa samo vlažna cota. Pa seveda sesanje.

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.068
127
63
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pa ste se kdaj vprašali, koliko ur lajfa zabijete za to, da si glancate usran pleh? OK, štekam, če imaš kakega oldtimerja za dušo. Da bi si pa družinskega enoprostorca, ki ga mam za delovno vozilo glancal do onemoglosti mi pa na kraj pameti ne pade. Enkrat na tri mesece v pralnico (tisto ki je ravno na poti in ni pred njo vrste) v zimskem obdobju po potrebi in odvisno od vremena in vsaketolko mal posesat.
Mora met pa avto v moji lasti dobre gume, poštimane zavore in ostalo kar spada zraven, delni kasko in reden servis. Ko tole temo berem, ni čudno, da folk stoji pod nadvozi ko toča pada. Jim je več do lastnega pleha, kot do lastnega življenja.

467716-post_slo.gif

+1 (s tem, da nimam enoprostorca)

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.765
2.596
113
@Vincent SUPER!! HVALA!
Prosim za dopolnitev
Zakaj gumasti brisalec za šipe? Sam vsa okna potem še operan z župco za stekla.
Quick detailer/wax? Se bo avto lepo svetil in voda lepo odtekala? To iščem: pošpricaj in obriši!
Iščem dve navadni mikrokrpi za odstranjevanje voskov. Odstrani Zgoraj omenjeni voske PRED pranjem?
pa tista mikro krpa, za avto obrisat po pranju. NASVET
Ja 100 noben problem
Vi ALTERJEVCI, ki kupujete BMW-e za 10 k. Vam je vseeno.
Sam zelo pazim, da se mi 40K lepo šajna!
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
@Vincent SUPER!! HVALA!
Prosim za dopolnitev
Zakaj gumasti brisalec za šipe? Sam vsa okna potem še operan z župco za stekla.
Quick detailer/wax? Se bo avto lepo svetil in voda lepo odtekala? To iščem: pošpricaj in obriši!
Iščem dve navadni mikrokrpi za odstranjevanje voskov. Odstrani Zgoraj omenjeni voske PRED pranjem?
pa tista mikro krpa, za avto obrisat po pranju. NASVET
Ja 100 noben problem
Vi ALTERJEVCI, ki kupujete BMW-e za 10 k. Vam je vseeno.
Sam zelo pazim, da se mi 40K lepo šajna!
smile-1.gif

Gumast brisalec? Ko obrišeš streho z mikro krpo, vzameš v roke brisalec in potegneš s šip vodo. V parih potezah šipe suhe. Nato pobrišeš še preostali pleh.

Detailerji..recimo:
http://www.operi-avto.si/quick...&results=88

Špricneš, razmažeš (Pobrišeš), obrneš krpico na suho stran da pobrišeš na suho. 5 minut za cel avto.

Mikrokropo imam cca. tako (le da je črna
grims-1.gif
)
http://www.operi-avto.si/krpe-...&results=18
Odlična za odstranjevanje vode z avta.

Za vosek bo bolj primerna kak manj muckasta a vseenomehka na otip..npr:
http://www.operi-avto.si/pripo...&results=18
(tu me edino moti rob..je bolje da ni zarobljena).

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Grdo izgleda in me moti, res pa da imam avto "za dušo" in ne zgolj za prevoz od točke a do b, v zadnjem primeru bi mi bilo ravno do tokija.