čip tuning home made edition

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
sem nekaj po enem angleškem forumu za pežoje 407 stikal, ker sem iskal rešitev za ene senzorje pa sem našel temo, kjer se folk pogovarja o teh "skoraj" DIY čip tuningih:
ebayz

v bistvu ko gledam tabelo je output enak kot pri recimo priznanih slovenskih čip tunerjih (iz 136ps - 163 ps za mojo mašino) samo, da to ostane dejansko priklopljeno pod havbo in ne direktno spreminjaš nastavitev računalnika. Pa tud cena je tu nekje 10-20% slovenske

moti me še ena stvar - eden je napisal, da je kupil (prodajalec da 30 dni za vrnit izdelek, če se ti ne dopade + 5 let garancije na "čip" in da je gor eno stikalo od 1-8 in da je original na 3, pa mu je prodajalec rekel da naj najprej pusti na 3, potem prestavlja po 1 navzgor, dokler se mašina ne začne ?!pritoževat?! in da potem na eno manj

nekaj je že zadovoljnih kupcev, samo jaz še nisem prepričan v to, zdaj če bi to bilo čez 3 leta v prihodnosti, ko bo avto vreden samo še polovico...
grin1.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Na ebayu lahko kupis od igle do slona, tako da tak "tuning-box" ni nic posebnega.

Raje pelji avto optimirat nekomu ki ti svoje delo potrdi na valjih.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Na ebayu lahko kupis od igle do slona, tako da tak "tuning-box" ni nic posebnega.

Raje pelji avto optimirat nekomu ki ti svoje delo potrdi na valjih.

ma gre se za to, da jaz ne rabim tega, samo če dejansko dobiš 30 konjev za 100 eurov, bi verjetno premislil a ne?
smile-1.gif
ker ko pogledam cene pri naših herojih so za 2.0HDi ~ 700 eurov, sicer verjamem, da bi se dalo v časih recesije dobit tud do 50% popusta, a me za tako ceno še vseeno ne zanima

mene bolj skrbi, kaj vse se lahko pokvari, kot pa da bi škatlica dala le 15 konjev in ne 30

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To je pač že vnaprej nastavljen čip, ne tako kot ''čipar'', ki ti ga nastavi na tvoj avto. Zato je cena tudi toliko manjša, ker sam čip ni tak drag, drago oni nastavljanje/testiranje zaračunajo (in kar je najpomembneje - dobiš garancijo).

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ja dobiš garancijo na kaj? ker na čip sam oz. na škatlco ti tud ta da garancijo. Ti dajo garancijo na celo elektroniko avta?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kolikor vem ti da garancijo, da bo avto res imel toliko in toliko konjev več - in da bo nastavljeno optimalno glede na tvoj motor ter glede na tvoje želje.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Kolikor vem ti da garancijo, da bo avto res imel toliko in toliko konjev več - in da bo nastavljeno optimalno glede na tvoj motor ter glede na tvoje želje.

to je kot da ti da frizer garancijo, da je šampon naredil za tvoje lase optimalno stvar
grin1.gif

tisto glede več konjev - pač uporabniki teh škatl pravijo, da se pozna, zdaj po mojem je bolj važen subjektiven občutek, da avto bolj gre, kot pa da ga da na valarje in ti pokaže 30PS več ti pa tega ne čutiš a ne?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Garancijo, da ti ne bo havbe gor vtrgalo, ti verjetno nihče ne da. Tudi frizer ti je ne da, pa tudi če boš naslednji dan plešast
grin1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Kot so meni razložili tele škatlice v bistvu lažejo računalniku - postavijo se pred njega, ustrezno spremenijo vhodne signale in mu jih spremenjene podajo naprej. Zato računalnik misli, da motor deluje v drugačnih pogojih in spremeni parametre (večji vbrizg goriva...) - posledica je večja moč motorja. Je pa to že konceptualno precej bolj neprimerno in posledično tvegano, kot "pravi" čip tjuning. Tam ti že v osnovi spremenijo "pravila" po katerih motor deluje, kakšen je pritisk tutrbine pri določenih obratih, kakšen je vbrizg goriva itd.

Tako nekako, za telebane. Če sem ustrelil kozla naj me pa kak mojster popravi.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ja tako kot si napisal. Malo zavaja racunalnik z "napacnimi" parametri in potem motor dobi na moci.
Razlika med tem in tistim ki ga placas pri kakem tunerju je v tem da je tisti bolj prirejen posameznemu motorju in naj bi imel varovalko da res ne mores prekurit motorja.
Ce imas poceni avto in rad eksperimentiras bi se dalo probat, vendar dandanes se da avto tunat ze za 150 eur tako da mislim da je to vseeno boljsa ponudba. Kdo pa placuje po 700 EUR pa .........za malo drkanja po elektroniki..

Garancija?
Kdo jo pa da? Pa na kaj, na predelavo seveda da ne bo crknila njihova predelava. Seveda da ne bo, lahko pa ripne turbina in posledicno tudi masina, tu ne da pa nihce garancije. No eni dajo vendar to potem tudi konkretno placas.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Čipanje drugače ni nobena znanost.

Pa nastavljanje vsak avto specifično...give me a break. Kot da vsak avto gre na valerje in tuner v real time na valarjih še kaj popravi če vidi da kaj ne štima oz. da bi šlo več.

Ko peljete čipat te TDI-je vam sam prekopira eno mapco, katera se mu je še vedno obnesla in to je to. Majo čiptunerji tudi svoje forume pa je prav možno dobit file oz. nastavitve in primerjajo oz. izmenjujejo. Da tega ne uporabiš sam te omejuje še sam to kako skopirat na svoj eepromček.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:

Pa nastavljanje vsak avto specifično...give me a break. Kot da vsak avto gre na valerje in tuner v real time na valarjih še kaj popravi če vidi da kaj ne štima oz. da bi šlo več.

Ko peljete čipat te TDI-je vam sam prekopira eno mapco, katera se mu je še vedno obnesla in to je to. Majo čiptunerji tudi svoje forume pa je prav možno dobit file oz. nastavitve in primerjajo oz. izmenjujejo. Da tega ne uporabiš sam te omejuje še sam to kako skopirat na svoj eepromček.

saj to pa bypassa računalnik oz brez posega na samem računalniku deluje

ma za enkrat mi je preveč vreden avto, da bi ga sral s takimi zadevami, čez par let, ko bo pol manj vreden pa probam
smile-1.gif

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
ksz...tak powerbox sem imel v moji kii.... in je delal cca. 10.000km super, potem pa sem ga prodal, ker se bo počasi prodal tudi avto.

Na kratko..ko so avto merili na valjih, jim ni bilo nic jasno, ker je dalo ven boljse podatke kot po njihovi tabeli in smo morali meriti se brez, da so se prepricali, kaj in kako. Tako da kar se mene tiče, zadeva deluje... in je cca. 5-8x ceneje od super duper čiparjev pri nas...

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:

Heh, pa kaj še. Tole, kar ti omenjaš je cheap-tuning, ne pa chiptuning.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jes jes...

Sej cheaptunerji dobro delajo na tem, da prepričajo vse kolk zahtevn je ta del ipd. da lahko prodajajo storitev po 700€. Tudi sam bi marsikaj rekel, da mi en da 700€ za flashanje.

Znanje pa del se vidi takrat, ko je cel sistem postavljen na glavo....drug ECU, druga turbina ipd. Če pa mislite da isto truda gre v to da se vam čipa 1.9 TDI-ja se mi pa smiliš.
tongue-1.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Saj je podobno povsod... znanje se vidi, ko je potrebno nekaj ''po meri'' narediti... recimo Akrapovič izpuh: tisto, kar kupiš v trgovine, je precenjena kozmetika, praktično skoraj nič razlike proti najcenejšemu ponudniku na tržišču, samo zelo velika razlika v ceni. Ko je pa enkrat motor narejen za dirkanje, predvsem glava, in Akrapovič naredi izpuh po meri motorja in predelav, tu se pa pokaže prava vrednost... ostali, ki kupujejo drago serijo, pa financirajo take projekte...