Chevrolet Bolt / Ampera-e

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.973
6.991
113
Kaj pa navaden avto ki ima letno 0 mrzlih vžigov? Na servisu je izrecno rečeno 1 leto ali xy.000km, ne glede na "režim vožnje".

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Pa kaj ti klobasaš?
rolleyes-1.gif

Nimajo vsi avti obvezno servis 1x letno, npr. moj BMW ga ima glede na prevožene km (bencinar koli 25k km, dizlar okoli 30k km) ali enkrat na dve leti. Seveda delam oljne servise na polovični interval. Ker je bencinar vožen sezonsko (malo km letno) se servis dela vsake dve leti.

Zakaj bi torej na Amperi, kjer bencinski motor v glavnem laufa bolj redko delal pogostejši oljni servis?
grin1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
http://gm-volt.com/forum/showthread.php?226346-Bolt-Photos-from-the-CIAS

Citat:
Couldn't get in it unfortunately. It's not as ugly as I thought it would be when you see it in person.
I've got my deposit down.

Thoughts:
- The doors look big, and have a low floor line. I know someone who has leg issues who is looking to this car for one pedal driving, this is a bonus for him and anyone who wants easy entry/exit.
- The front is too stubby, but it's not as bad in person as in pictures
-The backseats are higher up than the drivers.
- The reflectors and lower lights design looks dated compared to the Volt, and to the Bolt's head/tail lights
- The wheels are much narrower than the Volt

Unconfirmed: the rep told me the car would brick 5kWh, leaving you 55kWh to use. Nice!

Also - here's a 360 of the interior if you haven't seen it yet: http://www.360revo.com/cas16/chevyboltint/

Nazadnje urejeno:

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Zakaj je dobro, da imaš "samo" 55kw baterije na voljo? Za rezervo ali zakaj je ostalih 5?
pa še to, če rpav vidim ima 5 sedežev, srednji pa nima tistega za glavo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.973
6.991
113
To je drugo, nisem vedel, da je tudi tako. BMW je očitno uber znamka.

Zadnje čase sem namreč povpraševal okoli modelov znamk: peugeot, suzuki, hyundai, opel in ford...ter so vsi rekli da je servis 1x na leto oz na xy tisoč km, zato sem posplošil, da je pri vseh znamkah tako
redface-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
To je rezerva, ki jo moraš imeti pri vsaki bateriji, če nočeš, da jo uničiš.

Rezerva pri dnu baterije, torej pri skoraj prazni preprečuje uničenje baterije, rezerva pri vrhu baterije, torej pri polni pa, da prehitro ne skrajšuješ življensko dobo baterijo.
Vsako polno polnjenje, do 100% skrajšuje življensko dobo baterije, pregloboko praznjenje pa jo lahko celo uniči.

Npr. Ampera ima to okno uporabnosti postavljeno zelo konzervativno, to je, da polni le do 85% in prazni le do 22% polnosti baterije, kar pomeni, da je koristne kapacitete le 63%-63% celotne kapacitete baterije.
To da Bolt uporablja 55kWh od baterije s kapaciteto 60kWh pomeni, da le dobrih 10% rezervira za rezervo, torej izkoristi 55kWh kapacitete baterije.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
http://www.just-auto.com/inter...r_id167503.aspx

Citat:
Opel plans electric car in 2017

Neumann said that Opel will launch an 'Ampera-e' [Chevrolet Bolt-based] electric vehicle next year and that it will be affordable and with 300km of range. "It will be the first electric car in the mass-market, not like Tesla. It will have more than 300km of reach and an affordable price. It is not an Astra with an electric engine in it. It is an all-new designed car which takes advantage of electrification because the battery is low to create a lot of space and utility. Plus we will fit next generation connectivity to the vehicle, so it will be much more than just an electric car, it will be a technology lightbulb."

The Ampera-e is more or less a Chevrolet Bolt with a different body, though it's still a tall five-door hatchback. For the moment, there is no news as to whether or not there will be an Ampera-e for Vauxhall.

Flash

Pripravnik
5. dec 2009
575
2
18
Nonstop omenjajo vec kot 300 km dosega..., ampak koliko bo to realni doseg pozimi in pri avtocestni hitrosti?
Pri Tesli tudi reklamirajo, da ima doseg 480 km, ampak pozimi pri avtocestni hitrosti pa moramo ta domet delit z 2, se pravi je realnega dosega ravno okoli 240-250 km. Ce bo tako pri Amperi, bo potem realni doseg komaj okoli 150-160 km.
Aja, pa avtocestno hitrost mislim 130 km/h, ne 90 zadaj za tovornjakom
wink-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Če si ogledaš moj video zimske vožnje Modela S po AC pozimi, pri minus stopinjah (torej gretje kabine in sedežev) in pri 130km/h, sva z Orlandom od ljubljanskega Tesla Superchargerja do Maribora, za 130km porabila 33kWh oz., povprečna poraba je bila 253Wh/km. Podatek vidiš na 7:15 minuti video posnetka:

Bolt/Ampera-e ima neto 55kWh kapacitete.
Torej, če uporabimo formulo 55kWh (neto kapaciteta Bolta) / 33kWh(poraba Modela S po AC) * 130km (prevoženih) = 216km.
Podoben rezultat dobimo, če delimo 55kWh (neto kapaciteta Bolta) z 253Wh/h (kolikor sva z Modelom S imela porabo) = 217km.

216km bi naredil Model S z Bolt-ovo baterijo. Če rečemo, da bo imel Bolt nekje enako porabo, lahko rečem, da bo imel zimskega dosega, na palec, 200km, pa recimo, da je tistih 16km rezerve.

Ni tako slabo, ne?

Flash

Pripravnik
5. dec 2009
575
2
18
Sem videl to ze... Tukaj sta imela lepo suho cesto. Ob dezju, oz. snezenju se poraba poveca se za dodatnih 10%.
Pa tudi nekaj "rezerve" je fajn imeti (vsaj 10-20km), a se ti ne zdi? Bi bil od doma oddaljen recimo 25 km, baterije pa bi ti kazalo se za 26 km... Dvomim, da nebi bil ob tem zivcen :p Pri tem vozilu ne mores vklopit bencinskega motorja, ko ti zmanjka elektrike
wink-1.gif
Potem pa smo ze blizu tega, kar sem napisal.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
No, tistih dodatnih 10% sem že odštel iz prvotnih 217km na 200km.

Res je, da se ob dežju oz. snegu, poraba poveča za 10%, ampak dvomim, da ob takih pogojih še vedno voziš 130km/h.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.973
6.991
113
Na AC gre komot, tudi če je že nekaj malega snega na cesti.

Ampak saj to ni pointa, za naše razmere, ker je tak dogodek sila redek, tako da ne vem zakaj se ljudje tako radi zapičijo v extreme. Bolj je važna cena in vsakodnevna uporaba, tisti 1% ko pa ne moreš na cesto pa si pač vzameš dopust in gledaš kako sneži, magari
wink-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Chevy's Bolt electric car is gearing up for production

Citat:
Chevy just released a few images and a quick teaser video of its Bolt EV going through pre-production on its Michigan assembly line, one of the final steps before actual production. The Bolt is expected to be in at least some dealerships by the end of this year, promising a reasonably practical 200-mile electric range and a price around $30,000 after credits.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
SJTV1, je kdo od tvojih AM-jev ali ti osebno, na kakšnem sejmu, že v živo videl Bolta? Sprašujem, ker me zanima, ali je to avto velikosti recimo B-Max-a ali C-Max-a?

Nazadnje urejeno: