Češke oblasti legalizirajo mehke droge

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
852
113
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Meni se zdi ok.

V končni fazi tisti ki rabi drogo jo bo vedno našel, kupil, dobil... tisti ki pa meni da je škodljiva, je ne konzumira pa tudi ne bo nič prikrajšan in nič na slabšem.

Nimaš čisto prav in zamenjuješ vzroke s posledicami.
Če nimaš prilike niti probat, ne rabiš in posledično ne iščeš.

Saj to je to... niso vsi ljudje sposobni racinalno razmislit kaj je prav in kaj ne. Sploh pod različni vplivi, družbe, čustev...
Če droge nebi bilo, taka oseba nebi posegla po njej. Ljudje še dolgo nebomo pripravljeni na svobodo. Že zdaj je nekaterim preveč dovoljeno.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Tudi pri nas droga ni težko dosegljiva in jo ima marsikdo priliko probat. Nekomu pač sede nekomu ne. Jaz sem se temu vedno izmuznila, ker me pač ni zanimalo, pa lahko rečem, da je bilo v mojem najstništvu veliko droge na dosegu, nekdo bi pa pač podlegel.

Celo nekaj let sem imela doma vedno kakšno sadiko konoplje, ker mi je pač ta rastlina všeč, vendar je nikdar nisem konzumirala ampak je letela v smeti, ko je bila prevelika. Nekdo bi pač jo gojil za lastno uporabo.

Naj vsak počne kar mu paše, z alkoholom, cigareti... v končni fazi je tudi seks odvisnost in hitrost... nič ni prepovedano, če pa je, pa je omejeno, naj bo tako tudi z drogo, tako bo manj nelegalnih poti do nje.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
852
113
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Daj ti meni naštej, kakšne so praktične prednosti t.i. zahodnjaškega načina življenja napram severnokorejskemu komunističnemu?

Komunizem: Prej je bil problem, da je bilo 10% ljudi, ki so hoteli in imeli kaj pametnega za povedat zatrti (zaslužili svobodo govora) .
Demokracija: Zdaj je teh 10% procentov tudi to svobodo dobilo, s tem pa še 90% ostalih, ki kvasijo totalno sraanje.

Škoda je sedaj neprimerno večja.

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik xaxid pravi:
+ za ukinitev obveznega pokojninskega/socialnega/zdravstvenega zavarovanja.
vsakdo naj vsestransko prevzema odgovornost za svoja dejanja.
...
pustimo ljudem svobodno voljo in pustimo darwinu, da naredi svoje.
Sicer je tu po eni strani kaj pametnega, po drugi strani pa je to kot "ukinimo financiranje kontrole poletov, pustimo pilotom svobodno voljo in pustimo darwinu, da naredi svoje".

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
V bistvu ne poznam detajlov programa, temelji pa na tem, da se dilerje enostavno odstrani iz enačbe. Zasvojenci lahko gredo do zdravnika, kjer dobijo svojo dozo (ali recept in imajo potem "varne sobe", kjer si lahko vbrizgajo drogo). Trenutno imajo program za heroin, za ostalo pa ne vem. Mehke droge so še vedno prepovedane.

Z eno potezo so odstranili potrebo po preprodajalcih heroina in potrebo zasvojencev po ropanju. Kar se mene tiče, brilijantna rešitev.
Dodaten cuker je, da takšna poteza močno stigmatizira odjemalce. Kateri najstnik bo pa šel k zdravniku po fiks. To vendar ni "ql".
Poznaš tudi dejanske rezultate? Kak dolgo imajo to?

Je pa zanimivo, da je nekdo pogruntal, da "rešitev za defekten avto ni udarjanje s kijem po njem"
wink-1.gif

Citat:

Glede škodljivosti pa:
Hmm, od kod je to? Reference?
Kaj pa druge oblike "harm"?

Ker če je to res, potem eni živijo v hudi deluziji...

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
852
113
najboljše da odvisniki:
- svoje šus redno dobivajo na recept
- varne sobe ( z ambientno glasbo, vročimi hostesami...)
- socialna stavnovanja
- 3 tople obroke dnevno

jeeej, bodimo vsi narkomani na račun davkoplačevalskega denarja

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

V Švici je ideja prišla na dan leta 1991, zadevo pa so uvedli leta 1994. Se sliši neumno, kaj? 16 let nazaj... Anyway, kolikor sem bral, je zadeva uspela na celi črti. Raven majhnega kriminali (vlomi, tatvine) je močno padla, prav tako nevarnost okužbe s HIV-om in hepatitisom C. Dilerji so sicer ratali socialni problem, ampak o tem nisem ničesar zasledil.
confused-1.gif

Leta 2007 so hoteli desničarji na referendumu ustavit zadevo, ampak jim na srečo ni uspelo (več kot 70% je glasovalo proti).

Graf je iz Lanceta (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17382831). Kaj misliš z drugimi oblikami? Jah, družbeno sprejemljive droge SO problem, se strinjam. Zato pa čimprej alkohol in čike premaknit v specializirane trgovine, ne pa da je običajno "kilo kruha pa škatlo Marlboro ultra-super-duper-light.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.547
5.098
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:Nizozemska ima legalizirane mehke droge in ima odstotek odvisnežev trdih drog znatno manjši...
Težko je reči, če je razlog samo legalizacija ali gre za splošno družbeno klimo in ljudje ne iščejo utopične utehe. Zakaj pa ni pri nas manj alkoholikov, kjer je alkohol legaliziran, kot v kaki arabski državi, kjer ni? Moralo bi ja biti obratno.
Jaz ne dvomim, da bi pri nas z legalizacijo delež odvisnikov še zrasel.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.345
7.428
113
Ja, samo zadeva deluje na stališču, da tudi če jih bo več (njihova svobodna odločitev), bo z njimi bistveno manj problemov. Zakaj pa misliš da preganjamo narkomane? Ker delajo probleme, ne zato ker nas skrbi kaj delajo s svojim življenjem. Žalostno ampak tako pač je.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.547
5.098
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:Prosim link na raziskavo, ki je to ugotovila.
Javi se za prostovoljca. Boš vsak dan dobil dozo zastonj in brez preganjanja, čez eno leto pa bodo med prostovoljci preverili, če bi še, tudi če bi bilo potrebno plačati
smile-1.gif
.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Delal sem na nizozemski ladji z nizozemskim folkom od 20-40, in tamladi sploh niso nič pohali,
probali ampak jim ni blo in so opustili zadevo. Kaj ni prepovedano ni tolk zanimivo.. .
Zato sem jest proti legalizaciji.
Je boljš, da je mladini zanimiva dokaj neškodljiva in prepovedana trava, kot pa kaj močnejšega.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:Prosim link na raziskavo, ki je to ugotovila.
Javi se za prostovoljca. Boš vsak dan dobil dozo zastonj in brez preganjanja, čez eno leto pa bodo med prostovoljci preverili, če bi še, tudi če bi bilo potrebno plačati
smile-1.gif
.
Aha, torej ni take raziskave. Hvala za odgovor.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Kaj misliš z drugimi oblikami?
Druge oblike "harm"-a, torej škode.

"Physical harm" razumem kot pač fizične okvare/bolezni ala ciroza jeter in podobno. Razen tega so tu še psihični vplivi, socialni, ekonomski itd.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
852
113
ne vidim povezave kajj imajo skupnega, razn tega da se pikajo. Eni za užitek, drugi pa ker se morajo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.345
7.428
113
Stein ti si tu falil eno zadevo. Diabetik insulin potrebuje ker bi drugace umrl in ni se sam odlocil da bo sladkorni bolnik.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Gre se za to:
država plačuje nekomu, da si šprica neke droge/zdravila

A diabetik ni zbolel zaradi nezdravega načina življenja?