Češke oblasti legalizirajo mehke droge

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Češke oblasti so oblikovale zakon, na podlagi katerega se posedovanje manjše količine lahkih drog za osebno porabo ne bo preganjalo.

Oblasti so sestavile seznam halucinogenih rastlin in gob, za katere se gojenje doma in posedovanje manjše količine za osebno porabo ne bo več obravnavalo kot kaznivo dejanje ali prekršek. Če bo predlog ministrstva sprejet, naj bi novi zakon začel veljati 1. januarja 2010.

Seznam je del novega kazenskega zakonika, ki sta ga že potrdila oba doma parlamenta in češki predsednik Vaclav Klaus. Odločitev, da legalizirajo lahke droge, je v skladu z liberalnim pogledom češke vlade na človekove pravice, kjer se zgleduje po Nizozemski.

Kazni bodo izjemno majhne
Čehi bodo tako lahko doma gojili do pet stebel koke, kaktusa meskalina in indijske konoplje ter 40 halucinogenih gob. Za osebne potrebe bodo lahko imeli pri sebi tudi do pet gramov hašiša in štiri tabletke ekstazija, kazen za to pa naj bi bila podobna kazni za nepravilno parkiranje. Enaka kazen bo doletela tudi tistega, ki ga bodo odkrili s cigareti marihuane.

Oblasi bodo še vedno huje kaznovale posedovanje več kot 15 gramov posušenih listov marihuane in več kot dveh gramov težkih drog, kot sta kokain in heroin.

Čehi so največji pivci piva in porabniki marihuane v Evropi. Več kot 22 odstotkov Čehov v starosti med 16 in 34 let namreč vsaj enkrat na leto kadi marihuano.

Vir: Rtv Slo

Zakon je začel veljati 1.1.2010 prebral v Dobro jutro.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.547
5.098
113
Sem proti.
Evropa že ima nekaj tradicionalnih dovoljenih drog, ki povzročijo dovolj gorja. Potrebno je postopoma te omejiti, ne pa uvajati še nove. Razen tega pri alkoholu vsaj nekaj država pobere skozi davke. Kje bodo čehi pobirali pri doma gojeni marihuani? Stroški z zdravljenjem odvisnikov bodo še zmeraj nastajali, samo start bo bolj izi in "legalen". Na nek način razumem take zakone, da državo skrbi kako bodo ubogi dilerji preživeli in jim hoče pomagati pri širjenju začetne baze. Meni je jasno, da vsak, ki kadi marihuano ne bo postal odvisnik. Tudi od alkohola ne postane vsak odvisnik. Nek delež pa bo postal, nek delež pa bo tudi hotel preskočiti na bolj močno reč. Gotovo bo ta delež vsaj majčkeno večji zaradi večje baze v štartu.

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
ni mi čisto jasno. dovoljeno je imeti manjše količine droge, ampak če te dobijo vseeno plačaš kazen. nekako ne gre skupaj

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sem zelo podobnega mnenja.

Sicer sem pa glede legalizacije bolj naklonjen švicarskemu modelu, kjer so z enim zamahom opravili z dilerji in stigmatizirali uživalce.

Podobno kot v Speed 1:

- Guy takes a hostage. What do you do?
-- Shoot the hostage in the leg.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Sem proti.
Evropa že ima nekaj tradicionalnih dovoljenih drog, ki povzročijo dovolj gorja. Potrebno je postopoma te omejiti, ne pa uvajati še nove. Razen tega pri alkoholu vsaj nekaj država pobere skozi davke. Kje bodo čehi pobirali pri doma gojeni marihuani? Stroški z zdravljenjem odvisnikov bodo še zmeraj nastajali, samo start bo bolj izi in "legalen". Na nek način razumem take zakone, da državo skrbi kako bodo ubogi dilerji preživeli in jim hoče pomagati pri širjenju začetne baze. Meni je jasno, da vsak, ki kadi marihuano ne bo postal odvisnik. Tudi od alkohola ne postane vsak odvisnik. Nek delež pa bo postal, nek delež pa bo tudi hotel preskočiti na bolj močno reč. Gotovo bo ta delež vsaj majčkeno večji zaradi večje baze v štartu.

Nizozemska ima legalizirane mehke droge in ima odstotek odvisnežev trdih drog znatno manjši...

Delal sem na nizozemski ladji z nizozemskim folkom od 20-40, in tamladi sploh niso nič pohali,
probali ampak jim ni blo in so opustili zadevo. Kaj ni prepovedano ni tolk zanimivo...

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
na nizozemske marihuana ni legalizirana. mestne oblasti posameznih mest so jo "dekriminilazirale". ne velja po celi nizozemski!

raziskave so sprva kazale padec odvisnikov od težkih drog in s preprodajo povezanega kriminala, vendar se je ta statistika nato obrnila v prejšnjo smer. enako se je zgodilo s prostitucijo.

jaz sem sicer za legalizacijo vsega + za ukinitev obveznega pokojninskega/socialnega/zdravstvenega zavarovanja.
vsakdo naj vsestransko prevzema odgovornost za svoja dejanja. država pa naj od vseh teh "dobrin" pobira davek + zagotovi stroge sankcije v primeru prodaje mladoletnim. in to v istem košu marihuano/alkohol/tobak/heroin/nezdravo hrano...
pustimo ljudem svobodno voljo in pustimo darwinu, da naredi svoje.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Sem proti.
Evropa že ima nekaj tradicionalnih dovoljenih drog, ki povzročijo dovolj gorja. Potrebno je postopoma te omejiti, ne pa uvajati še nove. Razen tega pri alkoholu vsaj nekaj država pobere skozi davke. Kje bodo čehi pobirali pri doma gojeni marihuani?
Kak pa pri doma pridelanem vinu poberejo davke?

Citat:

Gotovo bo ta delež vsaj majčkeno večji zaradi večje baze v štartu.
Prosim link na raziskavo, ki je to ugotovila.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Sicer sem pa glede legalizacije bolj naklonjen švicarskemu modelu, kjer so z enim zamahom opravili z dilerji in stigmatizirali uživalce.

Podobno kot v Speed 1:

- Guy takes a hostage. What do you do?
-- Shoot the hostage in the leg.
Lahko malo več detajlov za nas, ko ne poznamo Švice?

Razen tega bi me znimala primerjava škodljivih vplivov trenutno razširjenih mamil/drog/opojnih sredstve/kak-jim-pač-ti-rečeš:
- trava/marihuana/kanabis
- nikotin
- ekstazi & co
- alkohol
- kofein, tein
- kokain
- LSD (še popularen?)
itd.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
V bistvu ne poznam detajlov programa, temelji pa na tem, da se dilerje enostavno odstrani iz enačbe. Zasvojenci lahko gredo do zdravnika, kjer dobijo svojo dozo (ali recept in imajo potem "varne sobe", kjer si lahko vbrizgajo drogo). Trenutno imajo program za heroin, za ostalo pa ne vem. Mehke droge so še vedno prepovedane.

Z eno potezo so odstranili potrebo po preprodajalcih heroina in potrebo zasvojencev po ropanju. Kar se mene tiče, brilijantna rešitev. Dodaten cuker je, da takšna poteza močno stigmatizira odjemalce. Kateri najstnik bo pa šel k zdravniku po fiks. To vendar ni "ql".

Poleg tega, kot je namignil že xaxid... Darwin dela svoje.

Glede škodljivosti pa:

851342-Capture.PNG

Priponke

• 851342-Capture.PNG
    851342-Capture.PNG
    24,8 KB · Ogledi: 146

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Arabci imajo to najbolje rešeno:
Smrt za šverc in posedovanje droge (kamor sodi vse od tobaka in alkota naprej), alko prepovedan in ga ni, čiki po koranu nezaželeni.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
852
113
Citat:
Uporabnik xaxid pravi:
jaz sem sicer za legalizacijo vsega + za ukinitev obveznega pokojninskega/socialnega/zdravstvenega zavarovanja.
vsakdo naj vsestransko prevzema odgovornost za svoja dejanja. država pa naj od vseh teh "dobrin" pobira davek + zagotovi stroge sankcije v primeru prodaje mladoletnim. in to v istem košu marihuano/alkohol/tobak/heroin/nezdravo hrano...
pustimo ljudem svobodno voljo in pustimo darwinu, da naredi svoje.

Tudi jaz sem zato, ampak to bi špilalo samo v "Wunderlandiji", kjer so vsi ljudje idealni in vejo kaj je prav in kaj ne. Na žalost je 90% folka primernega za totalni komunistični režim tipa severne koreje. Ljudje še dolgo nebomo pripravljeni take svobode.

Nazadnje urejeno:

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Meni se zdi ok.

V končni fazi tisti ki rabi drogo jo bo vedno našel, kupil, dobil... tisti ki pa meni da je škodljiva, je ne konzumira pa tudi ne bo nič prikrajšan in nič na slabšem.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Daj ti meni naštej, kakšne so praktične prednosti t.i. zahodnjaškega načina življenja napram severnokorejskemu komunističnemu?

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Meni se zdi ok.

V končni fazi tisti ki rabi drogo jo bo vedno našel, kupil, dobil... tisti ki pa meni da je škodljiva, je ne konzumira pa tudi ne bo nič prikrajšan in nič na slabšem.
Nimaš čisto prav in zamenjuješ vzroke s posledicami.
Če nimaš prilike niti probat, ne rabiš in posledično ne iščeš.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
852
113
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Meni se zdi ok.

Nevem če je najstnik, ki je slabo osveščen zmožen racionalno razmislit kakše so posledice. Ko enkrat poseže po trdi drogi je zelo velika možnost, da bo še drugič.

Taka sprememba kot je omenjena zgoraj se bi dala uvest sčasoma s hkratno dobro osveščenostjo o posledicah uporabe.