Cerkvena statistika

13. jul 2011
2.677
626
113
Itak, če bi to šlo ustavno skozi, bi moral biti davek za vse, posameznik bi določil komu naj se izplača.
Osebno se mi cerkveni davek niti ne zdi nek bavbav in mi je razumljiv, če potem odpade pušica in plačevanje maš.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zakaj bi odpadlo? to je pač po presoji ustanove.

cerkveni davek bi kril direktno izgubo iz naslova odlivov iz proračuna za verske sekte.

v nadaljevanju pa obdavčiti nepremičnine verskih sekt. progresivno.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ampak ta je moral biti oreng usekan, glede na to da je prišel skozi recimo Turinek.

hysterical-1.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
V tem je štos nemških davkov, da verniki vzdržujejo objekte in duhovščino in ne država, kot je to pri nas.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
Itak, če bi to šlo ustavno skozi, bi moral biti davek za vse, posameznik bi določil komu naj se izplača.
Osebno se mi cerkveni davek niti ne zdi nek bavbav in mi je razumljiv, če potem odpade pušica in plačevanje maš.

Stari, ti povem iz prve roke - ne odpade... Puščica še vedno potuje po cerkvi, kljub davku. Nemčija, Baden Württemberg.
Kako je pa s plačevanjem maš, pa ne vem, ker je tukaj nisem naročil.
Sicer pa tudi v Sloveniji ni uradnega plačevanja maš...
evil.gif

Se pa strinjam, da je tak način boljši, kot da država po bogve kakšnih merilih deli denar za cerkev...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Cerkveni davek ni slaba ideja. Seveda le v primeru, da se uvedejo ločeni davki za vsa ostala izplačila civilnim organizacijam, kulturi, športu in podobnemu, ki z bazično laično državo nima nič skupnega. Če boš fan mariborske opere, boš pač plačal davek zanjo. Ali bodo tisti, ki davka ne bodo plačali, imeli možnost vstopa, je stvar politike organizacije. Cerkev v Avstriji baje ravna tako, da če želi na koncu neplačevalec davka neko "storitev", npr. pogreb, se pač plačajo zaostale obveznosti. Če ne bom plačal davka operi, bo mogoče vstopnica zame 100-krat dražja. To bi bilo tudi realno.
Denar je seveda tudi prekletstvo. Kljub izstopom, je cerkev v Nemčiji postala krepko bogatejša kot je bila nekoč in je nekam morala plasirati ta denar. Ne enega duhovnika imajo sedaj baje zaposlenih 6 laikov. Ta denar je na nek način povzročil tudi finančni propad mariborske nadškofije, ker se je z njim vzpel bivši ekonom mariborske nadškofije, ki je znal nekaj tega denarja pridobiti iz Nemčije za obnovo nekaterih objektov pri nas.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.190
4.311
113
Davek od dohodnine že danes lahko nameniš verski ustanovi.. Primerjava pa je butasta.. Če bi rekli plačaj davek državi, drugače nisi Slovenec...

Me zanima koliko bi blo Slovencev.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Delček dohodnine je premalo. Lahko bi naredili 10 letno povprečje, koliko se rabi za osnovno delovanje države (tre veje oblasti na vseh ravneh in še kaka malenkost zraven), koliko pa se "razdeli" raznim organizacijam civilne družbe. Za osnovno delovanje mora vsak plačati, ostalo pa se vsak odloča, komu plačuje. V tem primeru se lahko vsak odloči, če bo plačal za neko versko organizacijo, če bo podpiral le državno kulturo z obveznim nekim minimumom za 10 proslav na leto, ali bo podpiral tudi muzeje, gledališča, opere, ki jih mogoče ni nikoli v življenju videl in jih nikoli ne bo...
Brez strahu, to se ne bo zgodilo. Mi smo sposobni uvesti celo dodatne obvezne davke samo za denimo RTV.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.190
4.311
113
S to logiko so komunajzerji skregani... Recimo poglejmo davek od registracije motornih vozil 700 miljnov, za ceste pa gre 5-7 miljonov. Čeprav je ta davščina namenjena vzdrževanju cest.

Komunajzerji pa bi radi Robertov scenarij.

RKC ima kup gospodarskih subjetkov, ki plačujejo davke ima pa tudi kup zgodovinskih objetktov, ki jih vzdržuje. Če pogledamo kako država dela s svojimi zgodovinsko zaščitenmi objekti so farji pravi biseri...

Danes moraš finacirat neke zavode in ne vem kaj še recimo zbornice... RTV pa nočejo dat na tržno, kdor hoče gledat naj plačuje...

Najbolj pa na tabli moti tiste, ki s'cerkvijo nimajo nič, motijo jih tisti, kateri dajo kakšen evro RKC-ju...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Jaz sem že dolgo za "vitko" državo, ki ima samo par nujnih inštitucij, vendar se to pri nas ne bo zgodilo.
Začeli bi lahko s tem, da zaposleni dobi bruto na račun, od FURS-a pa vsak mesec položnico za davke in prispevke. Ampak ne, mi smo raje še kredite, dodatna zavarovanja, sindikalne članarine in podobno spravili na plačilno listo, da ljudje še manj vedo, kam gre njihov denar.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
od fursa položnico za davke in prispevke in zpiz, če so se včlanili.
drugače davek obračun ob dohodnini in to je to..ali sproti na zahtevo zavezanca.
zpiz..po želji
prispevki ti in oni..po želji.

jaz sem jih plačeval redno, pa danes nimam od njih nič. na zavod ne morem.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Uvede naj se cerkveni davek po zgledu Nemčije pa bo hitro jasna slika...
evil.gif
Pa glih to ne bo jasna slika.
Če bo uveden cerkveni davek se bom jaz TAKOJ izpisal iz tega registra. Takoj! Vernik in katolik bom pa še zmeraj. In tudi župniku bom kakšen € še zmeraj nesel. Kot do zdaj. Kdo mi lahko to prepreči?

V faco ti laže in obljublja nebesa, ki jih ni, ti pa to še plačaš
hysterical-1.gif
Če je pekel, so tudi nebesa.
Boš pol povedal kdo laže, ko boš ti v peklu, jaz pa v nebesih.

Tega noben ne more povedati
smile-1.gif
Zdaj še ne. Po smrti pa.
Samo glej, da se ti, ki boš v peklu, ne boš meni, ki bom v nebesih, potem s satanovim jezikom prilizoval in svetemu Petru govoril, da se z mano poznaš.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Je pa razveseljujoč podatek, da število novomašnikov strmo pada. Leta 2014 so bili 4.
Le zakaj število novomašnikov pada, če pa komunisti pravte, da so župniki bogati in imajo denarja ko toče?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
V sedanjem sistemu je ZPIZ težko opcijski, ker gre za še en obvezen davek, ki ima trenutno samo to anomalijo, da je na koncu nekoliko odvisno od vplačil, kaj dobiš nazaj. Seveda dokler še sistem ni razpadel in še kaj dobiš nazaj. Pri drugih davkih (in obveznih zavarovanjih) tega ni, temveč vplačilo pomeni samo, da si upravičen do neke porabe sredstev za svoje potrebe.
Spremembe skozi noč niso čisto zlato. Obstajati mora dolgoročni strateški cilj in ta bi lahko bil, da se Slovence nauči, kaj je denar. Začetni mili ukrep pa je prejemanje bruto plače in posledice, ki iz tega izhajajo.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.104
16.304
113
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:

smile-1.gif
Zdaj še ne. Po smrti pa.
Samo glej, da se ti, ki boš v peklu, ne boš meni, ki bom v nebesih, potem s satanovim jezikom prilizoval in svetemu Petru govoril, da se z mano poznaš.

OMFG
hysterical-1.gif

Stardec je v bistvu najjaæi troll na Alterju
aplauz.gif

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:

smile-1.gif
Zdaj še ne. Po smrti pa.

OMFG
hysterical-1.gif

Stardec je v bistvu najjaæi troll na Alterju
aplauz.gif
A boš ti na sodni dan Petru tud povedal, da se s stardecom poznaš?