Cepljenje proti tetanusu in krvodajalska akcija

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Na netu sem našel samo tole:

Citat:
Če je bil v zadnjih dnevih ali tednih cepljen. Čas odklona je odvisen od vrste cepiva oziroma bolezni, zaradi katere je bil krvodajalec cepljen.

Torej, je kakšna omejitev, koliko časa mora preteči od cepljenja, da lahko daš kri?

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Vse je odvisno od transfuziologa kako se odloci. Nekateri se niti ne ozirajo na cepljenja, drugace pa od 14-30 dni po zadnjem cepivu.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Za tetanus ne vem za klopni meningoencefalitis greš lahko takoj.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Pojdi na krvodajalsko in tam potem obkrožiš, da si bil cepljen, greš k zdravniku in se z njim zmeniš ali je OK ali ni.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Načeloma te zavrnejo, če si bil cepljen z živim atenuiranim cepivom. Pri nas so to cepiva proti rdečkam, ošpicam, otroški paralizi in rumeni mrzlici. Za gripo žal ne vem točno, kateri tip uporabljajo pri nas... so pa nekatera cepiva tudi živa.

Razlog je preprost - če tvojo kri dobi nekdo z oslabljenim imunskim sistemom, bo štala. Preveliko tveganje in zato se tako kri zavrne ali zavrže.

Če si bil cepljen proti tetanusu, po mojem ne bi smelo biti težav. Je pa odvisno od zdravnika na zavodu za transfuziologijo. Če pride nekdo z A+ skupino v času, ko imajo dovolj krvi, te znajo tudi zavrniti (ali pa vzeti kri in jo potem dati naprej na MF študentom za eksperimente).

V vsakem primeru je pa za tipe itak koristno, da enkrat na leto gremo na krvodajalsko. Ni menstruacije, pa se železo nabira
evil.gif
. (aja, pa to resno mislim...)

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
0-.

Sem včeraj poslal mail na ZTM in moram danes poklicat.

Je pa tako, da je krvodajalska med delovnim časom in ne morem it tam ter biti zavrnjen, sploh ker je zadnjega v mesecu.
tongue-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mr. Special torej
smile-1.gif
. Te ziher tetke z zavoda za tranfuziologijo nonstop kličejo...

Kot sem rekel, po mojem ne bo panike...

Oziroma če greva še en korak nazaj... A si mel kako poškodbo, da si rabil cepivo ali je to redno v 3. letniku SŠ (sorry, ampak nimam pojma, koliko si star)?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Urezal sem se z nožem, cepljen sem bil 99 leta in je šlo za osvežitveno dozo.

BTW-štihnil sem se v levo zapestje, zdaj imam pa v določenem položaju mravljince v roki. Ne kirurginja, ne nevrolog nista našla ničesar, zdaj bodo pa odprli (plastični kirurg), da vidijo kako in kaj. Verjetno sem si poškodoval glavni živec.
cry12bpy.gif

Sem pa verjetno starejši kot ti.
pozdrav.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hmmm.... poškodba s potencialno infektivnim ostrim predmetom. Kaj pa vem... Upam, da ni tudi to kaka kontraindikacija. Kot sem rekel, pri krvi so zelo previdni.

Morda si načel živčno ovojnico in sedaj vnetje malo pritiska na živec. Če ne bo bolje v parih tednih, bo pa res treba odpret.

Ko si naslednjič režeš žile, moraš bolj pritisniti...
evil.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
že omedlevam. pa kaj ti delaš. borec za pravice dolencev se bom samoumrl..cigani bodo naročil 901 steklenico. in ne bodo plačal.

btw
kako je s cvičkom v krvi. a pri vas zavračajo odvzem? tudi če ga potrebujejo samo za lokalne bolnice?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Itak, ker pol bi si živec precvikal. Najpogostejša poškodba pri preživelih samomorilcih. Nočna mora plastičnih kirurgov potem to šivat...

Skratka, upam, da je res samo oteklina v živčni ovojnici in bo bolje samo po sebi. Odpirat roko...
uf-1.gif

Glede na to, da si se poškodoval z nožem, si verjetno desničar, ne? Vsaj to...

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Urezal sem se z nožem, cepljen sem bil 99 leta in je šlo za osvežitveno dozo.

BTW-štihnil sem se v levo zapestje, zdaj imam pa v določenem položaju mravljince v roki. Ne kirurginja, ne nevrolog nista našla ničesar, zdaj bodo pa odprli (plastični kirurg), da vidijo kako in kaj. Verjetno sem si poškodoval glavni živec.
cry12bpy.gif

Sem pa verjetno starejši kot ti.
pozdrav.gif

Si opravil MR ?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Sem pričakoval, da se boš oglasil in nič pametnega napisal.

Akutni alkoholni opoj stane 150€ če te zanima.
evil.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Evo, na ZTM so rekli da ni problema.
cheer.gif

Desničar, ja.

15.9. sem naročen. Če bo mravljinčenje do takrat minilo, ne grem nikamor.

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kako nič pametnega.

vprašal sem kako je alko pa krvodajalska.

ti pa želim okrevanje. več tipkaj, pa doma delaj fine posle, pa bodo mralvjinci šli.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zakaj MR?

Saj odgovor mi je jasen, ampak a misliš, da bo kdo napisal napotnico za malo mravljinčenja v zapestju? Slovenia, remember?
smirk-1.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Vse je odvisno koliko zelijo stvari priti do dna. Nevem pa koliko so njegovi mravlici moteci.