Sem vam že jaz napisal lep čas nazaj, da se bo zgodilo točno to, pa sem bil kao bedak, pa zakoni, pa delavci bodo lahko tožili, pa bla bla.
Jest ne vem kje točno živite in delate vi, ampak jaz sem v Sloveniji, kjer v povprečju delavec velja za nepotreben strošek, ki naj bo vesel, da dobi miloščino, v zameno pa se pričakuje 10 urni delavnik, popolno predanost, dosegljivost izven delovnega časa in predvsem, da je tiho, dela in ne moti procesa z "neumnostmi" kot so pravice, želje, ideje o boljših pogojih in višji plači in podobna nesnaga.
Hvala bogu niso vse firme take, ampak v povprečju jih je pa ogromno.
Sedaj ima firma med svojimi polovico cepljenih, ki ne komplicirajo in polovico, ki se nočejo cepit in grem stavit, da so zraven še precej glasni in frustrirani. Že tako so postali v firmi problem (Neo - direktor v Matrici).
Sedaj pa je država obesila plačevanje testa na delodajalca za problematične v firmi. V naprednejših državah verjetno ne bi bil problem, ker firma, ki hoče višjo varnost, bo vložila v to nekaj, plačevala teste, preuredila pisarne, omogočila udobno delo od doma, prilagodila urnike, pač kar je treba, da je varneje in bolje za zaposlene.
Pri nas? Delo od doma je nezaželjeno in se ga onemogoča, pisarna je en velik prostor, kjer virus zaokroži v minuti, da bi naredili ločene prostore je ja strošek, še polomljen stol ti niso menjali pol leta. Sedaj pa naj zate plačuje še testiranje medtem ko je za delodajalca zastonj opcija cepljenja?
Pozabi pravila, zakone in ostale stvari. Tu bo rezultat samo šikaniranje in odpuščanje iz direktnih ali indirektnih razlogov. Boš rekel, pa ne za ta drobiž. O ja, naj si delavci poizkusijo dvignit plačo za ta znesek. V bistvu zna biti, da boš kar ob del plače za potrebe plačevanja testiranja in se bo delodajalec lahko hvalil, da plačuje.
Ker imamo ogromen procent zamenljivih delavcev, nečloveških lastnikov in direktorjev in firm, ki se komaj držijo nad vodo.
Bolj žalostno je, da nas vse to sploh ne pelje ven iz Covid brezna, ker lezemo novim restrikcijam naproti kljub cepivom, testom, omejitvam in miljonom vrženim v to.