O poglejga, na moje zadeve si pozabu komentirat? Bova se ksno studijo najdla?
Lahko jaz? Ja? Hvala... (pa ne prepričujem prepričanih; le kažem, da znanost še zdaleč ni poenotena (hvala bogu, ker potem ne bi bilo napredka) kar lepo kažejo primeri, ko kakšen od velikih recimo temu zaide na stranpota v razmišljanju - recimo Montagnier; ni edini - in jih policija misli hitro izvrže in blati)
Ista vrsta živali, isti virus, cepljenje, isto čas študije, malo (recimo temu tako) drugačen pogled:
Marek’s disease virus (MDV) infects chickens and causes one of the most frequent cancers in animals. Over 100 years of research on this oncogenic alphaherpesvirus has led to a profound understanding of virus-induced tumor development. ...
www.ncbi.nlm.nih.gov
Widespread vaccination has drastically reduced the incidence of Marek’s disease [
12]. However, MDV outbreaks are reported sporadically [
13] and vaccine breaks do occur [
14,
15,
16]. These events are most likely underestimated because Marek’s disease is not a notifiable disease in many countries [
17], and the poultry industry is not interested in making disease outbreaks public. Moreover, vaccinated chickens are still susceptible to infection with MDV field strains and shed these into the environment [
14]. These ‘imperfect’ vaccines allow the virus to evolve and acquire a higher virulence [
18,
19].
Pa nisem iskal študije da bi kontriral (nisem tako sposoben niti priden; po domače, ne da se mi...). Iskal sem podatek o tem kako se ta MDV širi. V študiji ki si jo limal ti sem zasldil da se širi preko prahu. Nisem pa zasledil ali se širi tudi preko divjih ptic; najbrž se, ampak sodobne reje perutnine imajo precej dobro varovanje pred stiki z divjo perjadjo, ker naše piščance ogroža morje zadev, ki jih divjaki nosijo s seboj).
Zakaj je to važno? Zaradi podrobnosti, ki jo naši epidimologi, imunologi, virologi, alter stroka in kar je še takih .... hmmm... malo pušča na stranskem tiru. Po domače lepo zamolči, pa to vejo. Gre za to da so kovidi, gripe, nahodi pizadrije ki preskakujejo vrste. In se na drugih vrstah lepo širijo in nemoteno razmnožujejo in pri tem ustvarjajo .. ja, mutacije, variante in tako naprej. Tega nisem ugotovil jaz, to povedo virologi ki jih ni strah povedati resnice. Po domače; to je eden od razlogov, da se respiratornih viruso vne bo nikoli izkoreninilo. Vsaj s cepljenjem ne. Lahko se pa cepljenci tolažite, da imate zaradi cepljenja lažje poteke bolezni (dokler se ne bo ugotovilo da temu niti ni ravno tako...). Ob dejstvu, da velika večina ljudi že tako ali tako ni imela hujših potekov.
Plus sem gledal kako so določali količino virusa. Pa tudi nisem videl tehnike. Naredili so tole:
Blood (100 μl) and primary feather samples were taken from shedders at the start of each contact period (13 and 20 DPI) and from contacts at 14 DPC. Based on earlier experiments, 14 DPC was sufficient for build-up of virus in blood and feathers but early enough to avoid cross-contamination from other contact birds (
S4 Text,
S4 Fig). If HVT vaccine virus transmission occurred, 14 days would also be sufficient for HVT to replicate to close to its maximum viral load in the new host [
36–
38,
68]. DNA samples isolated from feather pulp and PBLs were used for qPCR to determine virus load. Each measurement was taken from a unique sample.
Nič pa o tem kako so prišli do specifične virusne DNA, ki so jo potem množili s qPCR. Hmmm... male skrivnosti velikih mojstrov. Aja, še to; cepivo za kure je oslabljen virus.