Cene goriv aka pot do uporabe JP - part 2

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
A niste gledali včeraj tednika ali kaj je že bilo...slovenija bo jeseni padla v največjo krizo, manjka pa miljarda eurov..itak da se mora zakrpat nekako in najlažje se s trošarinami..a bi radi da gre DDV gor, tako kot na hrvaškem?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Ja seveda... logika največjih pametnjakovičev. Če primanjkuje denarja pa zvišajmo cene (davke, trošarine, ...). Čisto možno je, da bi s takim početjem dosegel kontra učinek (ljudje bodo bolj šparali, se manj vozili, ...). Ni vse tako linearno kot misli naša vlada.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
posledica dviga trošarin je, da se tujci na veliko izogibajo tankanju pri nas kar pomeni, da s trošarinami poberejo manj denarja kot če bi bile nižje in bi tranzitni promet tankal pri nas namesto na hrvaškem, madžarskem ali v avstriji

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
tako je. Ker smo izrazito tranzitna država bi bilo smiselno imeti zelo nizke cene in bi služili na količini. Vprašanje je edino, kaj pravi EU glede tega (minimalne trošarine pa take finte). Drugače pa.. ni vseeno, če nekdo tanka 20l ali 500l. Sedaj se pa transport naših črpalk na veliko izogne in vse kar imamo od tisočev tovornjakov je nekaj eur za cestnino, gužvo, polno nevarnosti in uničene ceste. Posledično pa je izpad od trošarin čedalje večji in bo treba še nabijat cene goriv in oglobit slovence do konca.

Sam sem spomnim kakšnih 5 let nazaj, ko je bila cena goriva pri nas precej nižja kot v sosednji Avstriji. Sem blizu meje in na naši lokalni črpalki je bila konstantno gužva, polno avstrijcev. V nedeljo je bila kolona na bencinsko dolga tudi 500m, čakali pa so tudi do 2h (imajo 10 mest za točenje). Praviloma so hodili tisti z veliki avti, omeniti pa velja tudi, da so bile lokalne gostilne nabito polne s tem folkom in da so razni mojstri imeli polne roke dela. Glede na to, da je bila več ali manj enaka situacija v vseh obmejnih krajih, se je verjetno v državni blagajni nabralo precej denarja od teh tujcev. Dandanes pa vidiš le lokalno prebivalstvo in kmalu bodo verjetno še ti začeli tankati v Avstriji, kar pa spet predstavlja manjko v državni blagajni in posledično je spet treba višat trošarine (hipotetično rečeno).

No, če gledamo po drugi strani pa bi bil tudi čas, da se nekoliko racionalizira vožnja z avtom. Hiter pogled na cesto pove, da so avti izkoriščeni zelo slabo - večinoma le 1/5 in še marikdo se vozi brezveze cele dneve gor pa dol po mestu
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Aja, a tako enostavno bi bilo napolnit državno luknjo! Ceno bi dali 0.5 na liter in bi si hodili tankat!

Le kako to, da se izobražen folk, ki je v vladu, tega ne spomni, "pametnjakoviči" na forumih pa vse vedo...kr tako..brez številk..na pamet.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
nesposobna vlada!

Na Petrolu so že julija opozorili, da je zaradi dviga trošarin na pogonska goriva delno padla prodaja (delno pa zaradi gospodarske recesije). Zaradi dviga trošarin so maloprodajne cene v Sloveniji višje kot v sosednjih državah, kar seveda vpliva na konkurenčnost, so pojasnili na Petrolu.

19. jul 2007
2.890
1.605
113
Bencin se bo, tako kot smo napovedovali v Financah, opolnoči podražil. Najbolj prodajani 95 oktanski bencin se bo tako opolnoči podražil za 4,7 centa, za liter pa bo po novem treba odšteti 1,146 evra. Za liter 98- ali 100-oktanskega bencina bo po novem treba plačati 1,165 evra, oziroma 4,8 centa več. Cena dizla zvišala za 3,8 evra in bo zanj treba odšteti 1,050 evra na liter.

Podražilo se bo tudi kurilno olje, in sicer za 3,5 centa na 0,605 evra.

Vir: Finance

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
SLO bo prej bankrotirala kot CRO, to si zapomnite....Hrvati imajo na stotine otokov, ki jih lahko prodajo.......

tankam že 3-4 mesece SAMO V AVSTRIJI.

BOLI ME [censored] ZA TOLE DRŽAVO, PAHORČKA KRETENSKEGA.
stupid-1.gif

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Uh uh, jaz bom pa jutri tankal na hrvaškem, kako sem masten...privarčeval celih 5 ojrov
wink-1.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.588
1.254
113
tudi naša famijila bo začela komplet v avstriji tankat
tongue-1.gif

ko jih jebe prasce

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
le koliko bo potem goriv ce pride cena nafte na nekdanjo raven(150 USD za sodcek?)
rolleyes-1.gif

Verjetno po logiki nasih veleumov 2 EUR.
grims-1.gif

Zadnjic sem sel iz Avstrije sem na Gralli(zadnja pumpa pred mejo proti Sentilju) videl tolk turistov ki so cakali na gorivo da ne mores verjet.Tam majo eno 5 tocilnih mest in na vsaki je cakalo najmanj 10 avtomobilov, ko pa pridem na naso stran pa na pumpi eno par avtov.

Nazadnje urejeno: