Cene bencina pri ........

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.062
9.180
113
Še enkrat, vidim da klečanje povzroča trajno okvaro možganov.

Moj vir je prokomunistični častnik, delavsko glasilo Finance:
12.6 je vlada dvignila dovoljene marže Petrolu (&Co) za, kot si točno napisal, usranih cca 1,5 centa.
"Doslej je največja dovoljena marža za dizel znašala 9,83 centa za liter, za 95-oktanski bencin 9,94 centa za liter in za kurilno olje 8,0 centa za liter. Dvigi marž so torej: pri dizlu za 1,67 centa, pri bencinu 1,56 centa in pri kurilnem olju 3,5 centa pri litru prodanega goriva.
Ob tem pa nova uredba predpisuje tudi višje stroške transporta biogoriv. In sicer bioetanola z zdajšnjih 5,6 centa na 8,2 centa za liter ter biodizla z zdajšnjih 6,3 na 8,5 centa za liter. Pri dizlu pa poleg komponente biodizla UCOME dodajajo še komponenta HVO (hydrotreated vegetable oil), v količini treh odstotkov celotne mešanice dizla.
To v bistvu pomeni, kot da bi bila marža dvignjena na 15 centov."

V " " je tekst Financ. Nimam pojma o čem govori ta delavski, protivladni pamflet, zgolj citiram ga.
Verjetno si pa ti vrhunski poznavalec, predvsem spodnjega dela črevesja božanstva, mar ne?
Torej si priznal, da ne razumeš napisanega.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.062
9.180
113
Še enkrat, vidim da klečanje povzroča trajno okvaro možganov.

Moj vir je prokomunistični častnik, delavsko glasilo Finance:
12.6 je vlada dvignila dovoljene marže Petrolu (&Co) za, kot si točno napisal, usranih cca 1,5 centa.
"Doslej je največja dovoljena marža za dizel znašala 9,83 centa za liter, za 95-oktanski bencin 9,94 centa za liter in za kurilno olje 8,0 centa za liter. Dvigi marž so torej: pri dizlu za 1,67 centa, pri bencinu 1,56 centa in pri kurilnem olju 3,5 centa pri litru prodanega goriva.
Ob tem pa nova uredba predpisuje tudi višje stroške transporta biogoriv. In sicer bioetanola z zdajšnjih 5,6 centa na 8,2 centa za liter ter biodizla z zdajšnjih 6,3 na 8,5 centa za liter. Pri dizlu pa poleg komponente biodizla UCOME dodajajo še komponenta HVO (hydrotreated vegetable oil), v količini treh odstotkov celotne mešanice dizla.
To v bistvu pomeni, kot da bi bila marža dvignjena na 15 centov."

V " " je tekst Financ. Nimam pojma o čem govori ta delavski, protivladni pamflet, zgolj citiram ga.
Verjetno si pa ti vrhunski poznavalec, predvsem spodnjega dela črevesja božanstva, mar ne?
No pa gremo malo matematike. Pri dizlu je avtor članka že ugotovil da se je marža dvignila za 1,67 centa. Potem pa gremo k biokomponenti pri dizlu. Stroški transporta so se povišali iz 6,3 na 8,5 centa. To je 2,2. centa po litru biogoriva. Če seštejema je to 3,87 centa, kar je tudi zmotno in ti bom razložil kasneje. Kje pri vragu je avtor našel 15c???? Kar trdim je, da avtor članka nima pojma, ker so počitnice in so zaposlii študenta. Biokomponenta vpliva na ceno dizla dejansko 7% od 2,2c in to pomeni 0,154 centa. Torej če smo res natančni, je vlada kriva za dvig cene 1,67+0,154 je 1,824 centa. Res je zajebal sem, ni cent in pol kot sem trdil, ampak je 1,824 centa!!!!!!!!!!!!
Potem se k nafti doda še 3% jedilnega olja, če sma natančna. Koliko se je jedilno podražilo pa ne mislim iskat, ker vem da Janez in moje črevesje na to nima vpliva.

To sem pisal prez AI. Če sem se zmotil naj me nekdo popravi.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.062
9.180
113
Aja.... še to. K 1,824 je porebno dodat še DDV. To sem pozabil, oprosti. Torej 1.824 + 23% smo pri 2,24 centa. Sem še kaj pozabil?

jezek

Guru
24. jul 2008
6.330
2.937
113
....in to je 1 do 2 posto cene....se pravi nic.
Saj ce bi kdo resno izracunal kaj pomeni 10 procentni dvig cene goriv za cene hrane, ostalih dobrin in storitev....ali za druzinski buđet.....bi ugotovil, da ODOKATIVNO to v povprecju dvigne cene za 1 posto ali manj. Mimogrede....odokativno pa uvedba bozicnice in dvig minimalke podrazi VSE za ene 5 posto. Zdaj pa racunajte.....

• Všeč mi je
Reactions: Daniel in MrDaco

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.463
3.151
113
No pa gremo malo matematike. Pri dizlu je avtor članka že ugotovil da se je marža dvignila za 1,67 centa. Potem pa gremo k biokomponenti pri dizlu. Stroški transporta so se povišali iz 6,3 na 8,5 centa. To je 2,2. centa po litru biogoriva. Če seštejema je to 3,87 centa, kar je tudi zmotno in ti bom razložil kasneje. Kje pri vragu je avtor našel 15c???? Kar trdim je, da avtor članka nima pojma, ker so počitnice in so zaposlii študenta. Biokomponenta vpliva na ceno dizla dejansko 7% od 2,2c in to pomeni 0,154 centa. Torej če smo res natančni, je vlada kriva za dvig cene 1,67+0,154 je 1,824 centa. Res je zajebal sem, ni cent in pol kot sem trdil, ampak je 1,824 centa!!!!!!!!!!!!
Potem se k nafti doda še 3% jedilnega olja, če sma natančna. Koliko se je jedilno podražilo pa ne mislim iskat, ker vem da Janez in moje črevesje na to nima vpliva.

To sem pisal prez AI. Če sem se zmotil naj me nekdo popravi.

Sem že napisal, da v članku piše na 15 centov (torej skupna marža) in ne za 15 centov (torej dvig).

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.062
9.180
113
Še vedno ni 15, kakortudi za stroške prevoza težko rečemo da so marža. Pa ferdek je trdil, da so marže šle gor ne 1,5c temveč 10x več.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.087
1.016
113

Ve kdo zakaj je Shell v Slovenskih Konjicah trajno zaprt ?

Zaradi previsoke marže ???

Verjetno ni dovolj prometa / zaposlenih,
je MOL 100m naprej,
Petrol na začetku,
drugi Shell še par km proč na izvozu Tepanje (ta je videt vedno poln, je še bife zraven).