Cene bencina pri ........

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.979
5.281
113
Verjetno sem bil jaz v ponedeljek žrtev tega. Tankava s kolegom na prvi Q8 pumpi iz trajekta v Livornu. Oba z iste ročke, nekaj več kot 50L na 40 podlage jaz, okoli 40 na 50 podlage on. Po cca 300 km, meni avtodom ne vleče več. Komaj pride do 6 brzine (od 9) in po blagem bregu dol do 90 km/h; navzgor proti Nanosu 30-40 :bonk: . Vprašam kolega kako njemu dela in pravi vse OK - zaenkrat. Sem šel v Postojni na Petrol, dolil nek njihov aditiv in tankal polno - po 100m je bilo vse OK - upam da tako tudi ostane!

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.937
5.655
113
**Povzetek članka** (Bloomberg, 8. avgust 2026):

Evropi grozi **hudo pomanjkanje dizla** pozimi, kar bi lahko povzročilo zelo visoke cene goriva.

### Glavni vzroki
- Vojne na Bližnjem vzhodu (motnje v Hormuški ožini in poškodbe rafinerij v Perzijskem zalivu).
- Ukrajinski napadi na ruske rafinerije.
- Skupaj sta ti regiji lani predstavljali približno tretjino svetovnega izvoza dizla.

### Zakaj je Evropa najbolj ranljiva?
Evropa nima dovolj lastnih rafinerijskih zmogljivosti in je močno odvisna od uvoza. Ameriške in azijske rafinerije trenutno delajo s polno paro in delno nadomeščajo primanjkljaj (ZDA so celo dosegle rekordni izvoz destilatov, večinoma v Evropo), a to ne bo trajalo dolgo.

Z bližanjem zime bodo te rafinerije verjetno zmanjšale izvoz, da bodo pokrile lastne potrebe (zlasti ogrevanje). V Aziji lahko dodatno zmanjšajo proizvodnjo dizla zaradi večje porabe v energetiki in preusmeritve na kerozin.

### Trenutno stanje
- Evropske zaloge dizla so od konca marca padle za približno **30 %** in so precej pod sezonskim povprečjem.
- Cena evropskega terminskega dizla je od 18. junija zrasla za skoraj **40 %**, medtem ko je Brent zrasel le za okoli 5 %.
- Strokovnjaki (npr. Eugene Lindell iz FGE NexantECA) opozarjajo, da bo situacija »grda« – pričakujejo izjemno visoke cene, ki bodo vplivale na prevozne stroške, inflacijo in politični pritisk na vlade.

### Kaj bo odločilno?
Obseg težav bo odvisen od:
- temperatur pozimi,
- kako dolgo bodo svetovne rafinerije delovale s polno zmogljivostjo,
- koliko dizla bo Kitajska izvozila.

Analitiki pričakujejo, da bo Evropa v zimsko sezono vstopila z občutno nižjimi zalogami kot običajno. Težava ni nujna takojšnja kriza, ampak se bo poglabljala v prihodnjih mesecih.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.182
7.137
113
Evropi grozi **hudo pomanjkanje dizla** pozimi, kar bi lahko povzročilo zelo visoke cene goriva.

### Glavni vzroki
- Vojne na Bližnjem vzhodu (motnje v Hormuški ožini in poškodbe rafinerij v Perzijskem zalivu).
- Ukrajinski napadi na ruske rafinerije.
- Skupaj sta ti regiji lani predstavljali približno tretjino svetovnega izvoza dizla.
Skratka, Evropa si s pomočjo zda&il ter ukr sama žaga vejo in pri tem navdušeno ploska!

Trenutno eu vodstvo je samo za pred zid in ...

----------
Prepovedi in omejitve so samo za rajo.

Novinarji revije Moje finance so objavili napoved spremembe cen naftnih derivatov za naslednji teden.
Ob predpostavki, da vlada ne spremeni trošarin, napovedujejo naslednje spremembe:

liter dizla bo stal približno 12 centov manj kot doslej, torej okoli 1,76 evra,
liter bencina bo stal približno 7 centov manj kot doslej, torej približno 1,51 evra,
liter kurilnega olja bo stal približno 12 centov manj kot doslej, torej približno 1,38 evra

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.182
7.137
113
Formule za izračun cen goriva so znane, če vlada spreminja vhodne podatke (trošarine itd) se spremenijo tudi končni izračuni.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.979
5.281
113
To ni odgovor na moje vprašanje.

Formula je seveda znana, niso pa znani vsi vhodni podatki vključno s ceno goriv na borzah (do sedaj nisem še nikoli ugotovil, kako dobijo to svoje povprečje borznih cen, ampak nima veze), tako da so njihove napovedi nekje med Blažem, Danny-jem in Babo Vango.

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.182
7.137
113
Ob ohranitvi trošarin na isti ravni se bo 95-oktanski bencin s torkom pocenil z 1,583 evra na liter na 1,519 evra na liter oz. 6,4 centa na liter.

Liter dizelskega goriva se bo s torkom pocenil z 1,882 evra na liter na 1,753 evra na liter oz. za 12,9 centa na liter.

Kurilno olje pa bo od torka dalje namesto 1,494 evra na liter stalo 1,356 evra na liter, kar predstavlja 13,8 centa manj.

Gatto

Guru
19. jul 2007
20.065
713
113
tu in tam
Ob ohranitvi trošarin na isti ravni se bo 95-oktanski bencin s torkom pocenil z 1,583 evra na liter na 1,519 evra na liter oz. 6,4 centa na liter.

Liter dizelskega goriva se bo s torkom pocenil z 1,882 evra na liter na 1,753 evra na liter oz. za 12,9 centa na liter.

Kurilno olje pa bo od torka dalje namesto 1,494 evra na liter stalo 1,356 evra na liter, kar predstavlja 13,8 centa manj.
Nikoli ne bomo prišli na raven pred...drugič bo šlo spet gor in tako naprej.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.182
7.137
113
Trenutne cene vlada drži na aktualni ravni zaradi več razlogov:
1) trošarine so nespremenjene od sredine junija
2) začasno, velja do septembra, zamrznjeno je plačevanje prispevka za energetsko učinkovitost
3) začasno, velja do septembra, zamrznjeno je plačevanje prispevka za CO2 onesnaževanje zraka

Kot so v objavi na svojih spletnih straneh navedli na ministrstvu za finance, vlada ohranja trošarine nespremenjene od sredine junija. "Ukrep sprejemamo z namenom omilitve pritiska visokih cen energentov na gospodinjstva in gospodarstvo, do katerega je prišlo zaradi konflikta na Bližnjem vzhodu," so pojasnili.

Poleg tega je vlada konec julija za dva meseca zamrznila plačevanje prispevka za energetsko učinkovitost ter okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida za motorni bencin, dizelsko gorivo in ekstra lahko kurilno olje

Z višjimi trošarinami in od septembra naprej bo cena tako gladko +2 eur/l.