Celoletne pnevmatike

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Malo razmisljam v tej smeri, ker moram menjati oba kompleta gum.
Delam max 10k na leto. Ali obstaja katera res dobra celoletna guma?

B81

22. jul 2007
37.622
10.915
113
Ne.

/SMO (sarcarm mode on)

Poleti boš s celoletno gumo povzročil 13 nesreč, ko bo dež pa še dodatne 4. Na alterju morš imet dva če ne 4 komplete gum za 10 000 km.

BTW: sam vozim enako kilometrino s celoletnimi, do zdaj sem vedno imel goodyear ultragrip modele, zdaj imam savo eskimo in ne opazim razlike ne v dežu ne v snegu ne v vročini. Menjam, ko pride na 4 mm. Mogoče zato, ker vozim po omejitvah (bolj ali manj).

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Newsflash, Goodyear UltraGrip in Sava Eskimo niso celoletne, ampak izključno zimske gume.
To da voziš po omejitvah nima veze, lahko imaš ti 2.0 TSI 200KM pa vseeno voziš po omejitvah, samo da s precej boljšimi pospeški, in z zimskimi gumami poleti ne boš prišel daleč. Res pa da na takem avtu folk načeloma ne špara na gumah.
Po drugi strani sem imel pa sam na prvem P106 1.0 50KM tudi eno leto Eskimo S3, pa res ni blo opazit nekih slabosti v suhem in mokrem.
Pa v snegu se je tudi približno dalo peljat, ampak ne vem kolk so ble stare, ker takrat še nisem vedel za DOT. Sem ga sicer zadel v snegu, ampak prej kot gume je bil tukaj problem manjko ABS-a in neznanje vožnje v snegu.
Ampak vseeno bi rekel da tudi na švoh avto ne moreš dat kar enih gum. Za Punta 1.2 60KM sem takoj kupil 2 kompleta Goodyear gum.

Vem pa kako je, ko nekateri mislijo da imajo povsem dobre gume, ker se pač tako počasi vozijo, da sploh ne opazijo slabosti.
Ko sem dobil od fotra 6 let star avto, tako letne in zimske še prve, so bile Eskimo S3 za na odpad, že v suhem, če si pohodil gas na 3000, pa so že izgubljale oprijem.

Pa kilometri tudi nimajo veze, sam delam še manj, 7k, pa ni šans da imam samo zimske gume čez celo leto. Že sedaj ko imam oboje top, Dunlop in Conti, pa z Dunlop letnimi nisem povsem zadovoljen v dežju, s Conti pa pač v snegu, ampak ne zato ker nebi bile dobre, so najboljše za v sneg, ampak na žalost v snegu tudi najboljše niso dovolj dobre.

Na prvo vprašanje, če obstaja dobra celoletna guma, je odgovor ne. Preprosto to fizično ni možno, mislim da tukaj ni problem neznanje proizvajalcev gum, ker take gume se preprosto ne da naredit.
Najbolj uravnotežena je sicer Goodyear Vector 4Seasons, ampak to ne pomeni uravnotežena tako kot ena zimska Conti TS850, ki je povsod odlična, ta je povsod samo nekaj srednjega.
Potem imaš pa Uniroyal AllSeason Expert, ta je pa odlična na snegu in ledu, ampak povprečna v mokrem in povsem zanič na suhem. Resda letos veliko suhih dni ni bilo, ampak polovico leta pa vseeno, snega je pa tistih max 10 dni na leto.
http://www.motorevija.si/cms/controls/warehousehandler.ashx?path=/Novice/Testi/gume/2011/1602
http://www.motorevija.si/cms/c...ike_tabele/3165

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
37.622
10.915
113
A tako. M+S gume pac...sploh nisem vedel, da obstajajo kao celoletne gume, sem sklepal da so to m+s.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
M+ S pomeni mud and snow.
Pa povej koliko je tega poleti.
Se enkrat tudi za druge ki mislijo da to pomeni poleti in pozimi.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.016
1.827
113
Emona / Carnium
Mraz + Sranje
evil.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Čestitam!!!
Že po osmih postih si postal tipičen alterjevec!
cool-1.gif

Prepričal si me s sledečimi besedami, citiram: " ampak na žalost v snegu tudi najboljše niso dovolj dobre."
cheer.gif

Svaka čast!

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Čestitam!!!
Že po osmih postih si postal tipičen alterjevec!
cool-1.gif

Prepričal si me s sledečimi besedami, citiram: " ampak na žalost v snegu tudi najboljše niso dovolj dobre."
cheer.gif

Svaka čast!
Nisem noben alter. V bistvu ta forum ni neki ful poznan, dostikrat me je sicer Google prinesel tukaj, ampak nikol nisem imel želje se registrirat.
Ja, v snegu niti premium znamke zame niso dovolj dobre. Ampak samo ježevke, katere so pri nas prepovedane, oz. ketne, kar je pa tudi overkill. Saj na cilj se da prit, ampak je treba precej pazit, in je precej finančnega rizika za te naše 700-800€ plače.
Nič, kar priznam da me je precej strah vozit v snegu. Povsem drugače bi bilo, če bi imel na banki par 10.000€. Sicer pa če gledaš ostale, jih je še v mokrem, celo suhem strah vozit.

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
V bistvu pride to iz nemščine, Matsch (brozga) + Schnee. To z blatom je bolj tako, ker so hotel v angleščini obdržat enako kratico.
V realnosti greš v blato rint prej s kakšnim traktorjem ali terencem, kot pa osebnim avtom.

Nazadnje urejeno:

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik boomslang pravi:
Nekako mi ni jasno, kaj in koliko, če sploh, naj bi prišparal s celoletnimi gumami ???

Kako ti ni jasno,a ne znaš računat?
rolleyes-1.gif

Vse je odvisno od tipa voznika.Če pogledamo dva malo ekstremna primera:recimo nek upokojenec,ki prevozi 5.000 km letno,ki mu mu ni treba nujno od doma,ko zapade 40 cm snega,ki vozi relativno počasi - tak prišpara točno polovico!
Nek trgovski potnik ali poslovnež,ki dela letno plus 50.000 km,na cesti v vsakem možnem vremenu,itd...ja za takega pa res niso celoletne gume!

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.637
4.369
113
Poleg tega pa ti pri mali kilometrini gume crknejo zaradi starosti,če imaš dvojne pa dvojne crknejo zaradi starosti.

boomslang

Fizikalc
10. nov 2014
1.397
0
36
No ja.. Saj verjetno je neka logika v celoletnih gumah, pri ljudeh, ki delajo 5KKm na leto... Pa vseeno... Jaz jih tudi v tem primeru ne bi nikoli obul na svoj avto... Nekako se sprašujem, koliko sem prišparal, ko se mi zgodi zaviralna pot namesto 10m, 12m...hm, hm ??? No, ja.. Kakor komu paše...

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Ko te tako skrbi zavorna pot, sigurno vedno voziš 50kmh po naselju oz 30, kjer so taki znaki?

Če si na cesti bedak, se boš ubil tudi z najboljšimi letnimi/timskimi gumami.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.637
4.369
113
Kabum krije kasko ali imaš samo osnovno zavarovanje.
Me pa prav zanima katera guma bo boljše zavirala 15. Novembra ob 14.30 na Dunajski cesti v Ljubljani.
Najboljša zimska. Ali pogojno priporočljiva celoletna.

SJTV bi lahko test naredil.