celoletna pnevmatika

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
po snegu ima celoletna najmanj 2krat slabšo trakcijo. Po suhem in mokrem pa bo ok.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
fotr se je odločo za celoletno an tucsonu.
goodyear wrangler HP allweather.
nikjer ne opazimo nekih slabosti. po AC tiha, po snegu je vlekla nenormalno. Sam sem bil zelo skeptičen, res da ma avto 4x4. ampak za primerjavo jaz z dunlop wintersport ki je bil kot kao najoljša guma ocenjen na enem bregu niti slučajno, da štartam. sem se takoj vkopal. tucson z to zimsko letno speljal brez vsakega kopanja. še 1x vem da je 4x4 ampak če bi bla guma zanič tut 4x4 nebi pomagal.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Če 4x4 ne bi pomagal, teh pogonov sploh delali ne bi.
wink-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
ja sam če guma ne da oprijema nemore 4x4 nič nardit.
so ble pri nakupu avta gor obnovljene čungalunga gume in je še na mokrem asvaltu šlo v prazno.
uglavnem za folk ki ni dosti na cesti je pomojem dobra celoletna guma čist ok odločitev.
evo foter dela 10k km letno in nerabi 2x na leto laufat do vilkanizerjev itd. pa še 10 let bi rao da bi zimsko al pa letno gumo do konca obrabil.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Guma mora bit res orenk zanič. Drugače bi na avte dajal boljše gume namesto 4x4 pogonov.
smile-1.gif

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
No mi smo lani prlezli v hrib z 10 let starimi gumami na pogonu 4x4 bp, je bil pa to zvožen in pomrznjen klanec, ki ga osebna vozila s samo prednjim pogonom v večini niso zmogla kljub novi zimski opremi.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
ja sam če guma ne da oprijema nemore 4x4 nič nardit.
so ble pri nakupu avta gor obnovljene čungalunga gume in je še na mokrem asvaltu šlo v prazno.
uglavnem za folk ki ni dosti na cesti je pomojem dobra celoletna guma čist ok odločitev.
evo foter dela 10k km letno in nerabi 2x na leto laufat do vilkanizerjev itd. pa še 10 let bi rao da bi zimsko al pa letno gumo do konca obrabil.
Jo bo pa rabil, ko bo moral na hitro zavirat, ali pa ga bo izza ovinka čakalo kako presenečenje, skoči srna pred avto in podzavestno zavije v stran.... Tedaj bo rabil najboljše pnevmatike.
Lastniki 4x4 se pa itak stalno hvalite, kolko v klanec splezate, nikol pa ne pomislite kako hitro se bo avto ustavil, pa ovinki pa višje postavljeno težišče...

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Obstajajo tudi 4x4 z nizkim težiščem. Subaruji na primer.
smile-1.gif
Ja saj vem
uf-1.gif
, (A4, Pasati, nove insignie...) sem mal preveč posplošu.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
fotr se je odločo za celoletno an tucsonu.
goodyear wrangler HP allweather.
nikjer ne opazimo nekih slabosti. po AC tiha, po snegu je vlekla nenormalno. Sam sem bil zelo skeptičen, res da ma avto 4x4. ampak za primerjavo jaz z dunlop wintersport ki je bil kot kao najoljša guma ocenjen na enem bregu niti slučajno, da štartam. sem se takoj vkopal. tucson z to zimsko letno speljal brez vsakega kopanja. še 1x vem da je 4x4 ampak če bi bla guma zanič tut 4x4 nebi pomagal.

Goodyear wrangler HP allweather je pnevmatika za SUVe in kot taka ni ravno primerljiva z celoletno civilno pnevmatiko. Je jasno kompromis, ampak tale pnevmatika je bolj za v snegu kot pa neka civilna celoletna, ker je namenjen da se kvaziterenca kdaj zapelje tudi v blato in kakšen drug soft teren!

Pozimi celoletna = letna, poleti celoletna = trda zimska! Obstajajo pa tudi izjeme ki so bolj "letne" in bolj "zimske". Skratka kot je že bilo omenjeno ponavadi je to slaba kombinacija!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Lastniki 4x4 se pa itak stalno hvalite, kolko v klanec splezate, nikol pa ne pomislite kako hitro se bo avto ustavil, pa ovinki pa višje postavljeno težišče...

Več ali manj se vsi sodobni SUV (zadnjih 10 let) s dobrim stalnim 4x4, presenetljivo dobro peljejo skozi ovinke. Nagiba se sicer ko ladja, ampak drži pa drži ... včasih celo bolje imet 4x4 in višje težišče kot pa nižje težišče in 2wd, recimo ravno po snegu mehko vzmetenje in 4x4 dela kar dober užitek!
grin1.gif

Drugo je kakšen star terenec z 10 let starimi kramparcami in zadnjim pogonom, tisto je pa smrtna kombinacija!
crazy1.gif

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Imel na enoprostorcu Fulda celoletno pnevmatiko. Slaba pozimi, slaba poleti. Vglavnem, slaba varjanta, s tem da tudi ni neke računice.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Celoletne gume bodo kmalu postale zelo uporabne, saj kot kaže prihajajo časi, ko bomo imeli en sam letni čas.
13.gif

Jaz bi celoletne dal na avto, v primeru da se ne vozim prav veliko oziroma bi imel bolj mestne vožnje, saj pozimi ni nekega snega na cestah, vse je hitro spluženo, posoljeno.... In če nisi neki dirkač sem prepričan da ti taka guma lahko dobro služi.

LP

Nazadnje urejeno:

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Če si lahko malo izposodim temo: Kaj bi se priporočalo za avtodom, s katerim starejši, srednje zahteven voznik (upokojenec, ki mu ni ravno cilj postavljati hitrostne rekorde, a se rad vozi varno) naredi na leto okrog 10.000 km, včasih tudi pozimi. Zdaj ima gor ene Sava gume za kombije, pa ni zadovoljen. Sem nekajkrat vozil tudi jaz, pa sem imel občutek, da na mokrem zelo slabo držijo.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

Jest mam celoletno savo pa pac nevem kaj je tolk slabega na njej, pozimi sem sel normalno kot vsi, po normalnih cestah. Poleti dela, po dezju tud nekak, res pa da nikol nisem fural kaksnih zahebanih dunlopk goodyear itd.

Je pa seveda prava zismka guma ornk kramp proti celoletni sam nevem no.

Nazadnje urejeno:

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Na vseh AMZS testih pnevmatik so testirali tudi celoletne in vsakič so močno odsvetovali nakup. Kot so že zgoraj napisali, to je guma ki ni nikjer dobra, zgolj povprečna, v velikih primerih zelo slaba. Poleg tega tudi dvomim, koliko je še dobra po recimo 5 letih uporabe.