na azijsko stran se splača it. recimo pogleda kis kulesi, malo jest tam na okol.Citat:
Uporabnik tgrzan pravi:
Ma, sj mi je mal žal, da ne grem naslednji vikend, ko so volitve, bi znalo biti še bolj zanimivo. Si bil na azijski strani? Se splača it? Moja bi šla v kakšen šoping, pa da ne zabijem dneva za iskanje trgovine, če me znaš kam usmert...
istnabul ma 20 mio ljudi. tezko bos mal ven iz centra.Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
je bil kdo z avtom dol?
mal študiram za glavni dopust turo Srbija - Bolgarija - Carigrad - Makedonija al pa Grčija....
za ene 2tedna .... s tremi otroci....
kak penzion/ appartma mal ven iz centra.....
Nekoliko pozno, ampak vseeno...Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
je bil kdo z avtom dol?
mal študiram za glavni dopust turo Srbija - Bolgarija - Carigrad - Makedonija al pa Grčija....
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Nekoliko pozno, ampak vseeno...Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
je bil kdo z avtom dol?
Po mojem mnenju s takšno turo ne boš nič zgrešil. Mi2 bila že 2x z avtom v Istanbulu, vožnja ni nek problem - izjema so bolgarske AC oz. tista AC med Sofijo in Plovdivom. Od Plovdiva proti turški meji je pa lepa magistralka z nekaj luknjami, ampak nič hujšega kot pri nas.
Če greš turistično, boš marsikaj lepega videl. Obvezno se pa ustavite v mestu Edirne - trikotnik turško bolgarsko grška meja. Imajo zelo lepo mestno jedro z bazarjem, prekrasno okolico in zelo prijazne ljudi. Mi2 sva 2x prespala v tem hotelu Hotel Saray. Nočitev z zajtrkom za 2 osebi 25 €, hotel čist, urejen, znajo angleško, pomagajo ti z užitkom, varovano parkirišče itd.
AC cestnine so pa v Turčiji majnša posebnost. Ko se pelješ proti Istanbulu, se na prvi (in edini) cestninski postaji ustaviš kar ob strani, greš na drugo stran AC (čez ograjo) na pošto po posebno digitalno kartico (potrebuješ prometno dovoljenje in potni list). Ob vsakem prevozu cestninske postaje elektronski sistem avtomatsko odčita in odbije znesek, podobno kot pri nas ABC. Se boš pa za 20 € lahko zelo veliko vozil po njihovih AC.
Kar se pa tiče vožnje z avtomobilom po Istanbulu, če si sposran in neodločen, nimaš tam v mestu kaj z avtom delat, ker te bodo Turki "prežvečili", v nasprotnem primeru pa poteka promet precej hitro, razen v konicah. Skratka, nekaj podobnega kot v MB ali LJ.
Je veliko boljše uporabljat javni prevoz - tramvaji, metro, avtobusi ipd. Kupiš si v trafiki kartico, na vsaki postaji pa jo lahko nafilaš z dobroimetjem. Je pa fora v tem, da je ceneje, če ima vsak svojo kartico kot pa če vsi uporabljate eno. Mi2 sva plačevala za prvi prehod (partnerka) manj kot 1 liro, ko sem pa takoj za njo odčital še enkrat, pa mi je odbilo liro in pol (€ vs. lira je nekej 1:2,8).
Solidni hoteli so vsi okrog 40 - 60 € za 2 osebi na noč z zajtrkom, prečekiraj Booking. Mi2 sva avto parkirala pri hotelih, imajo vsi zavarovana parkirišča, tole ti naj bo nek pogoj. Najboljše se je za nočitve držat Fatiha (Laleli, Aksaray) - poguglaj malo, ker od tam se lahko z javnim prevozom najhitreje zapelješ kamorkoli. Ali pa okolice, le da v tem primeru se morate najprej peljat proti centru, od tam pa na ostale predele.
Če je še kakšno vprašanje, vprašaj...
Lp
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Vožnje je bilo iz okolice Maribora pri nama za cca.18 ur. Dve pavzi za kavo in južino, ena na pumpi takoj za hrvaško - srbsko mejo, ena pa v Bolgariji med Plovdivom in Svilengradom - Bolgari imajo hrano in pijačo v gostilnah zelo dobro in poceni. Ostali postanki so pa bili nekajminutni le za pretegnitev nog.
Turčija ima drago gorivo, zato se splača natankat v Bolgariji, tik pred bolgarsko - turško mejo je en kup črpalk, mi2 sva tankala v Lukoilu. Hrvati in Srbi, pa tudi Bolgari imajo cene goriv nekje v istem rangu, v Turčiji pa je kar precej dražje.
Edino v Bolgariji se je fajn držat cestnih predpisov, ker imajo na regionalki od Plovdiva proti Turčiji pogoste policijske kontrole, za vsak slučaj si je pa fajn pripravit kak bankovec za 20 € (policistu namigneš in ga daš v prometno dovoljenje), ker jih s tem zelo osrečiš in se izogneš težavam zaradi prekrška.
Se opravičujem za pozni odgovor...Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
super, hvala....
koliko od oka te je prišlo popotovanje? jurja, jurja in pol?
Vecina ze pise v topicu.zivijo,
da malo obudim temo.....je bil kdo v zadnjem casu in lahko poda kako frisno info...
s soprogo bi sla v januarju za cca 4 dni, turisticno da malo vidiva mesto etc...noben od naju se ni bil tako da sva rookija...kak predlog ideje..spanje kje kaj pogledat da je must to see in podobno...
gledam malo karte so od cca 90 eur (6-10.1) naprej za enega air serbia akcija - no ceprav ce se zdaj spravim so cca 150 po glavi tiste za 90 so gone..pa termin v januarju ni ravno nujno 6-10....
hvala za ideje predloge
kdaj si pa preverjal karte nazadnje, namreč turkish je malo spustil cene kart LJ-ISTOk, po svoje jasno cas...je pa s turkis karta za dva 410eur....
predvsem pa hvala za hotele oz lokacije to mi full pomaga/pomeni
thxx