Car

igi

Guru
13. okt 2007
5.800
1.354
113
Celje
Če ima človek kaj na izbiro, potem bolniška. Se pač prilagodiš sistemu, ki velja pri nas. Če bi pri nas bil sistem, da greš za pol leta ali leto v invalidsko, potem pa se popolnoma ali delno vrneš v delovno aktivnost, bi pač bil. Sedaj ni in trenutno se ne splača prehitro siliti v invalidsko. Za štiri ure invalidske dobi žena krepko manj kot za štiri ure dela. Res pa je, da je to v naši čudni državi nekako odvisno od tega, kdaj si to dobil in potem presneto malo raste. Tako da ne vem, mogoče je sedaj dober trenutek za to obliko. Znanke z enako diagnozo na delovnih mestih, kjer so imele nižjo plačo od nje, imajo te štiri ure invalidske precej bolj konkretno plačane.

Odvisno od posameznika kakšne so ideje "za naprej" in seveda kaj zmoreš. Ko si enkrat v polni invalidski NE SMEŠ delani NIČ VEČ pridobitvenega. To je za ene kar precej udarec. Ker mogoče bi pa vseeno nekaj malega še migal, pa enostavno ne smeš. In si kar naenkrat odveč sistemu, dobiš pa invalidsko penzijo, ki je praviloma nizka (vem ker žena na tem). Pa ni vse v denarju. Je na drugi strani tudi fajn, da si malce vpet v kakšno zadevo, da če ne druga se zamotiš čez dan...

Zdaj če si pa 4 urna invalidska in imaš nek mali posel je pa lahko OK, ker znižani prispevki, znižana dohodnina, nagrada za preseganje kvote zaposlenih invalidov, delovna doba se povečuje, pa še kaj se najde. In si hitro na boljšem, kot pri polni invalidski.

Seveda v primerih "ko lahko izbiraš".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.413
8.442
113
pri taščici
Če ima človek kaj na izbiro, potem bolniška. Se pač prilagodiš sistemu, ki velja pri nas. Če bi pri nas bil sistem, da greš za pol leta ali leto v invalidsko, potem pa se popolnoma ali delno vrneš v delovno aktivnost, bi pač bil. Sedaj ni in trenutno se ne splača prehitro siliti v invalidsko. Za štiri ure invalidske dobi žena krepko manj kot za štiri ure dela. Res pa je, da je to v naši čudni državi nekako odvisno od tega, kdaj si to dobil in potem presneto malo raste. Tako da ne vem, mogoče je sedaj dober trenutek za to obliko. Znanke z enako diagnozo na delovnih mestih, kjer so imele nižjo plačo od nje, imajo te štiri ure invalidske precej bolj konkretno plačane.
A lahko o zneskih (lahko na zs)
Jaz imam v glavi cifre okol 400 za 4 urne invalidske.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.836
2.921
113
57
Planet zemlja
www.posta.si
Naj malo pojasnim: Zaradi druge bolezni sem že invalid III. kategorije z omejitvami (4-urni delovni čas, 6 kg dvigovanje bremen, delo v dopoldanskem času...) Invalidnina za 4 ure znaša cca. 430€. Če ne bo res nujno ( zdravstveno tveganje) ne bi šel rad invalidsko v penzijo, ker se še počutim sposobnega za delati. To bom sicer vedel, ko bom začel delati. Razloga sta seveda tudi zelo slaba inv. penzija in to, da ne smeš delati popolnoma nič. Kaj bom lahko delal? Zdravnik v bolnici pravi, da naj bi transplantiranec lahko delal in živel skoraj kot prej. Sicer bo svoje povedala tudi MDPŠ, ki bo povedala, kaj lahko delam.
Glede dopusta pa se mi sploh ne zdi vredno komentirati... Samo, da še kdo omeni, da nisem upravičen do regresa, božičnice ipd. Invalid naj pač crkne, če ne od drugega, pa od lakote...

Naj malo pojasnim: Zaradi druge bolezni sem že invalid III. kategorije z omejitvami (4-urni delovni čas, 6 kg dvigovanje bremen, delo v dopoldanskem času...) Invalidnina za 4 ure znaša cca. 430€. Če ne bo res nujno ( zdravstveno tveganje) ne bi šel rad invalidsko v penzijo, ker se še počutim sposobnega za delati. To bom sicer vedel, ko bom začel delati. Razloga sta seveda tudi zelo slaba inv. penzija in to, da ne smeš delati popolnoma nič. Kaj bom lahko delal? Zdravnik v bolnici pravi, da naj bi transplantiranec lahko delal in živel skoraj kot prej. Sicer bo svoje povedala tudi MDPŠ, ki bo povedala, kaj lahko delam.
Glede dopusta pa se mi sploh ne zdi vredno komentirati... Samo, da še kdo omeni, da nisem upravičen do regresa, božičnice ipd. Invalid naj pač crkne, če ne od drugega, pa od lakote...

opcija je recimo da se zaposliš pri stevotu in delaš na področju resnice, ali pa recimo pri taubiju da bomo še malce bolj svobodni

šalo na stran lahko na privat rečeva kako o klicnih centrih, precej firm se tega poslužuje, znanec dela na dokaj podobnem področju (predstavitve), morda se tu najdeš.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.156
5.803
113

Pri vsej silni "socialni državi", je sociala invalidov pri nas precej na plečih podjetij. Domnevam, da invalid, ki bi 4 ure lahko delal in je brezposeln, dobi zelo malo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.413
8.442
113
pri taščici
Da ne bos prevec domneval..

Priponke

• IMG_20260127_191116.jpg
    IMG_20260127_191116.jpg
    53,2 KB · Ogledi: 143

Car

POSTman
4. avg 2007
8.836
2.921
113
57
Planet zemlja
www.posta.si
šalo na stran lahko na privat rečeva kako o klicnih centrih, precej firm se tega poslužuje, znanec dela na dokaj podobnem področju (predstavitve), morda se tu najdeš.
Hvala, ampak glede na moja leta in na firmo, v kateri delam, ki ima veliko različnih delovnih mest, bom kar ostal na Pošti. Sem prestar za kakšne menjave službe.