Bučno olje

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Verjetno kdo od vas pozna zelo dobro in priznano manjšo OLJARNO FRAS iz Voličine.
Tam si lahko prinesete tudi svoje lastne sestavine in vam pomagajo narediti vaše bučno olje.

Poleg vseh sestavin morate s seboj prinesti tudi liter ali dva (odvisno od količine bučnih semen...) kvalitetnega belega jedilnega olja...
cool-1.gif

Kot je napisal Retro - belo olje se v domačih oljarnah, vsaj v Prekmurju, ne uporablja pri "izdelavi" bučnega olja.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.942
113
v lokalni ostariji
no jaz bi ga lahko dobil, vendar ker vem da vsak rad kaj zaluži ga kupim! 8888 tudi ti bi lahko raje 10€ stisnil prodajalcu/proizvajalcu kot pušcico v nedeljo... bi naredil več dobrega

drugače pa čistegega res čistega (brez mešanja) težko dobiš. ker se ne splača prodajat. raje dodajo jedilnega še malo zraven pa prodajajo kot "čistega" itak folk ne pozna razlike...

mimgrede v trgovinah se je zdej začelo na veliko prodajat "solatno" bučno olje . olje ki ima velik primešanga jedilnega.

aja kar se tiče olivnega olja: se redno kontrolira prodaja... ena izmed kontrol je tudi senzorična kontrola... tako da če piše ekstra deviško načeloma mora biti drugače prodajalec lahko naj...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
V hoferju sem poskusil edino solatno olje. Bučnega še nisem kupil, me pa zanima kakšno bi bilo v primerjavi s tistim katerim vem da je vredu
smile-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ma ni to... Požegnano... Ravno v petek sem nabavil novo zalogo... 18l, direkt iz Prekmurja, domača proizvodnja... Se vsi trgovinski in polindustrijski skrijejo... Cena tudi solidna, 15€/l
Kot so rekli pred mano... Ko a odpreš tako lepo zadiši, da bi ga na kruh mazal...
Sem kar nekaj časa iskal pravega dobavitelja, nekaj '100% domačih' ga je mešalo...

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.595
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
no jaz bi ga lahko dobil, vendar ker vem da vsak rad kaj zaluži ga kupim!

Jaz pri edinem posredovanju na tem forumu nisem zaslužil nič
smile-1.gif
Pri vseh drugih (drugje) posredovanjih nisem dobil niti 1L (1€) provizije. Meni je olje odlično in zanj plačam tistih 15€. Dobavitelj se ne ukvarja z masovno proizvodnjo in prodajo.

Zdaj, ko sem povedal koliko je nabavna za liter, pa lahko vsi poznavalci ekonomije plačate več. Poznavalci bodo že razumeli zakaj.
grims-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
ksz

Evo danes sem poskusil 100% bučno olje oljarne Fram

100% bučno olje my ass.

Zgleda kot navadno zmešano solatno olje.

trbowc

Pripravnik
15. jun 2008
136
1
18
100% bučno olje Petovar. Imajo ga v Tuš, Spar, Lidl. Zelo solidno za ta denar (cca 10 EUR za liter).

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
100% v trgovini ni 100%, verjemi. PRavo 100% bučno olje, kot je že nekdo zgoraj napisal, je okoli 20 EUR/l.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Tako je. Za 10€ zagotovo noben ne bo prodajal 100% bučnega olja v trgovini, ker se enostavno ne izide. Prva tako večina oljarn fejka, ko ponujajo kao 100% olje.

Moja teta prideluje 100% olje za sebe in svoje bližnje. Pravi, da vedno, ko je v oljarni, naleti na okoliške kmete, ki pridejo v oljarno s polno gajbo belega olja, ki ga potem veselo dolivajo k bučnemu in kasneje verjetno prodajajo izdelek kot 100%. In taki se potem čudijo njej, zakaj ne meša... So pa cene nekje okoli 18€, kar je manj je skoraj zagotovo zelo redčeno ali pa res nora akcija.

Pravo bučno olje pa spoznate po tem, da ko vlijete kapljico olja na bel krožnik in ga obrnete navpično, pravo olje pušča za sabo temno sled in polzi počasi, redčena olja pa stečejo hitro in ne puščajo tako intenzivne črte. Vse kar vam ponujajo za 10 in še manj € je redčeno z belim oljem ali pa je 2x iztisnjeno(bučni sir semeljejo dodajo belo olje in iztisnejo še enkrat).

trbowc

Pripravnik
15. jun 2008
136
1
18
Citat:
Uporabnik GrandFelix pravi:
100% v trgovini ni 100%, verjemi. PRavo 100% bučno olje, kot je že nekdo zgoraj napisal, je okoli 20 EUR/l.

Nisem mislil da je 100%, samo napisal sem pod kakšnim imenom ga prodajajo in da je za ta denar vredu. Tudi jaz sem kupoval domače 100% za 20 EUR, pa sem ugotovil da ni toliko boljše, tako da si za razliko raje kupim še kak L olivnega.

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Evo slučajno naletel na to temo in ker tudi sam pridelujem bučnice in potem bučno olje že cca. 10let bom napisal par stvari glede na prebrano zgoraj:
- bučno olje je možno narediti brez kapljice belega olja, pri praženju se pač mora dodati nekaj vode ki med praženjem izhlapi (je pa res da pri takšnem načinu je treba biti izredno pozoren da se masa ne zažge na ponev - tempretura, intenzivno mešanje,...itd, zato vsi oljarji "priporočajo" zraven belo olje). Tako da tisti oljar ki pravi da je belo olje nujno potrebno, zame nima pojma.
- olje za 10eur ne more biti niti približek čistemu bučnemu olju, razen če ti bogovi vsipajo na glavo tono suhega bučnega semena...
- na začetku smo delali 100% in mešano, vendar povpraševanje po 100% ni bilo in smo do letos prodajali samo mešano olje in stranke tudi to vedo. Pač našli smo kompromis cena-kvaliteta, pa zadeva teče.
- letos smo po povpraševanju nekaj novih in obstoječih strank začeli ponovno stiskati tudi 100%
- razni testi na krožniku itd,...so nek pokazatelj, ampak še zdaleč ni sigurno

-@pumax: poznam tudi oljarja , ki si ga omenila; kaj ti naj rečem, če hočeš dobiti in domov odnesti 100% olje potem bodi pri izdelavi non-stop zraven! Povprašaj ga o varianti brez belega olja, me prav zanima kakšen bo odgovor...

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
ja če tak praviš, bomo pa pr teb naročili...
Iz katerega konca si? kdaj pa kdaj kak liter že porabimo in raje kak euro več, če vem, da je to tisto pravo
smile-1.gif

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
Citat:
Uporabnik digg pravi:
Evo slučajno naletel na to temo in ker tudi sam pridelujem bučnice in potem bučno olje že cca. 10let bom napisal par stvari glede na prebrano zgoraj:
- bučno olje je možno narediti brez kapljice belega olja, pri praženju se pač mora dodati nekaj vode ki med praženjem izhlapi (je pa res da pri takšnem načinu je treba biti izredno pozoren da se masa ne zažge na ponev - tempretura, intenzivno mešanje,...itd, zato vsi oljarji "priporočajo" zraven belo olje). Tako da tisti oljar ki pravi da je belo olje nujno potrebno, zame nima pojma.
- olje za 10eur ne more biti niti približek čistemu bučnemu olju, razen če ti bogovi vsipajo na glavo tono suhega bučnega semena...
- na začetku smo delali 100% in mešano, vendar povpraševanje po 100% ni bilo in smo do letos prodajali samo mešano olje in stranke tudi to vedo. Pač našli smo kompromis cena-kvaliteta, pa zadeva teče.
- letos smo po povpraševanju nekaj novih in obstoječih strank začeli ponovno stiskati tudi 100%
- razni testi na krožniku itd,...so nek pokazatelj, ampak še zdaleč ni sigurno

-@pumax: poznam tudi oljarja , ki si ga omenila; kaj ti naj rečem, če hočeš dobiti in domov odnesti 100% olje potem bodi pri izdelavi non-stop zraven! Povprašaj ga o varianti brez belega olja, me prav zanima kakšen bo odgovor...

To je znanje in istočasno dobra reklama!
Zdaj pa z besedo na dan kje ga imaš da uletimo!
wink-1.gif

srce-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Glede na to da se že dalj časa ukvarjaš s tem. Mene zanima kako preprečiti da se na dnu nebi nabrale "usedline"

Potrebno kaj dodatno prefiltrirati ?

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Bučno olje je treba po stiskanju pustiti nekaj časa da odleži in se umiri, takrat ga je potrebno prelejati, sicer pa se pri dobrem olju usedlina z staranjem olja vedno znova naredi seveda ga je najbolje čimprej porabiti.Nekateri ga zamrzujejo vendar je to slab način ohranjanja svežine olja .

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
No, če boš potreboval 100% bučno mi kar javi.
smile-1.gif

Ta trenutek imam na čakanju 2l za dostavo v prestolnico...
smile-1.gif