Brezžični termostat zataji pri izklopu

m_arko

Pripravnik
26. dec 2008
33
0
6
Imam takle brezžični sobni termostat. Zdaj bo v rabi četrto kurilno sezono. Oddajnik je postavljen v dnevni sobi. Sprejemnik pa je montiran na peči na olje 5 metrov stran. Baterije v oddajniku so povsem nove.
Zdaj pa k težavi: ko temperatura na oddajniku doseže nastavljeno temperaturo, se peč ne izklopi, ampak dela naprej kot da sprejemnik ne zazna oddajnika. To se ne dogaja vedno, ampak v približno tretjini primerov. Ko se to zgodi pomaga edino to, da ugasnem peč za par sekund in jo ponovno prižgem. S tem se komunikacija med oddajnikom in sprejemnikom resetira in potem je nekaj časa OK.
Zanimivo je da pri vžigu (ko temperatura pade) nikoli ne zataji. Težava je samo, ko je treba izklopit.
Ima kdo mogoče kakšno idejo kaj bi lahko bilo narobe ali je rešitev samo nov termostat?
Še to: prvi dve sezoni se to ni dogajalo. Lani se je to dogajalo občasno (na par dni). Letos pa se to dogaja skoraj vsak dan.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Katera peč oziroma vir? Mogoče gorilec na KO ali pelete? Sumim namreč na motnje motorja (ventilator gorilca ali kaj podobnega).

m_arko

Pripravnik
26. dec 2008
33
0
6
Peč je Sime SOLO 20 na kurilno olje. z vgrajenim Sime gorilcem. Serviser je pred sezono preventivno pregledal peč (menjava šobe gorilca in filtra olja ter nastavitve). Nisem mu pa omenil te težave, ker prejšnjo sezono še ni bila tako moteča.
Sprejemnik termostata pa je bil dodatno vgrajen v peč ob montaži le te.

Nazadnje urejeno:

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Sam bi rekel da so motnje vzrok. Lahko je slab kondemzator, lahko sploh nima filtra pred motnjami ... . Ker je sprejemnik v vtičnici verjetno, mi povej ali je potem peč vkloljena v celoti v sprejemnik ali je kako drugače rešeno? Bi bila možnost sprejemnik napajati od drugod, magari prek podaljška za test?
Pa še nekaj me zanima - kako izklapljaš peč? Samo na termostat? Saj se bi morala tudi sama izklopit ko doseže nastavljeno temp, npr 60 stopinj.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.608
709
113
So blizu vključili kakšen novi GSM oddajnik?

tvoj sprejemnik dela na 868 MHz in bi lahko bile motnje

m_arko

Pripravnik
26. dec 2008
33
0
6
Nisem štromar in ti ne bi znal povedat kako je peč vklopljena. Vem samo da je serviser sprejemnik montiral v peč in sicer v del z elektroniko. Lahko poslikam ko pridem domov.
Peč se seveda izklaplja sama, ko doseže voda približno 60 stopinj. To dela normalno in še nikoli ni zatajilo. Izklopit pa bi se morala tudi ko temperatura v sobi, kjer je oddajnik, doseže nastavljeno temperaturo. To drugo pa se pri meni ne zgodi vedno, ampak peč še kar greje.

m_arko

Pripravnik
26. dec 2008
33
0
6
GSM oddajnika sta v bližini hiše dva, vendar stojita že več let, vsekakor že več, kolikor je montirana peč.
Prvi je oddaljen 220m, drugi pa 300m.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Za test odnesi sprejmnik v kurilnico (akrat ko peč dela) in sprobaj če dela (malo pihneš vanj, da ga pogreješ in bo izklopil).

Če ne izklopi...zna biti nekaj s sprejemnikom/oddajnikom.

Če bo delovalo pa..ali kot so rekli motnje in/ali slab sprejem (menjava pozicije).

Car

POSTman
4. avg 2007
8.485
1.587
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Jaz imam istega kot ti, dela pa normalno. Ob doseženi nastavljeni temperaturi sicer traja kar nekaj časa, da izklopi, tako da sem tudi sam pomislil, da je kaj narobe, ampak še vedno je potem ugasnil. Koliko časa pa počakaš preden greš peč resetirat?