bomo lahko še gradili

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Gloglo, malo mesas fusarje pa merilce pa tiste, ki imajo obrt itd.
Meritve instalacije ti lahko naredi samo merilec, ki ima instrument in izpit -Edison oz. zdaj NPK . Ce si intalater in merilec, se toliko bolje. In noben merilec pri zdravi pameti ti ne bo dal protokola, ce imas "zanic ozemljitev", karkoli ze to pomeni..mogoce to, da si je delal istalacijo kaksen aberveznik, kot si recimo ti cist sam.
Iz prve roke ti to lahko povem
wink-1.gif

-

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Abrveznik....

Jest si nisem delal sam instalacij, ampak je delal fotr, ki je naredil ogromno instalacij... Meritve je naredil za to certificiran merilec, ki ga je fotr sicer poznal, vendar je bil brez pripomb, čeprav je redko to... Kar sem sam delal pri grobi instalaciji je štemanje (pomagal), pa še to smo mel žlebovno rezilko za cevi.

Še enkrat kaj ti misliš z aberveznikom.... In da so mi čisto drugi naredili... Ker ti to veš iz prve roke?
Lepo sem te vprašal na plan z imeni..

Mel sem pa par fušarjev na objetku in to je zgledal tako... (vodovodar). Nikol prišel ko smo blo zmenen, se je v ceni zmotil za žnjkrat, delal kot bi se mu sanjalo, sproti mu zmanjkovalo materjala..

Potem prišel Pejič, prišel zrihtal priklopil in to je blo to. Pa ne morš verjet račun je bil cenejši.
Kdo kaj, kako...?

Za Klime imam podobne izkušnje, potem je podjetje ram priško in v enem dnevu naredilo vse (podometna instalacija) klim po sobah, prej je bil nek fušar, u pizdu matr kompliciral, pa risal po bajti in ne vem kaj še...

Oduške pripravil Pejič ostalo pa ram (en dan sta bila tukaj) pa sta naredila podometno instalacijo z 5 klim.
Skratka z temi fušački same jajca.

Recimo keramičar Mikelj, lej v 4 dneh položenih 200 kvadratov ploščic... Razlike med ceno fušarja ali Miklom skoraj jo ni...

par primerov abrveznika...

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
No, za aberveznika nisem cist tebe dolocil, ampak na splosno. Recimo da nekdo, ki je gledal stromarja pri malci potem misli, da ze zna kar instalacije delat, potem pa res pride do situacij, ko ni "ozemljitve"...itd, ceprav je pri tem delu se kaj drugega pomembno.
V glavnem, za strom je ze en lep cajt tako, da mora biti narejeno po PS, kar potrdi certificiran merilec izvajalcu del, ki nato da vse skupaj na elektro, ki nato priklopi napetost na objekt.
Zate sem pa sigurn, da mas ornk narejeno, brez heca.
wink-1.gif

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik ziheras pravi:
Popoldanci imajo lahko strokovno upsobljenost, samo nimajo obrntega dovoljenja, razen če imajo obrt, podjetje itd... Upam, da ti ločiš eno in drugo..

Seveda fušar ne nosi nobene odgovornosti, ne za napake ne za kakšno tudi smrt če hočete...
Imam registrirano dejavnost, imam obrtno dovoljenje, imam ustrezne izobrazbe, pa vseeno ne opravljam nekaterih del, čeprav imam VSE papirje, da to obvladam.
Obrno dovoljenje in podjetje nimata nobene veze s kvaliteto dela.
Upam da TI ločiš eno in drugo.... ker nima nobene povezave eno z drugim.

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
sej se strinjam....
Kva me zdej napadate.. Moje izkušnje so take da je stem fušarji bolj tako tako.. Tudi če je dober te ponavadi nateguje, k je popoldne obljubil že trem.

Načeloma preverim kdo je dober, sej ni hudič danes prevert kdo je dober.. Pa tudi z tistim z računom se da kej zment neki na račun, da opraviči materjal nekej na roko.

Jest mam z popoldanskimi fušarji slabe izkušnje. Ne pride, zmeraj kej vmes, potem one man band ponavadi itd... To je za tistega k paca bajto po žnj let.

Prejš boš pa narajmal slabega fušarja kot nekega, ki dela in ga povsod hvalijo.

Men je itak nadzorni svetoval....
Recimo Miklja sem poznal, Pejiča nism za vodovodarja..., Hudelja za slikopleskarstvo itd...
Za enega ne morem reč da so šalabajzerji.. pa še nekaj. Fušar je imel skoraj identično ceno.

Pa še razlika, obrtnik je pršu z 4 modeli fušar pa pride sam. Pa mu morš svetit, pomagat in ne vem kaj še.
Aja pa še materjal morš sam nabavljat, ko gre za novogradnjo ga ni malo.

Nazadnje urejeno:

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.288
113
No končno eden, ki je ugotovil, da so fušarji v končni fazi dražji. Pa za en jebeštrga je narejeno ponavadi, pa nimaš komu reklamirat zadev.

Pa ne vem kdo ima danes sploh čas, ko pride iz službe se ukvarjat še s fušarji in jih nadzorovat, strežt...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
Jaz.

V tej temi bolj iščete izgovor, kako ne bi več gradili, kot pa kako bomo lahko sploh še gradili. Pač spet metrosex scena...

Vsak lahko da na tehtnico. Toliko in toliko let več v službi za isto hišo za 1.000€+ na m2 ali pa toliko in toliko ur za mešalcem in druga podobna dela za bistveno manj. Zdaj pa naprej jambrajte.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
Če bo kakšen umotvor potrjen, se bomo pač prilagodili in šibali dalje. Preden smo se pri nas lotili gradnje, so ravno sprejeli ta medsoseski zakon/pomoč. Pač jajca brezvezna. Je kolega / fušar, ki je delal pri meni odprl popoldanski s.p. in smo bili na beli strani.

Zdaj tisti dodatni izgovori v stilu, selitev dodatno leto proč, dražja gradnja 30%, bla, bla, bla, forum vse prenese. Treba je imeti realne želje, če bi pa vsak plebejc rad imel vse ta zadnje novotarije, pa pač sorry lej, v napačni kasti si se rodil oz. tako ali tako nisi dovolj sposoben za lastne nerealne želje.

Pa nisem zagovornik zakona, ga niti ne poznam.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.288
113
Se pravi gradiš in za določena dela najemaš fušarje? Plačuješ keš na roko, material pa z 22% DDV?

Poizkusi enkrat od fušarja dobiti ponudbo material+delo na papir napisano, potem pa še od neke uradne firme in nato primerjaj razliko.

Potem pa poročaj, kaj je dražje/ceneje

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Kaj ste zdaj privlekli v temo fušarje vs. firme (namenoma ne pišem profesionalce)? Kdo bo komu delal in kako bo plačan, je problem posameznega investitorja. Govora je o "gradnji v lastni režiji", kamor sodi tudi gradnja v "lastni izvedbi". Če kdo za lastne potrebe zida samo s peskom in vodo, tudi prav, saj bo sam živel v takem. Tako kot je problem vsakega posameznika, če žre največji đank, kar ga lahko najde v štacunah. Če želijo naši predstavniki države omejiti sivo ekonomijo, bo treba poseči po malo bolj pametnih ukrepih. Recimo, Ekosklad je že primer ki onemogoča delo na črno.

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Glede nato, da niti načrta ne morš oddat več v lastni režiji, ter da v pupih piše da moraš graditi vsaj nizkoenergetske objekte in ne vem kaj še...

je praktično lastna režija oneomogočena že v štartu. Sive ekonimije pa nikakor ne morš omejit s'tem.
Mi smo na objekt dobili enkrat policaje, ko je za mojim izvajalcem (za tovornjakom) vozil policist. Preverili so tablo in gradbeno dovoljenje ki ga je izvajalc imu pri sebi...

Čist sam pa dvomim da boš zidal, lahko samo malo verjetno.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
ziheraš oziroma gloglo daj ne flancaj...

torej je tudi tvojemu očetu en "podpisu" meritve... he he... zanimivo a ne? točno to kar sem reku da pač kolega podpiše...

ampak ni nujno da je pri podjetju prej narejeno kot pri fušarju. ali pa bolje. in dobri "fušarji" imajo ekipo s seboj... mene recimo fušarji motijo samo s tega vidika, da ne plačujejo prispevkov itd itd (letno kar zajeten kup denarja) pa še manj jih jebejo...

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Čakej mal.... Kolega je sicer podpisal, ampak meritve dejansko naredil.
Plačal sem za to 200 EUR.

In ja je tudi povedal, da se ne podpije če ni kej ok.
Jest sem imel z fušarji slabe izušnje, sorry dva sem imel in oba odslovil.... Eden od njih je bil vodovodar en pa za klime...

Kr se tiče izvajalcev ti dobr veš, da nekej dajo na račun neke pa v žep, samo da materjal upravičjo, drugače si obosjen na 22 ddvja in še majstri precej cenej dobijo maerjal...

Kako vem, ja enostavno preveril sem in z vsem možnimi popusti nisem prišel na keramičarjevo ceno, ki sem jo sam v Topdomu izbral...

Še nekaj Mikelj mi je vzel 13€ po kvadratu, prpelu ploščice, pospravu in šel..

Fušarju bi moral pripeljat sam, bil bi en in je imel 11 eur po kvadratu... Še več, na samo talno ogrevanje mi je predlagal lim, ki ni za talno gretje..

Lej to da fušar prpele ekipo je mal ko ne firma ki brez računa dela, teh je tud dost. Sam materjala ti tak nebo dal, razen če ga je nekje ukradel.

Kdo kerga jebe pa jest ne vem. Vem da je do 3 gradbene faze Milenko dobu obisk plavcev na objekt. Si ne predstavljam da nebi blo table gor in da bi bli kr eni čuri muriji tam...

Sej pravi keš se itak začne znotraj bajte.. Imam pa v vasi enga modela k je pr fušarju v Jelovci delal - za okna...

Majstr je dal za materjal zdej mata na sodišču...
Skratka fušar je fušar.... ko se po parih mesecih žališ, se lahko le sebi. PS pa noben ni bil kej bistveno cenej, to pa je največji štos vsega.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
vedno in posvsod so dobri in slabi izvajalci! tako pri podjetjih kot pri fušarjih! da je fušar nevemkako cenejši je fama. lahko je pa zelo dober. jaz imam keramičarja kateri je redno zaposlen drugje (čist druga branža) popoldne pa dela keramiko po hišah. res da pove koliko časa bo rabil in če ti je ok prav če ti ni ti ni. pride, naredi pospravi za seboj... če je treba pripelje še kakšnega s seboj da mu pomaga...

in poznam enega mojstra kateri je delal na črno brez podjetja imel je ekipo... pa je bil 100% boljši kot marsikatero podjetje! tako kvaliteta kot hitrost in zbnanje. pa celo reklamacije je znal reševat....

fušarji imajo tudi zmenjene cene po teh trgovinah... dobijo hude popuste... edino kar je, je to da imajo 22% ddv no ampak na delu pa 0% pa se zgliha;) potrebuješ ti malo več razgledanosti! oprosti tako je.

a veš. marsikateremu štromarju, kateri bo na fuš delal popoldne pride en kolega za 200€ naredit meritve... in?

siva ekonomija je problem. in prav bi bilo da se jo izkorenini. je pa to težko...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Dokler bodo politikom in javnim ustanovam delali fušarji.... Cakam da se na fursu kaj naredijo fušarji. Iz tam se nimam informacij.
Znanec je tudi v lastni reziji naredil fasado, pa je ravnotako dobil subvencijo ekosklada. Pac je material nabavil preko gradbenika, ta pa mu je izstavil se racun za izdelavo.

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Se pravi gradiš in za določena dela najemaš fušarje? Plačuješ keš na roko, material pa z 22% DDV?

Poizkusi enkrat od fušarja dobiti ponudbo material+delo na papir napisano, potem pa še od neke uradne firme in nato primerjaj razliko.

Potem pa poročaj, kaj je dražje/ceneje

kok je delo za kanalizacijo in kok so cevi?
itd itd.

če si nisi zmožen preračunat kaj se ti bolj splača, pol pač..hebat ga. ni pa višek matematika.. a > B ali a<b..druge ni,.

a je pa x+y+z največ.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.520
7.037
113
Še vseeno je matematika malce drugačna.

je bolj (A + B+9,5%)*x < (A +22% +B(z0%))*y

spodnja limita za x in y je 1, zgornje ni, gre pa za postavko kolikokrat se kaj dela. najdražje ni zajeto v tvoji formuli, ampak je daleč najdražje popravljati zaj*, ali dela ta dvakrat ki je v prvo zafrknil, ali cena naslednjega ni več tako nizka ko za prvim popravlja. Če še tega nočeš plačati, bo pa 3. v vrsti računal, ampak po navadi predno je konec, bo en kasiral ali pa recimo štenge ne bodo enakomerne, stene ne bodo ravne, stropovi bodo prenizki, nadometno se bo vleklo boga in pol, plesnilo bo sem pa kje, ker toplotni mostovi so tisti čez Amazonko. Ko enkrat tole vse poštimaš, 3x vdihneš, bo pa žena kuhinjo razbila, ker jo prej nobeden ni vprašal ali sploh koga, ki kdaj kaj skuha, kako je treba kuhinjo postavit. Najceneje v evrih je seveda, da ji rečeš, da se drugače ni dalo (koliko vas je prodalo ta stavek?), seveda pa je od žene odvisno a bo rekla OK ali bo rekla, om jaz še koga drucga vprašala, kar pa seveda ego plača in je potem trebana vse pretege trditi, da on tisti tam hoče samo zaslužiti in da bo itak vse rekel, samo da kasira.

Zdaj pa, kaj je bolj verjetno, da bo x ali da bo y = 1. Kolikokrat se je pri vas zgodilo, da ste si rekli: Uf, tole bo treba pa drugače še enkrat, kdo je pa prej na to mislil... Pa koliko vas je imelo doma mojstre (ki to so) in so kako tako idejo, ki so jo drugod izvedli enostavno rekli: Ali si ti malo bebav, kako boš pa potem.... (pa se ni zgodilo, tisto, kar se je prvemu). Ali pa celo da je rekel: sori, tega pa jaz ne bom ali ne bi naredil, pa če se na glavo postaviš, raje pokam pa grem.

Ni fora v tem, a delaš sam, a dela fušar ali firma z računom (kar se kvalitete dela tiče), fora je v mojstru. Vendar pa še vseeno mislim, da na splošno mojstre prej najdeš pri slednjih. ta drugi pa dostikrat res ne zna kaj dosti bolje kot investitor, sploh če se še med njimi izbere najcenejšega.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
vse skupaj je tako zelo komplicirana zgodba da joj...

ti pa povem, da vem vsaj za 1 "mojstra" (privatnika) ki zida hiše kot po tekočem traku. ker pač dela poceni. kvaliteta pa nikakva... niti se ne drži načrtov. je pa poceni. in so stranke "FUUUL ZADOVOLJNE"... imaš tukaj blizu temo, kjer en brihtol pravi da je 21€ za m3 vgrajenega tampona preveč... ja in potem se vgradi umazan sranje za 9€/m3....

eh ja...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
V naših koncih so firme, ki zidajo poceni do te mere, da potem stranke naserjejo, da je najbolje, da jim tiste krive stene še orajhajo. Potem pa na PSS forumu spremljaš temo ročni vs. strojni ometi in ljudje kar tekmujejo, kdo bo povedal, da ima več rajha na steni. Naj vam namignem, 5cm ometa ni nobena taka reč
bonk.gif

V današnjih časih se ti lepo narišeš v štacuni ala TopDom, Jager in podobne, kjer dobiš alles zusammen, tam odpreš mesečno dobavnico, ustrezen popust in si na nižji ceni, kot ti pride nasproti firma, ki te mora še pri materialu usekat.