bomo lahko še gradili

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Citat:
dr elektrotehnike z vsemi certifikati

Noben doktor ne dela elektroinstalacij.
Pri današnji tehnologiji, fitstikalih, 2,5 in 1,5 žici in negorljivih ceveh ti težko kaj zgori. Problem so stare bajte iz ppr-a.

Tudi noben popoldanc ti ne more narest meritev, ker enostavno ti ne priklopijo gospodinjskega štroma, če nimaš uradnih meritev, ta pa jamči, da ti ne bo kej zgorelo...

Danes če meritve niso vsaj približno ok... ti noben ne da štempla... Preveri pa vsako vtičnico!

Gradnje se danes delajo po načrtu statika... Tudi papirjev vsaj v Kranju ne morš vložit brez certificiranega arhitetka, v katerih je načrt, statika, posnetek stanja itd.....

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik ziheras pravi:
Citat:

Noben doktor ne dela elektroinstalacij.
Pri današnji tehnologiji, fitstikalih, 2,5 in 1,5 žici in negorljivih ceveh ti težko kaj zgori. Problem so stare bajte iz ppr-a.

Tudi noben popoldanc ti ne more narest meritev, ker enostavno ti ne priklopijo gospodinjskega štroma, če nimaš uradnih meritev, ta pa jamči, da ti ne bo kej zgorelo...

Danes če meritve niso vsaj približno ok... ti noben ne da štempla... Preveri pa vsako vtičnico!

Gradnje se danes delajo po načrtu statika... Tudi papirjev vsaj v Kranju ne morš vložit brez certificiranega arhitetka, v katerih je načrt, statika, posnetek stanja itd.....
Problem ni v samih kablih, ppr je čisto ok, edini malo težje take kable zamenjaš, če bi bilo kdajkoli potrebno. Glavni problem pri elektriki so slabe ozemljitve, crknjeni FID-i (ti sploh ne odklopi pa delaj kar hočeš), žeblji namesto varovalk, prastari prekurjeni in pretanki kabli za napajanje težke mašinerije, najdejo se tudi napeljave, kjer je vse šareno in niti slučajno ne moreš že po barvah kablov vedeti kaj je kaj.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Mater ste se zapičili v to elektriko. Če je ne znam narest, mi jo naredi profi. To pa še ne pomeni, da kaj drugega saa ne znam.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Elektrika je reprezentativen primer, kako so stvari lahko zjebane do fundamenta, ali pa na drugi strani pošlihtane v piko. To, ali jo delam sam ali pa firma nima neke posebne veze, kakšen bo rezultat.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.706
9.907
113
40
MB
glih sva o tem debatirala s kolegom ki gradi sam, oz mu pri tem tudi precej pomagam.

povedal sem mu to da sicer podpiram ... ampak ker je naša država pač fubar to itak ne more delovat.

Če bi bil on za svoje delo plačan pošteno, itak ne bi razmišljal o tem da bi zidal sam. Če bi že najel koga, denarja za top delavca nima, poceni so pa šalabajzerji.

tukaj me je on prekinil, če mislim, da zdaj ker je on zidal sam, pa se bo hiša podrla.

Hiša se ne bo podrla, prepričan sem da smo naredili bolj kvalitetno kot bi kaka firma ki jo najameš, ampak je spet pol tu tisti problem oz začaran krog ... šalabajzer je šalabajzer ker gre delat pod ceno samo zato da dela ...

Sklep: Zakon se mi zdi dober, ob predpostavki, da država deluje ... torej ne pri nas.

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Če gledamo fide morta potem crnit dva.. kar je že redkost da se reče.

Kar se tiče ozemljitve, stare bajte jo praktično nimajo, danes pa ti štempla ne boš dobil, da nimaš vsaj približne ozemljitve. No vsaj jest nisem še vidu bedaka ki bi ponaredu in podpisal ter oddal na elektro.

Pri vzidanem ppru pa je blo vse in svašta cro po lesenih stropih gre in je narejeno na kljukce (vezava)...
Sem bil v stari bajti ko je kr zid črn itd...

Pa stare omarce so tudi nekaj boljšega...

Skratka danes če govorimo za nove gradnje štempla ne morš dobit, ampak more ozemljitev bit... Razen če vi res poznate človeka ki bi za par sto eurov nosu svoje ime in renome, ter kazensko odgovornost na dlani.

to je tud možno ampak maloverjetno

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Še enkrat do tretje gradbene faze je več ali manj delano preko firm... potem pa se začnejo fušarji,

vodovodar
električar
estrihi
keramičar....

Čeprav je vsekakor nek zanesljiv sp ali podjetje precej bolje. Ima defato najcenejši materjal ki ga dobš po 8% davka in njegove rabate.

Je pa res če bajto zidaš 8 let potem so fušarji skoraj praviloma edina izbira. Kjer ti majstr paca po šihtu do onemoglosti pa še ti mu morš svetit zraven.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kaj sanja? kak 8% ddv? kake rabate? in kaka garancija ti je podjetje? danes je, jutri ga ni. garancija je dober nadzor. tega pa pri nas praktično ni.

en je vprašal zakaj bi se obesil. krive stene so normalno. da ti pa model da preklado širine vrat. da ti pozabi zalit protipotresni steber. da prej meče piksne v steber, potem zaliva in pušča praznine. da ne ve kaj je vibrator. da napelje vodovod in pusti cevi odprte.

morje morje tega.

nacek

Guru
13. okt 2012
2.960
606
113
še tale vidik i pod svoje strehe pokomentiraj
wink-1.gif

Sam se ne bom spuščal v iskanje dlake v jajcu tosortne problematike, ker je po zadnjih postih jasno, da sto ljudi, sto mnenj. Se bom pa poleg že tistega, kar sem kot problematiko izpostavil v svojem zadnjem postu, obregnil še na eno stvar. In sicer na izjave ministrstva, ki pravi, da je namen novega zakona zmanjševanje sive ekonomije. Ne varnost, ne sigurnost, pač pa keš, ki steče mimo prašičje drage države.

Če kdo misli, da bo novi zakon poskrbel, da bodo vaše nove hiše po novem super duper varne in oh in joj, je zame milo rečeno osel, ki se je naslajdal po dolgem in počez, ne zgolj dvakrat.

Včeraj sem govoril z našimi dr. fr. mr inženirji, ki sami priznavajo, da gre država po načelu "slovenci prepoceni pridemo do svojih bajt" in bo treba iti po sistemu obračuna električne energije, kjer pol porabimo, z drugo polovico pa futramo jamo brez dna. Naj pojasnim.....

Slovenija in ovce, ki živijo v njej, veljajo v svetu kot procentualno največji lastniki nepremičnin v obliki hiš. Že 2006 leta je padla ideja na ministrstvu, da bi se dalo iz tega iztržiti več. To niso moje besede, da ne bo spet kak halo. Porabilo se je pol ducata let za izvedbo "sosedske pomoči", ki na konec koncev nikomur ni prinesla nič. 2013 je padla ideja o ponovnem zagonu gradbenega lobija. Na rovaš privatnih novogradenj, ker "industrijska" je v razsulu, praktično skoraj ne obstaja več in zgolj dodatno obremenjuje proračun. Kje zaposliti vse stagnirajoče arhitekte, nadzornike, upravnike, inšpektorje, vodje?

Tu, po novem nastopate vi, privatni samograditelji. Po novem boste imeli na hiši več "upravnih" oseb, kot samih zidarjev. Stroški? Država si obeta vsaj 25% večji kolač iz vaše bajte. Pa bo v vaši hiši tudi 25% več armature, več vertikal, večja varnost? Niti ne, ker tipski načrti in PZIji ostajajo isti. In ko bo ob potresu takšna hiša, z vsemi temi podpisi deležna razpok in stanja "začasno nebivalno", bo odgovornost prevzel podpisnik (vprašanje november 2015)? Nope, vse bo stvar korelacije lastnik-zavarovalnica. Nobene odgovornosti, ničesar.

Kaj torej meni kot novograditelju prinaša novi zakon? Glede na to, da se zida po tispkih načrtih, PZI že določa zakonodaja........??

To so besede ljudi, ki se s tem ukvarjajo, zato me prosim ne napadati.

Zamik vselitve za cca 1 leto (!!!!).
Stroškovni dvig v višini 30% (predvideno).
Dvig varnostnega faktorja (glede na že obstoječo zakonodajo).......neobstoječ.

Žal s tipkanjem ne morem spraviti sem gor vsega, vendar po tistem, kar sem slišal včeraj, državi visi dol do Pakistana za vašo "varnost, ji pa hudo smrdi vsak vaš evro, ki ne konča pri njej.

Zaključujem z besedami neimenovanega.............stari moj, direktiva je, da pokrijemo deficit, ne glede na karkoli.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kaj je kle za komentirati? smo največji privat lastniki nepremičnin. treba je lupit. siva ekonomija bo šibala dalje.

država je..zavožena. žal. sprememba...hard reset, ki pa ga ni in ga še lep čas ne bo. ta reset ni, k zokija zamenja alenka, njo cerar, njega pa eno drug stari znanec tv ekranov.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Pol bom pa doo odprl (prej prodal vse premozenje) in se sel poceni gradbenika in nadzornika "samograditeljem". Obracal bom mio vsote. Vsak dan bom z lastnimi rokami sezidal nekaj his, pa se nadzor izvajal na drugih hisah spotoma. Stampiljka za gradnjo in nadzor bo stala toliko kot bo prihranka pri znizani stopnjo ddv.
Torej ce stane material za hiso 50.000 (brez ddv), bom izstavil racun za 61 jurjev. Razlika v ddv (dobrih 6 jurjev) bo moj zaslužek za podpis pogodbe o izvedbi ali nadzoru del (bi kar dve firmi ali pa kaksen znanec gradil, jaz pa nadziral)
BMK kdo bo dejansko gonil lopato v mesalec.
Ce pa se bo kaksna hisa samograditelju podrla na glavo, bo pa on 2m pod zemljo, jaz pa na toplem (nekaj mesecev, po x letih sodisca) na drzavne stroske. (z racunom v tujini)

Sem te dovolj zdrazil
evil.gif

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik ziheras pravi:
Citat:

Kje pa ti živiš?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Seveda ne. Ker potem bo znizana stopnja brez pomena in bo vsa gradnja po 22%. Se sedaj se jim ni obnesla pa so ti podarili 12,5% popusta.

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Mislim, meritve ti lahko naredi, mogoče sem trapasto napisal. Ampak ne more poštemplat in poslat na Elektro. Tam more bit uraden izvajalec z prijavljeno dejavnostjo.

Ta seveda nosi tudi odgovornost za meritve in pravilno izvedbo le teh.

Če se kej naredi grejo po oddanem elaboratu...
Seveda meritve lahko dela vsak k ima aparaturo. To je res.

Isto je z načrti, lahko naredi vsak, samo oddati ne morš na občino, ker ti zavrnejo takoj. More bit štempl...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
dej ti ziheraš teoretik... dosti "popoldancev" ima lepo vse papirje. ali pa mu papirje podpiše kolega... a veš, če zagori čez recimo 3 mesece pa dokaž da ni lastnik ali njegov prijatelj nekač prčkal po instalaciji...

drugače pa ves hec je v investitorju. in šparanju...

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.069
128
63
Citat:
Uporabnik ziheras pravi:
Citat:

Mimogrede.... Za pridobitev gradbenega dovoljenja za stan. hiši statični račun ni obvezen! Zadošča le izjava odg. projektanta!

Arhitekt ponavadi ni statik.

on topic:
Še en zakon, ki bo melal dr3k.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik ziheras pravi:

Meni je popoldanc delal meritve. Redno zaposlen na Elektru, popoldan dela pa meritve.

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
hehe to iz prve roke...
Moj for je upokojen elektroinstalater. Ki mi je naredil vso instalcijo. Pa je prišel meritve narest kolega.. Sam je blo vse ok in sem dobu štempl..

still
če ni pravilne ozemljitve v bajti boš ti bolj težko dokazal da to ni fail (ponareditev) že pri meritvah...

Ti teoretik....

Tvoja izjava zgleda takole.. takam nafto pri meritvah pa je bil kurilc notr.. Zdej pa ti men dokaž, da ni kdo drug tankal kurilca notr.
Ozemljitve se ne da sfejkat (seveda lahko napišeš karkoli), ampak je pač taka kot je in ti pri meritvah si to jasno videl.

Popoldanci imajo lahko strokovno upsobljenost, samo nimajo obrntega dovoljenja, razen če imajo obrt, podjetje itd... Upam, da ti ločiš eno in drugo..

Seveda fušar ne nosi nobene odgovornosti, ne za napake ne za kakšno tudi smrt če hočete...

EEEE TO SE MENE NE TIČE....

Še enkrat Softi je lepo povedal dober neodvisen nadzornik je največja investicija.

Seveda tudi pri arhitehtih je enako, lahko ti naredi načrt kdorkoli, na koncu ti računa štempl 2-3 jurje.

Nazadnje urejeno: