BMW serija 5 do 15k

pa3cia

Pripravnik
24. sep 2010
155
0
16
Ljubljana
Mogoče si res neka nadpovprečna uporabnica v avtokotičku, ampak tale izjava o menjavi na 170 k km pa nekako ne zdrži.
Pri Audiju (in mislim da tudi MBju) je servisni interval menjave olja v menjalniku predpisan (priporočen) na 60 k km.
Če pa nimaš tistih 100 EUR na vsake 2 do 3 leta, pol je pa še zmeri boljš, da raje uporabljaš klasični menjalnik. Čeprav je vožnja z avtomatikom (za normalno vožnjo) precej boljša, kot s klasiko. Ja, moraš imet oba (recimo istočasno) pri bajti, da to doumeš.
Seveda pa to NE pomeni splošnega prepričanja, da so avtomatiki boljši, to nikakor. Samo, ko se enkrat navadiš, ne čutiš potrebe, da bi šel nmazaj na klasiko.
Uf, mater sem se razpisala, pa sploh ni tema o menjalnikih. Se opravičujem, ampak se pa boljše počutim zdej ...
grims-1.gif

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Ti bom dala kontakt, pa najbolje, da pokličeš človeka, ki servisira vozila znamke BMW, ki je zagotovo en najboljših in en tistih, ki menja tudi olje v avtomatskih menjalnikih v vozilih BMW in mu poveš, da se moti!!!

Zagotovo imaš ti bolj prav kot on
wink-1.gif
.

pa3cia

Pripravnik
24. sep 2010
155
0
16
Ljubljana
Glej, zaradi mene ti lahko na avtomatiku menjaš olje na 1.000.000 km, če hočeš. Sama vem, da ga ne bi nikoi menjala na 170 k.
Če pa "tvoj" mehanik tako pravi, bo že res ... temu ne bom oporekala.

Damn, česa vsega se človek ne nauči na Alterju ...
hysterical-1.gif

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.916
116
63
mb+ -20km
Čeprav ste čist zašli s teme, moram dodati

@Pa3cia
Kaj boš pa rekla za moj avto Land rover D3 piše v service manual, da je olje v avt. menjalniku for ever?!

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:

@Pa3cia
Kaj boš pa rekla za moj avto Land rover D3 piše v service manual, da je olje v avt. menjalniku for ever?!

Kako točno to piše? Ker nobeno olje ni večno, tudi če v service manualu ne piše, da ga je treba menjat.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:

@Pa3cia

Da bo avto prej crknil kot pa menjalnik! Za LRja nič posebnega!
evil.gif

Sicer pa več ali manj vsi klasični menjalniki nimajo predvidenih intervalo menjave, enako velja za klasične avtomate ... DSGji in podobne bolj napredne stvari pa imajo ponavadi dokaj pogoste in predvidene menjave.

Vseeno klasični avtomatski menjalnik poleg mazanja opravljajo še funkcijo "sklopke" (konverter navora) in posledično je olje dosti bolj obremenjeno kot pri navadnem ročnem menjalniku. Olje v avtomatskih menjalnikih se velikokrat temperaturno zelo "matra" in je eden dokaj obremenjenih delov v vozilu (sam menjalnik in posledično olje).

Recimo ravno za discota se priporočajo menjave olja na 2 leti oz. 50k km, o "for ever" opciji ne vem kje ti to piše. Možno da to velja za reduktorski del (transfer case), ki lahko da ima ločeno olje in ga dejansko ni potrebno menjat.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Kot si napisal, pri večini avtomatskih menjalnikov ni predvidena menjava olja in je res večno, ampak samo dokler se menjalnik ne pokvari. To je pa ob ne menjavi olja precej hitreje, kot sicer.

Tako da, vsakih 100-120kkm je dobro dati 500 eur za olje+filter.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
No pa mi povej zakaj ne?

Rada bi slišala ta dejstva
grims-1.gif

Iz enakega razloga kot olje v motorju -> olje se umaže, olje z leti in uporabo propada

... tudi olje v motorju bi verjetno zdržalo 100k km BP in kratkoročno ne bi v teh 100k km opazil nobenih posledic!

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
500eur
hysterical-1.gif

@Utisevalec: verjamem da si razgledan, ampak včasih si "preveč pameten".

Olja v avtomatskih menjalnikih so doživljenjsko
grin1.gif
, kjer menjava ni potrebna (olje se po potrebi samo dolije) je pa priporočena .

Težava lahko nastane, ker se lahko zgodi da se sito "zabaše" kar pa lahko povzroča težave z avtomatskim menjalnikom, v najslabšem primeru tudi okvaro.

Nazadnje urejeno:

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.916
116
63
mb+ -20km
Evo, kaj piše v bukvi:
Olje menjalnika
Vozila z dizelskimi motorji: trajno napolnjeno
Vozila z bencinskimi motorji: trajno napolnjeno
Samo jaz ga bom preventivno menjal na naslednjem servisu na cca 190 Km, čeprav me bo fino fsekalo po denarnici.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Od kdaj pa "long life" pomeni za zmeraj?
bonk.gif

Koliko pa stane menjava olja po tvoje? Tebi so naredili za 200 eur z neoriginal oljem, sito je pa staro ostalo ane?

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
A je zdaj ok
grin1.gif
?

Katero olje je originalno in katero neoriginalno? To me pa res zanima, poznavalec .Bom drugič tebe poklicala a prav, mi boš ti svetoval!?

Še vedno nisi odgovoril na vprašanje iz prve strani te teme. Zakaj bi raje menjal na 120tkm?

Tukaj vas je pol takih ki v življenju avtomatika še videli niste, kaj šele da bi ga "vzdrževali".

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
hysterical-1.gif

Zakaj? Zato, ker tako je, da se menja na 100.000km. Sicer pa kaj bi ti razlagal, saj še avtomatika niti videl nisem.
evil.gif

Ti toči v menjalnik olje katero hočeš, lahko tudi bučno od oljarne Petovar.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
hysterical-1.gif

Zakaj? Zato, ker tako je, da se menja na 100.000km. Sicer pa kaj bi ti razlagal, saj še avtomatika niti videl nisem.
evil.gif

Ti toči v menjalnik olje katero hočeš, lahko tudi bučno od oljarne Petovar.

To je problem Alterja, ker na konkretno vprašanje NI konkretnega odgovora... ker nimaš pojma.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Pa3cia in YuGec sta šla spančkat
hysterical-1.gif

Do jutri pa le naštudirajta odgovore
cheer.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Maci pravi:

hladilnik olja pa je drugač spredi pri hladilniku vode, in to imajo tudi že 30 let stari bmw-ji če tega slučajno ne veš...

menjalnik nima sita ampak magnet.

in ne, noben bmw, sploh pa star 30 let nima hladilnika menjalnikovega olja.

tako da ne bluzi.