Bližnji vzhod ...

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.155
4.132
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Dogaja se nekaj, kar se je v Evropi dogajalo pred malo več kot pol stoletja. Tudi če za par let preskočiš neko razvojno stopnjo s politiko trde roke, se na koncu mogoče vseeno vrneš. Nič posebnega. Verjetno so se oni tam doli pred 100 leti spraševali, kaki divjaki živijo v Evropi, da se gredo vojno svetovnih razsežnosti.

Misliš? Spodnje se meni bere kot poročilo iz Iraka:
Citat:

The Troubles, which started in the late 1960s, consisted of about thirty years of recurring acts of intense violence during which 3,254 people were killed with over 50,000 casualties. From 1969 to 2003 there were over 36,900 shooting incidents and over 16,200 bombings or attempted bombings associated with The Troubles.

Realno stanje v Belfastu za časa ko si bil ti že iz plenic:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.083
113
To sem pa tako ali tako že pisal, da smo v moji mladosti poznali samo ultra levičarske teroriste - rdeče brigade, ultra katoliške ali nacionalne - IRA in ultra nacionalne - ETA. O muslimanih je bilo presneto malo, pa še to večinoma v lepi luči - PLO. Tu in tam je kako letalo ugrabila še fronta polisario...
Preden je nastala država Izrael, pa so židi pospravili na svet nekaj britanskih vojakov tam doli v terorističnih organizacijah. Ampak takrat se še nisem rodil...
Smo samo v nekem trenutku v zgodovini, ki je precej podoben drugim, ni pa čisto enaka ponovitev. In ni nič posebnega, samo sranje se je trenutno premaknilo kakih 1000 km drugam kot je bilo maloprej.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.155
4.132
113
Ja ampak težko rečeš da si 1000let naprej če pa pri nas volilna pravica za ženske obstaja od leta 45 oz. realno zaradi enopartijskega sistema so ženske pri nas prvič svobodno volile leta 90/91. V določenih "EU" državah celo kasneje.

Turčija je dala ženskam volilno pravico pred 2. s.v.!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.083
113
No, na našem območju so volilno pravico tudi za ženske poskušale uveljaviti klerikalne stranke že v AO in delno so jo pred razpadom imele. To je obstalo tudi kako leto ali dve v SHS, ko so južni bratje namesto k postopnemu napredku za celo državo dosegli ukinitev v Sloveniji.

B81

22. jul 2007
37.679
10.962
113
Se ni začelo takrat, ko je Irak napovedal, da nafte več ne bo prodajal v dolarjih?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.083
113
Iranska revolucija je bila kar nekaj let prej. Ko še se € ni valjal niti po jajčkih, kaj šele da bi bila valuta za plačevanje nafte.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, sredi 70 let, ko se je od nekod pojavil Homeini in ženskam zapovedal feredže nosit
rolleyes-1.gif
. Potem so imeli 10 let vojne z Irakom.

Naša država je takrat imela stalne ekipe tam dol, Hidromontaža in IMP , pa še kdo. Denar na roke, pa delalo se je tudi! Kaj je lahko lepšega na tem svetu?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Lej, saj ne delam referata na to temo. Moja šolska leta so že zdavnaj mimo itd ... odplavala.

Me pa zanima, kaj sem vmes izpustil. Razpiši se! Zato je Alter.
grims-1.gif
(pa morda bo še kdo kaj koristnega vmes odnesel, saj za to se pravzaprav tudi gre, a ne! )

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.083
113
Bil je v izgnanstvu in se je vrnil. Kot veliko ostalih revolucionarjev sodobnega časa, denimo Lenin, Tito, Castro... Običajno ljudje dobijo neke ortodoksne ideje v tujini in potem čutijo poklicane, da gredo zmešat štrene v svojo domovino.
Ne vem pa, kje je cedevita pobral, da je revolucija v Iranu odnesla izvoljenega predsednika. Če me spomin ne vara, je odnesla dolgoletnega diktatorja Reza Pahlavija ali nekaj takega.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.932
6.006
113
Sedanji Iran je posledica vpletanja ZDA/UK https://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_Mosaddegh

V Afganistanu so puč izpeljali Rusi, kot posledico so začeli ZDA oboroževati talibane & bin Ladna, v zahodnih časopisih so jih imenovali freedom fighterje.

v google: iran before revolution oz afghanistan before revolution .

Opice, ki sedaj jurišajo v Eu in delajo pizdarije so v 99% suniti pod vplivom KSA wahabitov.KSA je skupaj s Katarjem glavni sponzor đamizacije Eu.