Blackberry

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.092
138
63
okolica mesta
Je kar razlika v prid BB-ju. Še najbolj se mu približa Nokia N8, pa še to ne čisto
wink-1.gif

Likalnik

Pripravnik
10. nov 2007
544
11
18
40
Bled
Zanima me razlika med BIS in BES je treba zadevo posebej plačat pri operaterjih, glede simobila se zavedam, da vzamem orto beri in mi non-stop šibajo maili, kakšno vlogo imata tukaj potem bis in bes oziroma kaj lahko z njimi počnemo oziroma kaj ne. Se opravičujem za morebitno glupo vprašanje, vendar je men BB do sedaj španska vas, vendar je vseeno želja po spoznavanju;)

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
@mAn: BlackBerry-ji (zlasti klasični modeli s tipkovnico.. npr. Bold 9000 ipd.) so v glavnem telefoni, ki temeljijo na veliko sporočanju. Vsakemu BB začetniku svetujem da si vklopi bližnjice in ko se enkrat na njih navadi je vse lahko svetlobno hitro! Vsaka črka na tipkovnici je 1 bližnjica.. (T = task, B = browser, A = address book ipd..). Pisanje z Boldom v pravih rokah je nepremagljivo.. (ne rečem da se z iPhonom ne da pisati hitro, ampak ne pa tako hitro!) :p Torej mail, sms, opravila, koledar in vsega tega veliko!! Če se to rabi, potem je BB sigurno med boljšimi opcijami.. Če pa se veliko surfa, igra igre, posluša glasbo ipd.. potem pa sigurno raje posezi po kakem androidu ali iPhonu.

@Likalnik: zate predvidevam da bo BIS prava opcija. BES je poslovna rešitev. Za simobil je orto beri, pri Mobitelu se pa dokupi BIS (jaz plačujem dodatno cca 5€) in mi ni žal.

BIS vključuje nastavitve preko katerih ti "varno" dostopaš v splet in dobivaš potisnjeno pošto in "obvestila" (notifications).

BES pa ima poleg tega še dostop v službi do intraneta in malo boljše urejeno varnost in nekaj več možnosti syncanja.

Več o razlikah:
http://www.blackberryforums.com/rim-software/680-faq-what-methods-receiving-email-blackberry.html

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Unrefined, hvala, super post! V bistvu rabim telefon za sporočanje + internet. A je pri BB internet dobro "urejen"? Torej hitro odpiranje, povečevanje, itd.? Ali je pri androidih to veliko boljše?

Pa še nekaj. Ali je res, da se z androidi (touch screen) res da tudi zelo hitro pisat?

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Ja sporočanje je super, internet malo manj. V kolikor ciljaš na Torch 9800 ali 9700 (ki se ga bo dalo posodobit na OS6) potem bo internet (surfanje) dosti boljše, ker je v tem OSu browser posodobljen na bazo webkit-a. Jaz kadar sem na telefonu internet potrebujem za kaj hitro pogooglat, za udobno surfanje pa žal ni.. Tukaj je npr. Galaxy S in iPhone zaenkrat žal mnogo boljši.

Jaz na Galaxy S pišem hitreje kot na iPhonu, ampak nikakor pa ne morem pisati tako hitro kot na Boldu 9000... Kolega ima iPhone že od prve generacije (beri zaljubljen v Apple do amena) in ima veliko kilometrine pri pisanju pa mi je z težkim srcem moral priznati da mi pri pisanju ne more konkurirati
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
iPhone sem že imel v testiranju, ampak žal na njega zelo težko pišem - se pa sigurno da navaditi. Ko bom kupoval telefon, bom zagotovo pogledal po BB in androidih - pa se odločim glede na to, kaj mi bo sta v danem trenutku ponudila :)

jolene

Zelenc'
16. nov 2010
28
0
1
Bom kar tukaj vprašala, da ne odpiram nove teme.

Kako namestim FB na BB 9700? Sem pritisnila na koncu Download, pa ni šlo... Poskušala sem tudi prek neta, pa mi ne prenese s tistega linka.

Mi zna kdo pomagati?
Hvala.

jolene

Zelenc'
16. nov 2010
28
0
1
Izberem jezik in kliknem Download. Nato se mi prikaže napis Blackberry (zgoraj, v sredini), vse ostalo ostane belo. To je to... :/

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
KSZ

Tukaj bi vprašal, ko je ravno tema o BB:

Trenutno imam Vivaza, pa bi menjal za Storm 9520 enostavno zato, ker sem se Symbiana že naveličal in bi rad preizkusil tega BB.
Grem na boljše ali slabše? Uporabljam pa wi-fi, tu in tam pregled maila, sms in pogovori, to je to.

Hvala

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
KSZ

Tukaj bi vprašal, ko je ravno tema o BB:

Trenutno imam Vivaza, pa bi menjal za Storm 9520 enostavno zato, ker sem se Symbiana že naveličal in bi rad preizkusil tega BB.
Grem na boljše ali slabše? Uporabljam pa wi-fi, tu in tam pregled maila, sms in pogovori, to je to.

Hvala

Prvo pravilo pri nakupu BlackBerry aparata je... da moras imeti tudi BB paket pri operaterju, drugace je tak mobilnik le pogojno uproaben... BB storitev v Sloveniji nudita le Si.mobil in Mobitel ...

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.092
138
63
okolica mesta
Wlan pride zelo fajn ko si v tujini
smile-1.gif
..nobenega prenosa podatkov. V slo. je pa teško preseči zakupljene podatke zaradi komresije podatkov.

lp

gangsta

Pripravnik
19. sep 2007
81
0
6
V prejšnji temi sem postavil par vprašanj in nisem dobil vseh odgovorov, zato dajem tu copy/pase:

sem še en nov uporabnik BB 9700 in imam kar nekaj vprašanj Verzija aparata 5.0.0.656 (Bundle 1111, platform 5.1.0.153) - pred cca mesecem mi ni našlo novejših posodobitev.

1. Zakaj mi mejle iz exchanga (BES) prikaže in pošilja samo v TXT formatu, medtem, ko mi gmail (BIS) mejle odpira in pošilja v HTML? Nastavitev, kje?
2. Kakše free programček za več budilk mi priporočate?
3. Kakše free programček za uporabo ledice kot svetilko mi priporočate?
4. Se tudi vam izklopi rdeča ledic po določenem času, kljub neprebranih mejlih, sporočilih, klicih? Moti me, ko po dolgem času se ledica sklopi in moram stalno gledat na display, če je kaj novega.
5. SIP / VoIP klient? Nekje sem zasledil, da je treba tudi to poseben instalirat? Uporablja kdo?
6. Kaj vse gre preko BB dostopne točke (vreme, FB ... da ne kuri dodatno prenosa podatkov)?
7. Wi-Fi promet gre verjetno preko RIM serverjev, ne? Je ves promet kriptiran?

mojoman

Pripravnik
19. feb 2008
108
0
16
Citat:
Uporabnik gangsta pravi:
V prejšnji temi sem postavil par vprašanj in nisem dobil vseh odgovorov, zato dajem tu copy/pase:

sem še en nov uporabnik BB 9700 in imam kar nekaj vprašanj Verzija aparata 5.0.0.656 (Bundle 1111, platform 5.1.0.153) - pred cca mesecem mi ni našlo novejših posodobitev.

1. Zakaj mi mejle iz exchanga (BES) prikaže in pošilja samo v TXT formatu, medtem, ko mi gmail (BIS) mejle odpira in pošilja v HTML? Nastavitev, kje?
2. Kakše free programček za več budilk mi priporočate?
3. Kakše free programček za uporabo ledice kot svetilko mi priporočate?
4. Se tudi vam izklopi rdeča ledic po določenem času, kljub neprebranih mejlih, sporočilih, klicih? Moti me, ko po dolgem času se ledica sklopi in moram stalno gledat na display, če je kaj novega.
5. SIP / VoIP klient? Nekje sem zasledil, da je treba tudi to poseben instalirat? Uporablja kdo?
6. Kaj vse gre preko BB dostopne točke (vreme, FB ... da ne kuri dodatno prenosa podatkov)?
7. Wi-Fi promet gre verjetno preko RIM serverjev, ne? Je ves promet kriptiran?

1. Verjetno imate v firmi BES server, ki posreduje pošto kot golo besedilo. Imamo tudi pri nas, pravkar poteka nadgradnja na novo verzijo, ki posreduje na telefone html pošto (in omogoča še marsikaj drugega)
2. Uporabljam kar vgrajeno budilko, več kot zadostuje...
3. Na Blackberry blogu pravijo (pa tudi sam to prakticiram), da vklopi aplikacijo kamera v načinu videosnemanja (bližnjica na desni strani aparata) in drži tipko space.
4. Namesti si BB Alerts
5. Mislim, da gre vse, kar delaš na telefonu, preko BB APN. Le če uporabljaš telefon kot tethered modem, gre preko internet.simobil.si
6. Ne vem, vendar predvidevam, da gredo preko RIM serverjev samo blackberry storitve (pošta, sinhronizacija, BB messenger...)

LP

gangsta

Pripravnik
19. sep 2007
81
0
6
Citat:
Uporabnik mojoman pravi:

1. Verjetno imate v firmi BES server, ki posreduje pošto kot golo besedilo. Imamo tudi pri nas, pravkar poteka nadgradnja na novo verzijo, ki posreduje na telefone html pošto (in omogoča še marsikaj drugega)
2. Uporabljam kar vgrajeno budilko, več kot zadostuje...
3. Na Blackberry blogu pravijo (pa tudi sam to prakticiram), da vklopi aplikacijo kamera v načinu videosnemanja (bližnjica na desni strani aparata) in drži tipko space.
4. Namesti si BB Alerts
5. Mislim, da gre vse, kar delaš na telefonu, preko BB APN. Le če uporabljaš telefon kot tethered modem, gre preko internet.simobil.si
6. Ne vem, vendar predvidevam, da gredo preko RIM serverjev samo blackberry storitve (pošta, sinhronizacija, BB messenger...)

LP

Hvala za odgovore.
Verjetno imamo še staro verzijo serverja.
Kaj pa kakšen SIP / VoIP klient? Je kdo že kaj testiral?

lp