BIO-EKO?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Ok
smile-1.gif


Ampak recimo beljakovin je skoraj nemogoče zaužiti toliko, da bi presnova le-teh pomenila problem za telo. Pri maščobah je podobno.

S sadjem pa se komot overdosea
smile-1.gif
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Sadje se komot overdosa pri dejstvu, da je v sadju od oka okol 90 % vode (isto velja za zelenjavo)? Veliko sreče pri overdosanju
grims-1.gif
 

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Sadje ima v primerjavi z zelenjavo bistveno več sladkorja. Sicer je sladkor iz sadja še vedno boljši, kot pa tisti beli iz merkatorja. Mi je že kar nekaj ljudi reklo, da so se šli "živeti zdravo" in konzumirali večje količine sadja (+1,2 kg/dan). Tehtnica je šla seveda gor.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Na youtube-u sem kako leto nazaj gledal video ene take hm... vodljive najstnice, ki se naj bi šla "zdrav" lifestyle ipd. in pač prisega na vegetacijo itk in full sadja.

Potem pa razklada, kaj vse jo jeb** od teže, slabega počutja, driske in takih stranskih učinkov ampak...njena ugotovitev - it še bolj hardcore in bolj v sadje.
shocked-1.gif


Če bom utegnil probam dobit ta video k je res tko wtf.
crazy1.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.507
5.052
113
Težko. Morje se je spremenilo, sateliti neprestano pošiljajo dodatno sevanje nazaj na zemljo, famozni CO2, globalno segrevanje...
Nič ni enako kot je bilo za časa naših dedkov, kaj šele bolj nazaj.
Najbolj ziher je nič jesti. Simuliraš obdobje slabega lova v času naših prednikov. To so poznali.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
Sadje ima v primerjavi z zelenjavo bistveno več sladkorja. Sicer je sladkor iz sadja še vedno boljši, kot pa tisti beli iz merkatorja. Mi je že kar nekaj ljudi reklo, da so se šli "živeti zdravo" in konzumirali večje količine sadja (+1,2 kg/dan). Tehtnica je šla seveda gor.

To je res, predvsem čiste fruktuze (poleg tiste skrite v saharozi). Ampak to kar hočem povedat je, da je v kili sadja 90 dek vode (takole od oka 9 deci). Koliko sadja lahko sploh poješ, da bi obstajala nevarnost zaužitja pretirane količine cukra? Razen seveda v režimih, ki cuker absolutno črtajo, kot se ga gresta darjan ali Malecky ...

(ko tole pišem, veselo mlatim rozine v čokoladi (Lumpi jih ima spet tadobre
cheer.gif
))
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne ni bla... tale verjetno kar religiozno predava po youtube-u, da bo vsak brez negativnih posledic, ta moja je pa tolk zblojena, da se slabo počut in to jo ne prepriča v to da neha, ampak gre samo bolj hardcore. Mogoče pa spremja to bananagirl na youtube-u...krasen zgled.

Koliko je pa res pri bananagirl je pa tudi vprašanje za 200k sledilcev, take "diete" se ne bi upal jest in sem prepričan, da če bi jaz šel na tole, bi ble posledice res obupne za moje zdravje in to v roku enega meseca.

Sem z marsičem experimentiral s tem se pa ne bi šel, vedno sem na varni strani, tudi če sem keto fural, vendar za njo stoji znanost ne ena frajla na jutubu.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Problem fruktoze ja, tako na hitro, da bo lažje razumljivo. Metabolizira se zgolj v jetrih (nekaj je sicer tudi imajo spermijih, ampak to je zanemarljivo, da me ne bo kdo lovil za besede). Sprva se kopiči v jetrih, v glikogenskih zalogah, ki pa so zelo majhne, zgolj 400kcal (kar je, preračunano, cca 100g fruktoze). Višek fruktoze, oz ko je glikogenska zaloga napolnjena, pa se pretvori v trigliceride, ki potem delajo štalo. Nekdo bi sicer lahko rekel, da 400kcal sploh ni tako malo, ker itak telo sproti kuri sladkor, ampak današnji življenski slog večine ljudi je; mirovanje tekom dneva, silo malo gibanja in pa dieta visoka s hidrati. Torej ima vsak povprečen prebivalec zahodnega sveta že itak skoraj ves dan polne rezervoarje in se fruktoza skoraj direktno pretvarja v trigliceride.

Sicer je res, da so jetra sila razvit organ in se lahko tudi obnavljajo, ampak zakaj bi jih obremenjevali po nepotrebne, če vse kar se zgodi s fruktozo je, da se pretvori v trigliceride, naloži v jetrno tkivo, kjer se potem razkroji, torej nima človek nič dobrega od tega, nič.

PS, sicer obstajajo primeri, dandanes vedno bolj pogosti, kjer pretirano konzumiranje fruktoze vodi v zamaščenost jeter.
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Problem fruktoze ja, tako na hitro, da bo lažje razumljivo. Metabolizira se zgolj v jetrih (nekaj je sicer tudi imajo spermijih, ampak to je zanemarljivo, da me ne bo kdo lovil za besede). Sprva se kopiči v jetrih, v glikogenskih zalogah, ki pa so zelo majhne, zgolj 400kcal (kar je, preračunano, cca 100g fruktoze). Višek fruktoze, oz ko je glikogenska zaloga napolnjena, pa se pretvori v trigliceride, ki potem delajo štalo. Nekdo bi sicer lahko rekel, da 400kcal sploh ni tako malo, ker itak telo sproti kuri sladkor, ampak današnji življenski slog večine ljudi je; mirovanje tekom dneva, silo malo gibanja in pa dieta visoka s hidrati. Torej ima vsak povprečen prebivalec zahodnega sveta že itak skoraj ves dan polne rezervoarje in se fruktoza skoraj direktno pretvarja v trigliceride.

Sicer je res, da so jetra sila razvit organ in se lahko tudi obnavljajo, ampak zakaj bi jih obremenjevali po nepotrebne, če vse kar se zgodi s fruktozo je, da se pretvori v trigliceride, naloži v jetrno tkivo, kjer se potem razkroji, torej nima človek nič dobrega od tega, nič.

PS, sicer obstajajo primeri, dandanes vedno bolj pogosti, kjer pretirano konzumiranje fruktoze vodi v zamaščenost jeter.



Fruktoza se ne kopiči kot glikogen, to je privilegij glukoze. Fruktoza se žal nikjer v telesu ne skladišči, niti ne porablja.

Presnova fruktoze je zelo podobna presnovi alkohola, zato tudi ob predoziranju fruktoze prihaja do nealkoholne zamaščenosti oz. ciroze jeter.

Pri presnovi fruktoze je najbolj pomembna količina fruktoze, ki naenkrat pride v jetra. Jetra jo lahko uspešno presnovijo namreč le določeno manjšo količino, kar ne zmorejo, gre v trigliceride oz. maščobe.

In če gremo nazaj na sadje. Sadje, tudi v današnji obliki, še vedno vsebuje zadostno količino vlaknin, ki uspešno upočasnijo presnovo fruktoze, tako da ta počasi prihaja v jetra, ki jo uspešno razgradijo. Poleg tega, če sadje uživamo normalno, tako da ga jemo in žvečimo, že s tem upočasnimo dotok fruktoze v jetra. Glede na vsebnost sladkorja v sadju, ki je pri zelo sladkih vrstah okoli 15 g na 100 g, povprečno pa nekje okoli 10 g, pa niti vse ni fruktoza, kakšne blazne nevarnosti za predoziranje s fruktozo ob uživanju svežega sadja ni.

Problem nastane pri smutijih, kjer v kratkem času (5 minut) popijemo tri, štiri zmiksane sadeže, za katere bi porabili vsaj 15 minut, če bi jih hoteli spraviti po grlu v normalni obliki. In ne glede na trditve proizvajalcev raznih blenderjev in smutimejkerjev , vlaknine v smutijih so praktično uničene, oz. vsaj močno poškodovane in tako ne opravljajo več svoje 'lovilne' funkcije. V tem primeru pa pride do navala fruktoze v jetra in do vseh zgoraj omenjenih težav.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Ne vem, če imaš prav:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3592616

This study compared the effectiveness of glucose and fructose feeding on restoring glycogen content after glycogen was decreased by exercise (90-min swim) or fasting (24 h).

Citat:

After 2 h of recovery from either exercise or fasting there was no measurable glycogen repletion in red vastus lateralis muscle in response to fructose. In contrast, glucose feeding induced a similar and significant carbohydrate storage after both depletion treatments

Torej fruktoza v obroku nima nobenega vpliva na kopičenje glikogena v mišicah.

Citat:
In the liver, following 2 h of recovery, the rates of glycogen storage were similar after either glucose or fructose ingestion

Ampak v jetrih nakopičen glikogen pa se je enako hitro "obnovil" tako s fruktozo ali glukozo.

Torej bi lahko rekli, da se zaužita fruktoza "kopiči" kot glikogen, v jetrih.

Citat:

From these results we conclude that fructose is a poor nutritional precursor for rapid glycogen restoration in muscle after exercise, but that both glucose and fructose promote rapid accumulation of glycogen in the liver.

Torej je tako, kot sem napisal. Sprva se fruktoza "kopiči" kot glikogen v jetrah, ko pa pride do presežkov pa gre v trigliceride ipd sranje
wink-1.gif