BIO-EKO?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.507
5.052
113
Plus, da so na severu padavine bolj enakomerno razporejene in travica lepše raste. Koruza po mojih izkušnjah bolje prenese sušo avgusta kot trava. Zmatrajo jo dnevi s temperaturo krepko nad 30 stopinj. Ampak takrat trava že "zgori".
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
ksz...

Danes berem nek članek, da je tole vreme kar hudičevo tudi za prehrano, kajti trosi plesni oz plesen sama lahko zaide tudi v hrano, predvsem mleko.

Zdaj pa me zanima...če kdo mogoče ve...ali BIO/EKO pomeni tudi kontrola nad takšno vrsto kontaminacije?
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Verjetno je še slabše.
smirk-1.gif


Industrija ma kamere za pregledovanje žit ali so kaj plesniva, samo v tem primeru itk prej zboli živina in ne da mleka.

Sigurno se preverja živali za bolezni in isto se vzema vzorce mleka, ne vem zakaj bi bil to problem.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.507
5.052
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Zdaj pa me zanima...če kdo mogoče ve...ali BIO/EKO pomeni tudi kontrola nad takšno vrsto kontaminacije?
Seveda ne. Bio/eko pomeni, da je bila hrana na papirju pridelana po smernicah, ki so zahtevane. To ni nikoli pomenilo, da se živila masovno vzorči in kar naprej preglejuje. Konec koncev pri vzorčenju lahko praviloma zaradi načina testiranje najdeš tisto, kar iščeš. Če testiraš kitajsko eko produkcijo pri nas bo praviloma vse OK, ker se tam uporablja druga kemija. Najlažje uloviš domače pridelovalce, ker veš, kaj kroži na trgu.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kaj pravzaprav sprašuješ? Če se dela teste na spore plesni? Ne, tega se ne dela niti v klasični pridelavi. Prireja bio/eko je pod enakim nadzorom kot klasična, kar se kvalitete mleka tiče. Enako predelava, ko govorimo o industriji. Če pa kupiš mleko direktno od kmeta, pa si odvisen od sebe in vesti kmeta ...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Sadje že zdavnaj ni več to, kar je bilo pred miljoni let. Tudi to, kar zraste doma.

Zato se ga izogibam, koliko se le da.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Pa še to, kar si pokazal je en majhen % v evoluciji človeka
smile-1.gif
Bilo bi recimo zanimivo videt primerjavo z jagodičevjem, ki ga je jedel naš prednik v afriki, ali pa banano, in s tem kar se sedaj prodaja oz goji.
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Od vse te grozne GMO-full hrane smo že tako zastrupljeni, da se nas še bolezni izogibajo! Kako drugače naj si razložim, da je ravno zdaj povprečna življenjska doba najdaljša v zgodovini človeštva?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Ne da bi imelo kaj fajnega, ampak ljudje smo "gor zrastli" s tistim in ne tem, ki je v trgovini zdaj. Reklamira pa se, slednje, kot oh in sploh hrana in da treba dosti sadja pojest. Zakaj že?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.756
113
Misliš da se spreminja samo okolica, človek pa nič
confused-1.gif

5mil let nazaj je bilo drugačno sadje kot pred 1mil in kot pred 0,1mil. Pa smo komot "gor zrastl"
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.756
113
Točno nobena.
Šit, kaj bo pa zdej z darjanom? Zrezek tudi ni več isti, kot je bil nekoč
evil.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Pred 5mio še ni bilo "človeka"
wink-1.gif


Kakšna pa je razlika pri mesu? Je kemična sestava beljakovin drugačna?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.756
113
Kakšna je pa razlika pri zelenjavi/sadju? Je kemična sestava kaj drugačna?

Pri rastlinju in mesu je v 95% primerih(na tako kratko obdobje) razlika le v količini posamezne snovi. Spreminjajo se le razmerja.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Pri mesu je edini problem, ker se razmerje omega maščobnih kislin poruši. Pa še to se načeloma lahko reši z uživanjem raznolike hrane, recimo 3x tedensko ribe. Če pa je več M kot B pa nek problem ni, ker itak so M kul
smile-1.gif


Sadje pa ima en problem, fruktozo. In to vsako sadje. Pri fruktozi pa ni tako, kot pri maščobi, da bi bila gut, ampak je pravi hudič
smile-1.gif