Teo Jarc je v slovensko javnost izstrelil incident na Kredarici z Janezom Janšo. 34-letnica velja za eno najbolj zagretih petkovih protestnic. Po torkovih izgredih na protestu meni, da je Slovenija v državljanski vojni in da bi vlada morala odstopiti, drugače naj opozicija proti njej vloži...
www.24ur.com
Pogovor v oddaji Ena na ena je voditelj začel ravno pri dogodku na Kredarici in vprašanju, če se je zdaj, ko so se strasti umirile pripravljena opravičiti.
" Absolutno ne, mislim, da je on tisti, ki bi se moral opravičiti, on je edini, ki je žalil. Mislim, da ga nisem napadla, da sem mu zastavila legitimna vprašanja, na katera on, seved, nima odgovora." Jarčeva vztraja, da Janše ni verbalno napadla in da je on začel z žaljenjem. "
Rekel je, da ni vedel. da ima Polje, torej psihiatrična bolnišnica, dan odprtih vrat."
Pravi, da je govorila glasneje, da bi bili slišani, kar jim do sedaj ni uspelo biti. Voditelj
Uroš Slak je gostjo spomnil na planinski kodeks, ki govori o tovarištvu. Jarčeva je odločna, da "
z Janšo ne bi mogla biti tovariška ne glede na to, kje bi se srečala." Pravi, da je predsednika vlade smiselno soočiti z njegovimi dejanji, in sicer ne glede na kraj srečanja. Voditelj jo je nato izzval s predlogom o lepšem načinu komunikacije, brez povzdignjenega tona glasu. Jarčeva vztraja, da način komunikacije ne bi spremenil ničesar.
"Če bi se on želel pogovarjati na lepši način, bi prišel na Trg Republike vsak petek in ustvarjal nek dialog. On tega ne želi, on tega ne pozna in komunicira z državljani preko Twitterja in nas žali, tako, da če kdo uporablja agresiven, prostaški jezik, je to predvsem Janez Janša."
Jarčeva meni, da glasen govor ne pomeni verbalnega napada.
"Razumem, da gre mnogo moškim na živce, če ženska govori glasno, če govori odločno in če ženska govori artikulirano. Proti takim očitkom se mislim jaz kot ženska boriti. To, da se žensko samo zato, ker govori malo glasneje označuje kot histerično, v bistvu samo kaže, da bi vsi ti ljudje najraje videli, da bi ženska bila tiho in za štedilnikom."
Mislim, da se mora Tea naučiti osnov politike, dogovarjanja, kompromisov. Njeno obsedeno in pretirano sovraštvo ne vodi nikamor.