bedaki na cesti

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.742
7.320
113
pri taščici
S tem je imel (ima) tudi tesla probleme(potem ko je uvedel matrix).
Sedaj sem jih nastelal, pa se nekako nisem bil veliko ponoci na AC da bi videl ce bodo manj blendali.
Ma romunski AC so mi najbolj blendal kamioni. Avti so bili verjetno skriti za ograjo. Zato sem potem enostavno ugasnil dolge luci.
MRsikje pa vidim da sedaj ze dvigujejo ograje med smernima voziščema. Sumim da ravno zaradi tega slepenja

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.346
1.411
113
A še kdo opaža, da se je prav nemarno razpasel fenomen dolgih luči ponoči na AC? jebeštrga pa take premije od avtov, če jim dela samo avtomatsko prižiganje dolgih, ne pa tudi ugašanje, kljub blendanju ... :jezen:

Drugo, kaj pa opažam, je, da na pospeševalnem pasu najbolj znajo pospešit ... avtošole.
Sem ze pisal o tem nekaj strani nazaj. Kako delujejo avtomatske dolge luči. Pa ste vsi pravli da to ni res.

Evo sedaj pa vidiš posledice idiotov za volani.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

jezek

Guru
24. jul 2008
4.030
1.744
113
Meni noben ne blenda. Morda je z vami kaj narobe in potrebujete za ponoči očala. Ni isto če te nekaj nasproti vozecega slepi ali pa je samo svetlejše kot si bil navajen pri jugotu....

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.532
1.289
113
Kaj ni tako? Sam priključek kjer vidiš tudi promet na AC je dolg par metrov.
Promet na AC vidiš par 100 m. Čisto ravno in zlahka pospešiš - to je tisto, ko uno stopalko na desni pritisneš do tal in imaš ročni menjlalnik, če to še uporabljaš, v primerni prestavi.
In gre zlahka. Na naših gradbiščih AC tudi.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.815
1.945
113
Vprašanje kaj vidiš v ogledalu, če je pospeševalni pas odmaknjen od voznega na AC. Nikjer nisem napisal, da ne moreš pospešiti, ne moreš se pa odločati kje se vključiš na AC. Naši pospeševalni pasovi so narejeni veliko boljše. Tako da ta pokroviteljski ton ni primeren.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.354
4.296
113
A še kdo opaža, da se je prav nemarno razpasel fenomen dolgih luči ponoči na AC? jebeštrga pa take premije od avtov, če jim dela samo avtomatsko prižiganje dolgih, ne pa tudi ugašanje, kljub blendanju ... :jezen:

Drugo, kaj pa opažam, je, da na pospeševalnem pasu najbolj znajo pospešit ... avtošole.
To je itak teme zase (mislim da smo jo enkrat že obdelali), ampak ....

Po EU "naj" bi se vozilo po AC (po voznem pasu) z dolgimi lučmi ne glede na prihajajoč promet. Mene so tako učili tudi v avtošoli. Sam snop luči po EU standardih in ograje po "ISO" standardih "naj bi" onemogočale da slepiš nasproti vozeče.

Če imaš na neosvetljeni avtocesti kratke luči in voziš z max. dovoljeno hitrostjo (130km/h) si v prekršku s CCP, ker je zaustavitevna razdaljda daljša od dosega kratkih luči (cca. 100m).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.354
4.296
113
V bistvu kamioni v EU nimajo višje luči ko so doovljene po homologaciji, so precej pri tleh glede na višino kabine oz. sledi smernicam za uporabo dolgih luči na AC. Pustimo tiste romune in balkance ki imajo lightbar, novoletno jelko pa svoje ime nekej na vrhu kabine.

Glede kazni gre za klasično "hitrost neprilagojena prometnim razmeram", kar se da v primeru kratkih luči in dejanske hitrosti celo dokazat ker so to čisto fizikalni pdoatki ki se jih da izmerit.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.760
2.792
113
še v SLO - ampak komaj
To je itak teme zase (mislim da smo jo enkrat že obdelali), ampak ....

Po EU "naj" bi se vozilo po AC (po voznem pasu) z dolgimi lučmi ne glede na prihajajoč promet. Mene so tako učili tudi v avtošoli. Sam snop luči po EU standardih in ograje po "ISO" standardih "naj bi" onemogočale da slepiš nasproti vozeče.

Če imaš na neosvetljeni avtocesti kratke luči in voziš z max. dovoljeno hitrostjo (130km/h) si v prekršku s CCP, ker je zaustavitevna razdaljda daljša od dosega kratkih luči (cca. 100m).

Spet tvoj bullshit - preberi si 9. odstavek 30. člena ZPrCP.
Hint: določa izjemo hitrost / zasenčene za vožnjo po avtocesti. “Pričakovana ovira” je primerno osvetljeno vozilo, ki se pelje z najmanj 60 km/h.

Glede “slepljenja” - sam največkrat nenamerno zaslepim kamione - predvsem na podravski AC. Kot da so ograje dejansko nižje, kot drugje.
Dodatno so pa osvetlitev tabel tudi tako butasto zmontirali, da “slepi” (table nad cestiščem na nasprotnem pasu - svetlob tolče čez zgornji rob, ker so luči previsoko ozr. preveč naravnost obrnjene). Pa ne dobesedno jemati “slepi” - ravno toliko “svetlobno umaže”, da prepozno vidiš kamion v daljavi.

mukwai

Pripravnik
2. jun 2011
113
10
18
Zbiranje na enem pasu pred zadrgo je primorska posebnost ali se dogaja tudi drugje? Včeraj na Črnem kalu sem vsaj 500m vozil mimo take kolone, preden sem dosegel kolono na drugem pasu. Itak so potem oni drugi živčni pa slabe volje ker se jim menda godi krivica al nekaj.
Za nazaj pri Vrhniki ni bilo take razlike med kolonama.

• Všeč mi je
Reactions: sad

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.484
1.957
113
image.png

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

jezek

Guru
24. jul 2008
4.030
1.744
113
Zadrge Janez ocitno ne bo nikoli osvojil. Zadnjic mi je ena priletna urejena gospa v pedrskem avtočku prav lepo dala vedeti z odkimavanjem in govorjenjem (nemim) ne, ne....da me ne bo spustila cisto na koncu zadrge...pri hitrosti 20kmh...in se je bila dejansko pripravljena zagonit vame...kar pogumna.....

gr69

Guru
15. dec 2009
11.760
2.792
113
še v SLO - ampak komaj
Največjo napako, ki jo pri nas delaj(m)o, je da prepozno začnemo polniti oba pasova pred zožitvijo - to pa pripelje do tega, da imaš na enem pasu dolgoooo kolono in smo tisti, ki se po drugem premikamo do mesta zožitev deležni vsaj obsojajočih pogledov in omenjanja žlahte za vsaj dve koleni naprej in nazaj.

In ne moreš jim dotajčit, da se je treba le pravil držati in bo na cesti takoj bolj prijetno.
Je pa res, da je treba pravila poznati …

jello

Guru
22. sep 2008
10.478
4.005
113
Na avtocesti še ni taka težava (če odšteješ slabo voljo pizdakarjev) ker je načeloma vseeno ali je kolona dolga 2 ali 2.5km, bolj je problem ko to delajo na izvozu iz krožišča. 10 metrov po izstopu iz krožnega se rine na levi pas, čeprav ima pred sabo še 50m praznega pasu. Videno vsako jutro in zablokiran cel krožni.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen