Danes sem v praksi sprobal zgoraj opisano "egoistično-kretensko" hipotezo in ves čas po AC vozil z dolgimi bi-xenon, ca. 30 km okoli 2. ure zjutraj. Nasprotnega prometa kar nekaj, v mojo smer sem dohitel samo enega, tako da idealni pogoji za test.
Poblendal ni
niti eden od nasproti vozečih, kar me je šokiralo. Avtomatika na VAG je kot ponavadi parkrat zatajila in pustila dolge. In tukaj sem naletel na zanimiv efekt: če voziš z dolgimi in jih ne ugasneš pravočasno (= čim opaziš nasproti vozečega), bodo tvoje dolge prej ugasnile njegovo "dolgo" avtomatiko, kot če po predpisih pravočasno zasenčiš luči in pustiš nasproti vozeči super-truper implementaciji, da te slepi naprej. Pa to je super!
Na koncu sem vklopil še "Balkan-Gastarbaiter" mode in vozil z ročno vklopljenimi dolgimi - prav tako ni nihče blendal
Zaključek: res se splača bit egoističen kreten, vožnja je bila umirjena in prav nič se nisem sekiral. Bodo že poblendali, če bo koga motilo - in očitno "nikogar" to ne moti, vrhunsko. Kot kaže, par let star VAG-ov bi-xenon tudi v dolgem režimu sveti manj moteče kot določeni novodobni LED žarometi s slabo zasnovo.