bedaki na cesti

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.717
10.066
113
Sam sem se na občini zanimal glede postavitve znakov in omejitev in mi je bilo razloženo tako da so križišča označena s tablami, če je ni, potem ni križišče ampak "dovoz".

Okoli vidnosti stop znakov ti lahko dam primer iz moje vukojebine kjer z glavne ceste stop znaka iz ene smeri ne vidiš (ker gre cesta konkretno v klanec in ni šans da ga vidiš). Skratka pri stop znaku se gre za to da je tisti na neprednostni cesti seznanjen da gre na prednostno, ne velja pa nujno obratno.
Tole slikco jim pošlji, pa jih vprašaj, ali gre za dovoz ali križišče in o kakšnih tablah to oni nakladajo? Hint, gre za križišče dveh kategoriziranih cest.
ScreenHunter 90.png

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.465
4.361
113
Tole slikco jim pošlji, pa jih vprašaj, ali gre za dovoz ali križišče in o kakšnih tablah to oni nakladajo? Hint, gre za križišče dveh kategoriziranih cest.Poglej priponko 99466
Tole je križišče, kar določajo usmerjevalne table (tisto rumeno desno). Torej tole razveljavi hitrosti in ostale znake po pravilniku ki jih razveljavi križišče.

Tam na blejski dobravi je pa dovoz od 1 hiše uradno. Torej cesta je samo dovoz, mislim da za kategoriziorat ulico (kar je enota ki je osnova za križišče) rabiš 4 stalne naslove (hišne številke).

Aja pa izpit sem delal točno v teh krajih, naj mi ga pa še vzamejo če mislim narobe.

(100m vzporedna cesta čez blejsko dobravo ima omejitev na tabli naselje 40, vmes je pa še cona 30 .. mislim da je jasno da je tale omejitev pač del tega območja in da velja čez ta obronek "naselja", tako se ponavadi določajo občinski akti in table se potem postavi več ali manj logično)

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.717
10.066
113
Tole je križišče, kar določajo usmerjevalne table (tisto rumeno desno). Torej tole razveljavi hitrosti in ostale znake po pravilniku ki jih razveljavi križišče.

Tam na blejski dobravi je pa dovoz od 1 hiše uradno. Torej cesta je samo dovoz, mislim da za kategoriziorat ulico (kar je enota ki je osnova za križišče) rabiš 4 stalne naslove (hišne številke).

Aja pa izpit sem delal točno v teh krajih, naj mi ga pa še vzamejo če mislim narobe.

(100m vzporedna cesta čez blejsko dobravo ima omejitev na tabli naselje 40, vmes je pa še cona 30 .. mislim da je jasno da je tale omejitev pač del tega območja in da velja čez ta obronek "naselja", tako se ponavadi določajo občinski akti in table se potem postavi več ali manj logično)
Omejitev na tabli naselje seveda velja skozi celotno naselje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.465
4.361
113
Omejitev na tabli naselje seveda velja skozi celotno naselje.
Ja na coni 30 pa čez celo cono, pa imam doma primer ko pridem v cono 30 pa ne morem iz nje v eno smer, v drugo so pa uspel uredit da vseeno pridem v njo še 1x.

Drugače osnovni znak, ki določa križišče je trikotnik s "shemo" križišča. Ta je postavljen 250m od dejanskega križišča. V primeru z blejske dobrave ga ni, ni niti table ki bi določala odcep, in sem prepriučan da v "dokumentaciji" tisti dovoz ni definiran kot križišče in posledično pač ne razveljavi hitrosti.

In čisto realno kdor se tam pelje 90, ker naj bi se lahko, je bedak in pika.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.717
10.066
113
Se te še kar ne da premaknit. Kakšne table, ki določajo križišča ti sanjaš? Tole zgoraj na prvi pogled zgleda cesta, zarisan je prometni pas, celo talna označba ob stop znaku je. Imaš primere na Gorenjskem, kjer imaš še zebro, kolesarsko zraven, pa se sprenevedajo, da je priključek in ne križišče. Zakon o cestah je jasen (nov malo manj od zgoraj citiranega, ampak vseeno), pravilnik tudi. Kazen tam zagotovo pade in ravno v tem je težava, ker bo norec, ki vozi tam 90 lepo brez kazni ostal. Če bi bilo postavljeno po pravilih, bi znak stal za križiščem, ali bi ga pa opremili z dopolnilno tablo. To s tablami so naši začel delat, ker jim je par takih zadev padlo na sodišču, ker so se enako zezal z dvoumnimi postavitvami z namenom kasiranja. Pa to so jo odnesli brez kazni ta hudi norci, poštenjak po navadi plača in se ne gre pravdat.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.465
4.361
113
Dejstvo je da so take bedarije s prometnimi znaki totalno neproduktivne in če se ob tem še kasira je sploh žalostno. Ampak ne razumem pa kako pripelješ po klancu navzdol 90 in vidiš znak 40, v glavi po slovensko prekalkuliraš da je 3m za tem znakom križišče in torej opraviš manever zaviranja in pospeševanja kot na nurburgringu ali kaj?

Problem je ker povprečni voznik se ravno privleče po klancu do 70km/h in ob tabli 40 naredi integralni izračun in povprečenje pa od tiste table dalje stopi z gasa in se do glavnega križišča ravno prisvaljka toliko hitro da mu otroci ne poletijo z zadnjih sedežev če se mora ustavit. Taki potem jamrajo ko dobijo kazen.