BBQ Smokerji

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ti so že taka klasika, da hodijo po svetu. Lani so bili zelo blizu v Pragi....
smile-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Najbolj kul....!!!! Malo poročaj. Pa da ne boš soda od kake ke.ije vzel. Poišči enega kjer je bila kaka "hrana" skladiščena.
smile-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Povprašaj v kaki pekarni ali slaščičarni (veliki). Oni znajo sestavine, kot so kaki sirupi ali kaj podobnega, dobivat v takihle sodih. Druga možnost pa pri kakem kmetu od krmil za živino. Rabiš v glavnem sod s pokrovom, ne tistega z luknjami. Rostfraj pa je pomojem kar drag in brezveze. Na koncu smoker zgleda, kot cviček špajza.
wink-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ta vikend smo resno zastavili...ProQ je mirno delal v dobri družbi! Pulled pork dimljen s češnjo je zmagal! Kot da nismo prej pekli celo popoldne. Burgerjev in ostlega. Če imaš BBQ pulled pork za na koncu ne rabiš sladkarij!!!
nahrung002.gif



135027558066594328034908.jpg

134832158066594694701533.jpg


 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Najboljši kos je celo svinjsko pleče - "pork shoulder". Lahko tudi s kračo in dobiš malo različnega mesa od pustega, do bolj mastnega. Kompletno pa je mehko, da se ga da trgat, ko je gotovo. Boš naredil, a? Lačen??
cool-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.541
113
Tole pa verjamem, da bi tudi najbolj zagriženi vegani jedli. Odlično
zmaga.gif
 

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.538
273
83
Zdej k si pa že skoraj vse napisal pa še postopek napiši
smile-1.gif


Zbiram pogum da še jest enkrat nekej takega zažgem
evil.gif
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Postopek ni nič kaj kompliciran. Rabiš kvaliteten pokrit žar ali smoker z dovolj prostora (ProQ, Weber....dražji Kamadoti in green Egg, le poceni ofset smokerjev se izogibaj), da spraviš zadevo noter in da ni direktno nad ogljem - o tem je veliko v sorodni temi napisanega. Glavno, da je dober pretok zraka in da ga lahko reguliraš. Prižgeš le manjši del oglja in ga dodaš večini neprižganega. Uporablja se raje brikete, ker dlje držijo. Cel kos mesa natreš z rubom in pustiš, da se segreje na sobno temperaturo, potem ga daš v smoker in dodaš les za dim. Tempretura smokerja mora bit cca. 250F (120C). Dimiš 3 ure in na eno uro poškropiš z npr. jabolčnim sokom. Po 3 urah mora bit temperatura mesa blizu 65C. V foliji zavito potem še naprej pečeš na isti temperaturi in v skupaj 6 urah mora prit na temperaturo blizu 95C. Potem vzameš ven in spraviš v cooler, dodatno zavito v kako staro deko. Tako je meso še vsaj 6 ur vroče, ti pa ko car piješ pivo, ker si že vse naredil.
cool-1.gif
Ko odpreš se kar topi. Mi smo tokrat pustili počivat smao eno uro in je tudi OK. Tradicionalno lahko delaš brez folije, a se bo zadeva zavlekla na vsaj 12 ur in je malenkost bolj delikatno, rezultat pa še boljši.
 
Nazadnje urejeno:

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.538
273
83
Še to da vprašam. Meso (ta iz zgornjih slik) - kakšna je bila teža, vsaj približno? Se čas dimljenja/ prečenja kaj spreminja z težo?

Les za dim - uporabljaš namočenega? V kaj?

Tnx
cheer.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Teža tega kosa je bila 4.5kg. Ni neke velike razlike, če bi bil npr. 2kg kos. Les uporabljam v večjih kosih, nacepljeno sadno drevje. Češnja v tem primeru.
 
Nazadnje urejeno: