Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
ja in kaj hočeš zdaj s tem člankom povedat ...... drugače pa, odvisno od kako daleč, saj ti pravim vsaj z 20m moraš opazit katera luč sveti, še posebaj ponoči, je dnevna svetloba veliko večji motilni faktor, še posebaj sonce!
Citat:
Uporabnik mp_63 pravi:
Z barvno slepoto si lahko tui poklicni voznikVendar so omejitve. Kar pomeni, da nevarnih snovi in podobno naprimer ne moreš voziti. To je pa to, kar se barvne slepote tiče. Dioptrija pa je že druga reč...
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Citat:
Uporabnik mp_63 pravi:
Z barvno slepoto si lahko tui poklicni voznikVendar so omejitve. Kar pomeni, da nevarnih snovi in podobno naprimer ne moreš voziti. To je pa to, kar se barvne slepote tiče. Dioptrija pa je že druga reč...
Obstaja kak uraden dokument okoli tega? Bi prosil zanj, bi ga potreboval (pa ne zase).
Citat:
Uporabnik Garfield pravi:
No, jest sm imel tud probleme s temi barvami že v O.Š. Pri prvi in drugi sliki ki je bolj lahka sem videl številko, potem pa se je končalo. Takrat je tista zdravnica tudi rekla moji mami "Vaš sin pa nikoli ne bo mogel imeti ispita za avto, ker je barvno slep." To je bilo cca. 25 let nazaj. No, ne le da sem ga naredil za avto tudi za C in E ga imam, pa še voznik sem po poklicu. Je pa mati par let nazaj srečala to "mojo"zdravnico pa ji je povedala ,da nisem naredu le za avto, ampak tudi za šleparja pa da sem voznik po poklicu. Obraz je imela samo,ker se je spomnila za katerega mulca je to rekla
Ženske ste prenašalke, nikoli pa ne morete biti barvno slepe.Citat:
Uporabnik Tamara pravi:
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
kakšen test?
Barvne slepote oz. neslepote
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Dober stranski efekt barvne slepote je, da ljudje s to pomankljivostjo vidimo obačajno bolj daleč in bolj ostro. Jaz imam tudi delno barvno slepoto in še sedaj vidim tako na blizu kot na daleč bolje od večine ljudi s katerimi sem se testiral in od vseh mojih otrok. Pri tem pa že skoraj 20 let delam z računalnikom vsaj vsak delovni dan in sem dal že malo morje različnih tehnologij monitorjev skozi...
Seveda pa mi je zdravnica v osnovni šoli rekla, da ne morem iti na računalništvo... Bi pa rekel, da bi imel kot elektronik res težave (denimo barvna označitev uporov mi je včasih predstavljala problem). Pri vožnji nekih težav nimam, edino včasih bi težko natančno barvno opisal avto, ki sem ga videl.
Prednost pa je to, da ne rabim javljalnika radarjev, ker policaja na razdalji 500 metrov, sem pa še zmeraj doslej videl. No, ja bomo videli, kako dolgo še...
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
a nebi ti šal malo k okulistu za kako kurjo slepoto?
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
mislim v temi se pa ja luči bolje opazijo kot pa po svetlem, se ti ne zdi?...........
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
....... drugače pa ti ravno to pravim, 20m res ni veliko, in če iz 20m ne moreš določit lege luči ki sveti na semaforju si samo še primeren/-a za okulista!
Aja, saj res leta malo hitreje tečejo. Zelene digital-ove monitorje in televizorje s priklopljenimi "računalnički" sem gledal že v srednji šoli, prvič tam nekje leta '84. Vsekakor se spomnim, da smo namesto vaj raje ledali olimpijado v Sarajevu. Samo takrat še ne po 8 ur na dan. Sicer pa je to bilo čisto off-topic...Citat:
Uporabnik forgot pravi:
Pravzaprav kot bi sam pisal. Le da sem za računalniki (takimi in drugačnimi ze od Spectruma torej) skoraj 30 let. Od '88 pa vsakodnevno po min 8 ur.
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Aja, to je iz tukaj a ne :
http://www.optika-pirc.com/?menu_item=sl_barvnaSlepota
Ja ja, rdečo zelen odtenk..z njim mam težaveKer vidim sam 8