Barva čelad na gradbiščih

Spicparkeljc

Zelenc'
19. avg 2015
4
0
1
Glede na moje izkušnje iz "podzemnih prostorov" (rudniki, predori) je takole:
MODRO - nosi delavec, ki je zadolžen za "vodo", torej drenažni sistemi, meritve nivojev podtalnice itd.
ZELENO - nosi delavec, ki je zadolžen za "plin", torej v rudnikih po večini meritve metana, v predorih morebitni vdori plina med vrtanjem
RDEČO - nosi delavec, ki je zadolžen za "električno napeljavo" (osvetlitve itd.)
BELO - nosijo vsi ostali delavci
RUMENO - nosi vodja gradbišča

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.403
113
Lej vsaka organizacija ima lahko svoj sistem... tudi na letalonosilki mas ena barva oborozitev...druga je pod air bossom...itd...to vsaka organizacija sama doloci...

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.812
552
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik Bakki33 pravi:
Rdeča pika je indikator, ki pokaže kdaj postane čelada neuporabna... Ko se razbarva, vržeš čelado v smeti.

Več je na svetlobi (več jo imaš na glavi), prej se razbarva in UV naredi škodo materialu.
Jo vržeš v smeti in potem bo razpadali še nekaj 10.000 let
stupid-1.gif

PS- Imam v omari preko 20 let staro čelado pa je tako po otipu kot videzu identična novi čeladi. če obe vržeš na tla podobno zvenita, če udariš s kladivom po njima v nobeni ni luknje...Meni osebno se zdi ta omejen rok trajanja čelad bolj podpora proizvajalcem, da moramo nenehno kupovati nove in nove čelade, kot pa slabšanje fizikalnih lastnosti umetnih mas.
Reče se temu stranje materiala. Pri starih je bila lahko druga mešanica zdaj pa ko varčujejo pri vsem... Jaz sem na svoji imel še indikator g sile če si jo metal je iz zelene barve šel v rdečo in v koš. Govorim za Švedsko. Sem pa v živo videl kako nekdo preživi ko mu na čelado pade macola. Sosedu se je... Bil tri dni na opazovanju potem je bil pa ok. Grem stavt da nebi preživel brez čelade.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.812
552
113
42
povsod malo
Meni so vedno takšne najbolj neumne ahh ne rabim čelade. Kot da je težka 10 kil. Jaz je ne čutim. Sem pa videl tudi kapo s šiltom ki ima integrirano zaščito.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
zakaj pa sploh rabiš čelado? ti imaš že vgrajeno..
tongue-1.gif
Za razliko od tebe imam vsaj nekaj vgrajenega v glavo.

PS- Težko se navadiš nositi čelado a ko se enkrat navadiš se brez nje na gradbišču ali proizvodnih prostorih počutiš kot napol nag.

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Mislim, da je rumena bolj kot ne za gradbince in gozdarje oz tiste, ki delajo zunaj, med tem, ko je v notranjih prostorih bolj pogosta barva bela in modra. Sploh vprašanje, če imajo v kateri državi predpisan zakon o barvi čelade ... Najhuje je, ko ti pride inšpektor na gradbišče, pa ne veš ali je navaden smrtnik ali kdo drug, dokler ne vzame v roke kup papirjev ...

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Citat:
Uporabnik nemenabijat pravi:
Barva je povsem nepomembna. Pomembno je da imaš čelado na glavi. Počasi se približujemo amerikanosom, ki so obsedeni z varnostjo. (Odsevni jopiči, zaščitna očala, čevlji, rokavice....) 20 let in več nazaj se na gradbiščih sploh ni nosilo čelad.

Kakim Američanom? Če bi vedel kaj več o tem, bi vedel, da se na gradbiščih s predpisi nosi taka zaščita ... od odsevnega jopiča, čelade, delavske obleke, rokavic, delavskih čevljev, varnostnega pasu, očal itd ... Predpisani zakoni o taki varnosti so povsod po evropi in bolj razvitih državah po svetu, vprašanje je samo, če jo vodje gradbišča upoštevajo ali ne. V angliji so zelo strogi glede tega ..

sem slišal že za primere, da ko je človek zapustil en prosto in šel v drugega po neko orodje in nazaj notri, se je vedno mogel risat na list papirja itd ... Maš gradbišča oz glavne na gradbišču, ki ne komplicirajo glede zaščitne obleke, in imaš glavne, ki bodo te domov natirali že po tem, da boš imel vse na sebi, slučajno pa si daš čelado dol z glave, da se popraskaš po glavi ... Ipd

V bistvu pa, če še nekateri ne veste očitno, da se to sprašuje ipd, se vsa ta zaščita uporablja zaradi sebe, ne zari šefov, ker njih ne bo nič bolelo, če se boste kje udarili, opraskali, ubili ali pa si kak ud odtrgali/odžagali ...

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.636
727
113
Citat:
Uporabnik EmptyHead pravi:
V bistvu pa, če še nekateri ne veste očitno, da se to sprašuje ipd, se vsa ta zaščita uporablja zaradi sebe, ne zari šefov, ker njih ne bo nič bolelo, če se boste kje udarili, opraskali, ubili ali pa si kak ud odtrgali/odžagali ...

...bolelo v denarnici.

Dolžnost nadrejenega je, da nadzira uporabo zaščitnih sredstev. Ni dovolj, da se delavcu čelada samo kupi, potrebno je tudi zagotovit, da jo uporablja.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Drži - samo če delodajalec dokaže, da je redno nadziral uporabo varnostnih sredstev bo bolelo samo tistega brez čelade.

Pa to kar se delavci dostikrat ne zavedajo - neuporaba zaščitnih sredstev je lahko tudi razlog za odpoved pogodbe o delu.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Lej vsaka organizacija ima lahko svoj sistem... tudi na letalonosilki mas ena barva oborozitev...druga je pod air bossom...itd...to vsaka organizacija sama doloci...
Bi verjel, da imajo na gradbiščih drugačne oznake čelad Mujoti, kot pa vojska na letalonosilkah , ja!!!
grims-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.403
113
Hm....skoda...nisi razumel. Na letalonosilki vsaka barva pomeni tvojo specialnost. Da se po barvi celade ve kam spadas. Dvomim da je tako urejeno na gradbiscih, dejstvo pa je da splosnega pravila o tem ni.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.403
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Seveda je, modre nosijo šefi.
Ja zato mam jaz v kombiju modro, rumeno, belo in pa rdeco plezalno. Da lahk vloge menjam al zakaj? Pa na sihtu modre (ker so polcaji kao sefi al zakaj)...ni pravila...sam da he na glavi pa da ji ni pretekel rok uporabe

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ne moraš primerjat plezalnih čelad, z čeladami v službi. Lej, fantje sprašujejo, kako je na gradbiščih. Verjetno in možnost je, da imajo velike firme po čeladah določeno kdo je kdo. Da se ve. Kot si že omenil, kako je na letalonosilkah. In rumena ne pomeni isto pri različnih zadevah, panogah. Al pa modra. (če jo že omenjaš)