Banke - Stanovanjski krediti

dnext

Pripravnik
21. feb 2016
45
0
6
Vem da se bo tole slišalo morda neverjetno, ampak zanima me, ali morda kdo po vaših izkušnjah ve za banko, ki omogoča kredit, zavarovan s hipoteko, da ga lahko najamete v 100 % vrednosti zastavljene nepremičnine?

Kot vemo, banke več ali manj krijejo za nakup nepremičnine kredit, zavarovan s hipoteko, nekje v višini do 70 %-80% vrednosti zastavljene nepremičnine. Tisti ki ste se pred kratkim zanimali za stanovanjske kredite, koliko je bil najvišji odstotek, ki so vam ga ponudile banke?

Hvala in lep pozdrav.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Če imaš že v lasti kakšno nepremičnino, dobiš brez problema 100%, kjer seveda tudi na tisto nepremičnino vpišejo hipoteko.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Kot je že predhodnik napisal z nepremičnino ki se kupuje ne bo šlo. Pa tudi če se gre mutiti in se piše kao nižja cena na pogodbo, bo banka vzela za cenitev ceno po pogodbi (v kolikor je seveda tudi po cenah po katerih ceni banka tam tam). Pribitek imaš pa lahko npr. od 1,6 pa do 3 odvisno od zavarovanja, višine kredita, dobe, prihodkov ipd. tako da kar od banke do banke po ponudbe (tiste informativne iz strani bank lahko v kanto vržeš ker niso realne)

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.170
7.017
113
Citat:
Uporabnik dnext pravi:
Vem da se bo tole slišalo morda neverjetno, ampak zanima me, ali morda kdo po vaših izkušnjah ve za banko, ki omogoča kredit, zavarovan s hipoteko, da ga lahko najamete v 100 % vrednosti zastavljene nepremičnine?

Kot vemo, banke več ali manj krijejo za nakup nepremičnine kredit, zavarovan s hipoteko, nekje v višini do 70 %-80% vrednosti zastavljene nepremičnine. Tisti ki ste se pred kratkim zanimali za stanovanjske kredite, koliko je bil najvišji odstotek, ki so vam ga ponudile banke?

Hvala in lep pozdrav.
Da. Jaz. Nlb. Visina kredita 150k eur, 100% kritje nakupa rabljene nepremicnine zavarovane s hipoteko in zavarovanjem. Njihov cenilec je ocenil nepremicnino visje kot je bila cena, ki sem jo placal jaz. Ampak ni bilo odstopanja za vec kot 30k pomoje. Oba pogodbe za nedolocen cas, jaz v javnem sektorju ona v vecjem slovenskem podjetju v drzavni lasti. Aja sklenjeno 2012 euribor + 2,1% 30 let

oby

Fizikalc
20. jul 2008
383
130
43
Ja, 2012...
wink-1.gif
)

Jaz sem dobil 85% ravnokar na eurib+2.0, pa še to je bilo res težko... vsi so na max 80%, če se hočeš kaj pametnega pogajat bolj 70 oz 60%. vse te hude ponudbe v reklamah so max 60:40.

Upoštevaj pribitek ter obvezna zavarovanja, ki ti jih prodajajo, ker ti lahko pribitek v sekundi dvignejo za 0,4%, pol pa najceneje ni več najceneje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.876
6.532
113
Samo ma način kot je rekel Apollo8. 100% vrednost samo ob "ugodni" cenitvi.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.170
7.017
113
Saj nikjer nisem pisal o najceneje... Sam napisal sem da je slo 100% skozi. Je bilo pa tako, da sva
Midva placala aro, banka pa je pokrila razliko ter znesek v visini are izplacala nama na racun.

Cez cca 3 leta bom potreboval kredit na podjetje za nakup nepremicnine. Znesek krede cca 90k, vrednost nepremicnine cca 180k, podjetje pa bi nato oddajalo to nepremicnino. A ima kdo izkusnje s takimi krediti za podjetja?

dnext

Pripravnik
21. feb 2016
45
0
6
Apollo8, verjamem da se je leta 2012 dalo še marsikaj pogajati glede kreditov in sm vesel zate da ti je uspelo. Itak kreditojemalec v vsakem primeru preplača vse živo ker ti banka naloži kot 'obvezo', ampak pomemben je start!

oby, nam zaupaš pri kateri banki si prišel do 85% ?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Nič posebnega, samo da si v praksi bistveno bolj kreditno sposoben, kot kredit, ki ga jemlješ. Mora pa član uprave potrdit za 90% kolikor sem jaz razumel.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.170
7.017
113
Citat:
Uporabnik dnext pravi:
Apollo8, verjamem da se je leta 2012 dalo še marsikaj pogajati glede kreditov in sm vesel zate da ti je uspelo. Itak kreditojemalec v vsakem primeru preplača vse živo ker ti banka naloži kot 'obvezo', ampak pomemben je start!

oby, nam zaupaš pri kateri banki si prišel do 85% ?

No, v bistvu je bilo leta 2012 verjetno enako kot danes. In nisem se pogajal... Sel sem na banko, jim povedal kaj rabim in da nimam namena drugam hodit. Bistvena je bila cenitev nepremicnine. Ce bos ti imel dobro cenitev, se bos tudi lahko o 100% pogovarjal. Jaz sem pac imel to sreco.

dax

Majstr
22. maj 2012
894
1.932
93
Samo vprašanje, ker ne poznam scene... Kaj pa vrednost po GURS - u, se le-ta ne upošteva?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.170
7.017
113
Ja, pomoje jo cenilec tudi uposteva pri svoji cenitvi. Pri meni je izmerila vse prostore, pogledala kake so talne obloge, kaka je streha, kaka je infrastruktura v okolici, kok je vrednost po GURSu in po kok so se primerljive nepremicnine v okolici prodajale v zadnjem letu...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz sem dobil nekako kot apollo. Ampak ne toliko zaradi kredita ampak zaradi obrestne mere/zastavnega razmerja. Meni je ze nepremicninski agent zmutil pogodbo da je bila kao prodajna cena veliko vecja od dejanske in sem zaro imel nizje zastavno razmerje in s tem posledicno nizjo obrestno mero.
No uglavnem vse se da
wink-1.gif

dnext

Pripravnik
21. feb 2016
45
0
6
Očitno imate nekateri s temi cenilci in agenti res srečo! Morda kakšno priporočilo? - lahko tudi na ZS, bom zelo hvaležen!

jello

Guru
22. sep 2008
10.153
3.873
113
Nepremičninski agent lahko še tako muti, pa ti nič ne pomaga ker ima banka svojo metodologijo vrednotenja. Vzame ceno iz pogodbe, ceno GURS, ceno na podlagi primerljivih transakcij (iz tabelc, ki jih da statistični urad) in nazadnje še ceno iz svojih tabelc. V določenih primerih (glede na višino in vrsto kredita in glede na vrsto zastavljene nepremičnine) pa uporabi še oceno zunanjega cenilca. To so izhodišča, potem pa na podlagi pravil (dokaj enostavna matematika) določijo vrednost zavarovanja.

V praksi, cenilec da oceno 150k, po svojih tabelcah so dobili 130k, GURS pravi 135k,....ti en drek pomaga če ti je tvoj bratranec/agent/cenilec v pogodbi napisal 200k, ker se vrednost ne bo upoštevala.

natko45

Fizikalc
1. nov 2010
1.017
3
38
Vse nad 80% ali 85% je stvar osebne obravnave in izrednih pogojev, poznanstev v upravi itd. Realno gledano pa lahko pričakuješ do 75% (toliko sem jaz dobil pri Hypo).