Balkonska sončna elektrarna

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.417
4.327
113
Če prav razumem inverter poreže oz. zignorira vse viške iz panelov ne, da bi mu ti presežki škodovali.
Inverter dela "clipping", torej če je na strani AC max. poraba kot je zmore in je manjša kot na DC vhodu dotoka, se ne zgodi nič na strani AC.

Če nimaš velike stalne porabe na fazi se sicer DC stran lahko rešuje z baterijo, ki deleje kot buffer, hkrati pa lahko furaš "zero export" preko baterije. V tem primeru baterija določa kam gre oz. ne gre elektrika.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.572
4.086
113
kako pa zgleda, da ti je "baterija" omrežje z net meteringom?
Je možno v vtičnico priklopiti balkonsko in ali bo inverter od hišne sončne prebavil nek dodaten tok v vtičnici?
Seveda, da pridelano iz balkonske porabiš doma.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.165
321
83
kako pa zgleda, da ti je "baterija" omrežje z net meteringom?
Je možno v vtičnico priklopiti balkonsko in ali bo inverter od hišne sončne prebavil nek dodaten tok v vtičnici?
Seveda, da pridelano iz balkonske porabiš doma.

Če ima netmetering, je balkonska elektrarna nesmisel. V tem primeru na obstoječi array dodaš še extra panele in je to to.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.417
4.327
113
Baterija ni del AC omrežja ampak DC omrežja. Skratka nima vpliva na to kar se dogaja za inverterjem.

Priklop gre v smeri: sončne celice -> baterija -> mikroinverter -> vtičnica

Za "zero export" rabiš še nek merilec na dovodu v hišo (elektro omarica ali omarica z varovalkami) ki meri porabo na fazi kjer imaš prikjučen mikroinverter. Delovanje v takem sistemu je prilagojeno temu da ne daješ iz hiše nič oz. čimmanj (presežke shranjuje baterije iz sončnih panelov, manjke zagotavlja baterija direktno na mikroinverter).

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.572
4.086
113
Če ima netmetering, je balkonska elektrarna nesmisel. V tem primeru na obstoječi array dodaš še extra panele in je to to.
Kako je pa cenovno?
Npr. balkonska z 2 paneloma, ki jo samo vpneš na ograjo in vštekaš je ~350€. Koliko je cenovno dograditev obstoječe hišne? Da bo primerljivo naj bi se dogradila dva panela.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.165
321
83
Kako je pa cenovno?
Npr. balkonska z 2 paneloma, ki jo samo vpneš na ograjo in vštekaš je ~350€. Koliko je cenovno dograditev obstoječe hišne? Da bo primerljivo naj bi se dogradila dva panela.

seprav 150€ za 900W panelov, kake 20-30€ za montazn material, 1x optimizator cca 50-70€.

Pa za 350€ nedobiš balkonske z 900W moči.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.417
4.327
113
In kaj je razlika? Če imaš kapacitete na inverterju za netmetering boš jasno tja prikjučil. Če daš balkonsko ne rabiš optimizatorjev, ker ji ima že mikoinveret, rabiš pa slednjega in dobiš pod 100eur takega z TUV certifikati. Dalje strošek nosilcev in kablovja je odvisno od mesta montaže, je pa DC kabel dražji kot AC, tako da če misliš panele montirat na X lokacijo, ne kot del obstoječega stringa na strehi že s kablovjem lahko precej prišparaš.

• Všeč mi je

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.627
946
113
Eno vprašanje, katero aplikacijo pa uporabljate pri BSE da lahko nastavite "zero export"? Sam uporabljam aplikacijo od baterije "Marstek". Se pa mučim z "Deye cloud" pa mi ne uspe povezati tako kot bi moralo biti. Kar se pa tiče "Moj elektro" pa tudi ne vidim da bi kje pisalo "inštalirana moč proizvodnje"....

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.627
946
113
Sem se pa odločil da bodo paneli na strehi ker če panele pripneš na balkonsko ograjo pa po možnosti da so postavljeni pravokotno mislim da bi bilo vse skupaj bolj bogo. Moje mišljenje.
Baterijo in mikroinverter sem pa postavil v kleti in vse skupaj izgleda takole. Sem pa kar malo šokiran za koliko se je elektro materijal podražil sploh v zadnjem času. Kabel na primer pa nik kanali...

Priponke

• IMG_20250512_155759.jpg
    IMG_20250512_155759.jpg
    1,1 MB · Ogledi: 27

Navid

Majstr
3. dec 2007
311
298
63
Pri Marstek aplikaciji imaš samo dve možnosti in sicer "charge and then discharge" in pa "pass through". Zero export opcije ta app, kakor vem, nima. Deye cloud pa je namenjen Deye inverterjem.

• Všeč mi je

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.417
4.327
113
Marstek naj bi podpiral v B2500 seriji samo svoj power meter (prikjučen na portu P1 na stevcu). Lahko pa emuliraš tega s par ostalimi popularnimi power metri preko tega projekta (sam imam tole integrirano v home assistant server, power meter je shelly pro 3em, ampak tehnično lahko deluje tudi ločeno v nekem docker okolju ali kot standalone python skripta).

Posodobitev na bateriji ni potrebna, lahko upravljaš preko original appa. Drugače od tega istega avtorja SW imaš opcijo se lahko FW na bateriji posodobiš da ne pošilja podatkov na cloud ampak na določen lokalen HA server (MQTT), projekt namenjen temu in info se dobi tule.

• Všeč mi je
Reactions: nUUb

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.417
4.327
113
Za trofazno rabiš trofazni inverter pa še to takega, ki zna porazdelit moč na zahtevane faze, kar je ponavadi finančno nesmiselno. Enofazni inverterji so tam +-100 eur, trofazni pa ponavadi ranga 500-1000eur, kar precej spremeni kalkulacijo. Glede omejitive moči 600W, bi bilo ekonomsko boljše enofazni na najbolj obremenjeni fazi.

• Všeč mi je
Reactions: gr69 in Rekreacija