Zakaj ljudje domnevate da se bo cena elektrike samo višala, tega ne razumem? Kupujem elektriko za različne naročnike zadnjih 10 let (praktično v gigavatih)... pa so bile cene zadnjih 10 let (plus/minus eno leto, ne grem niti gledat), po indeksih nekako takšne:
2013: cena npr. 100
2014-2018: cena vsako leto padala enakomerno, na cca. 50
2019: cena v pol leta zrasla nazaj iz 50 na 100
2020: zaradi kovida cena padla
2021-2023: cena poskočila zaradi Ukrajine (tudi krat dva, nato padla nazaj na 120)
Tako da sklepati da bo cena avtomatično samo rasla je neumnost... ponudba/povpraševanje, pa še vrsta drugih dejavnikov je zraven. Po Ukrajini (pozabimo začetno špico) je cena elektrike kar se mene tiče zrasla izključno zaradi inflacije (covid inflacija, ker smo takrat naštancali toliko denarja in ga dali v obtok, primarna proizvodnja je pa padala), torej 30% inflacija, 30% zrasla cena elektrike - kar pomeni, ni zrasla nič, samo zaradi devalvacije vrednosti denarja je absolutni znesek narasel na tvoji (in moji) položnici za tretjino (upoštevaje še razne dajatve...).
10 let je absolutno preveč za kakršnokoli resno investicijo, da sploh prideš na ničlo, tud če je samo jurja pa pol. Trenutno gledam eno kombinacijo balkonske ki ima še baterijo/akumulator, pa imam tam 5 let in pol nekje izračun, pa recimo da je 1 leto variacije gor/dol (odvisno od cen elektrike, koliko mi bo špice znižalo, obrestna mera na to dobo...). Recimo da se odločam... verjetno bom vzel to kombinacijo. Če nimaš baterije zraven je pa tisto čisto brez zveze (samo paneli v štekar), ne prineseš prej kot v 10 letih, ker se tistih 600w v času ko sije sonce ne pozna ravno 7 eur na mesečni položnici.