Avto žarnice

Mr_Jingles

Zelenc'
3. nov 2007
8
0
1
39
KOROŠKA
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:

Citat:
Uporabnik dani pravi:

Če že hočeš luči ki dobro svetijo si vgradi xenon kit. Z montažo te bo prišlo cca. 200 eur ampak imaš saj nekaj od tega. Res da je potem žarnica draga ampak je tudi življenjska doba daljša. Kolega je to vgradil v fiat bravo in izpade super.
grin1.gif

s tem se ni za zajebavat, ker ostanes brez tablic+kazen je 500 EUR , se posebej na takih modelih avtomobilov ki nimajo lec, ker se za na kilometer vidi da je to naknadno vgrajeno.Homologirat pa je prakticno nemogoce.

Lejga poba, kazni vrjetn ne boš dobil, za odvzem tablic oz če sumijo da je avto neizpraven za na cesto, te morejo poslati na izrednega tehničnega, tk da policaj ti ne more kr tako tablice pobrat, dovoljena temparatura je max8000K, sem imel sam samo sveti preveč modro, no potem sem menju in dal 6000K. Pa nimam leč, je pa seveda čisto stklo (parabola)...ki je minimum za xenon.. no glede xenona pa tako niso prepovedani (zaenkrat) torej so dovojeni
smirk-1.gif
res pa da če montiraš xsenon v kak 15 let star avto, da te nebojo lepo gledal...

Nazadnje urejeno:

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
aftermarket xenoni so pogojno uporabni le v žarometih z lečo, ki "odseka" zgornji del snopa.
vse ostalo, tudi parabole s "čistim steklom", pomenijo ogrožanje drugih in sebe.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam

pogledaš in vidiš ali je pred žarnico zgolj zastor ali žarnice sploh ne vidiš in je za lečo...
za lečo so ponavadi žarnice zasenčenih luči...
z lečo:
gm_astra_headlight.jpg

brez leče:
istockphoto_944848_peugeot_206_headlight.jpg

376_95_Buick_driver_after.JPG

Mr_Jingles

Zelenc'
3. nov 2007
8
0
1
39
KOROŠKA
No dobr, pač, če se gremo zdej a lahko al ne, vsak avto ki ima ksenon luči mora imeti samodejno uravnavanje višine in pripravo za pranje žarometov...No tak je vsej zakon v nemčiji, v slo, pa tega ni. Pa tot če imaš ti lečo pa nimaš dobro uravnani luči, boš blešo, pa maš al nimaš leče.. aja pa še to nekateri avti kot so renault imajo serisko vgrajen xenon brez leče, vendar imajo prirejeno parabolo..
no js sm pred kradkim brez problema naredu tehničnega z xenom kitom 6000K....dokler nebo folk začev montirat tega v kakšne, jugote ,golfaII ali kakšno pdodbno staro šaro.. mislim da nebo problemov, če se pa slučajn to preveč razpase, pa zan pricurljat na dan kakšen zakon...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
vsaka predelava na vozilu mora biti homologirana.Ti xenon kiti se ne dajo homologirat ker sploh nimajo nobenih atestov, pa tudi parabole niso primerne za zarnice z takim snopom svetlobe.V glavnem skozi homologacijo ne mores pa da imas lece v zarometih ali ne, je pa res da si z lecami manj opazen.Kazen za nehomologiran avto pa je znana.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Problem je ratal, ker sedaj ti xenon kiti prva stvar na katero se obesijo.. Takoj vid da bolj močno sveti kot bi smel in te bodo j..

Mr_Jingles

Zelenc'
3. nov 2007
8
0
1
39
KOROŠKA
No dobr pa je tko, sam js pravim iz svojih lastnih izkušenj, eno leto pa pol imam xenon kit, pa ni blo prblemov ne zarad policajev, ne na tehničnem, pa vmes sem homologirav razne stvari pa brez problemov. Ne da zdej pametujem, sam tko je...

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Se strinjam, načeloma ni panike, je pa pač ena od zadev ki jim trenutno (pač te racije po LJ) zelo v oči pade..
+sm skeptičen do teh "pocen" zadev , ko je kolegu kljub tapravi montaži par compov skurl na A4..

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
moras obvezno preko relejev zvezat, ker so pri vklopu luci precejsnji sunki stroma

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
potem ne morejo biti trafoji krivi ce imas releje noter in napajanje direkt na aku

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik Mr_Jingles pravi:
No dobr pa je tko, sam js pravim iz svojih lastnih izkušenj, eno leto pa pol imam xenon kit, pa ni blo prblemov ne zarad policajev, ne na tehničnem, pa vmes sem homologirav razne stvari pa brez problemov. Ne da zdej pametujem, sam tko je...

Žal so po zakonu prepovedani
smile-1.gif

Na vozilih v cestnem prometu smejo biti nameščene samo predpisane homologirane svetlobne in svetlobno-signalne naprave, ki jih ni dovoljeno zaslanjati, jim zmanjševati svetilnosti ali jim spreminjati barve oddane svetlobe.«.

UL Št. 17, 25.02.2000

PRAVILNIK
o napravah in opremi vozil v cestnem prometu

12 člen. 3 odstavek (citat je iz UL Št. 45, 29.04.2004)

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
vceraj sem bil na RTIju, in tam imajo glede lucu lepo napisano da ce vgradis xenon zaromete je potrebno tudi imet pranje zarometov in avtomatsko nastavitev visine!

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Narva imam v mondeotu mk2 H1 in H7 in je uredu svetloba. Pa še ne crkujejo, kot ostale. 100W sem imel v hrošču in je začel kable topit, še posebno pri dolgih. Sem jih dal potem v oriona, je pa plato stopil in releji so se nekam not utopil
cry12bpy.gif
. Seveda so ugasnile ravo ponoči, ko sem bil par 100 km od doma.
Svet pa tko, da je vesele.
cheer.gif