Avto na obroke in Sisbon?

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
Skratka me bolj zanima za Leasing ker so kolega zavrnili na Leasingu, "baje" po preverjanju prek sisbona
confused-1.gif

Komi je dobil nazaj polog (pa še to ne vsega)

Pa je to res da po novem za vse preverjajo na sisbonu? (leasing, položnice in podobno)
Mislm da je pravilno da se končno naredi red in da avta jemlje folk ki je kreditno sposoben
zmaga.gif

koliko

Guru
21. avg 2007
4.406
2.474
113
SV SLO
Jp končno se nekaj ureja na tem področju. Vsi bi nova vozila na leasing, pa imajo komaj za kruh(za celih 30 dni v mesecu) žal. To kar se je delalo v prejšnjih letih je itak vodilo samo v to kar se je zdaj zgodilo. Leasinge so dobivale brezposelne osebe(z delom na črno), Romi na socialno podporo, ITD....

Sicer pa kaj govorim meni niti na misel ne pride nakup novega avta čeprav sem zaposlen, ker če plači odštejem recimo 150 eur za obrok in 150 eur mesečnih stroškov za gorivo in zavarovanje in ostale malenkosti mi za življenje ne ostane kaj dosti. Razen če sem na kruhu in vodi ter v šotoru. Ampak večina ljudi tega ne premisli res ne.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Vse večje leasing hiše (poleg hišnih leasing podjetij bank) imajo vpogled v Sisbon in tudi leasing je viden v sisbonu (ne vem pa od kdaj). Če pa obstaja seznam teh leasing hiš pa ne vem. Je pa tako, tudi če leasing/kredit ni viden v sisbonu, je pa viden na plačilnilisti v kolikor ti ga trgajo od plače, če ti ga pa ne trgajo od plače je pa viden na trr izpisku kjer je razvidno da ga sam nakazuješ.

Drugače si pa vsak ki ima certifikat lahko zase pogleda kaj se poroča v sisbon. Vpiše www.sisbon.si ,izbereš moj sisbon in slediš postopku.

V sisbon se pa poročajo krediti, kot kaže tudi nekateri leasingi, limiti, izterjave ipd. ipd., pa mislim da se vsi dogodi še par let po zaključku vidijo, tako da ti lahko kar fino prečekirajo kako plačuješ tele zadeve. (npr. pri sebi vidim da sem leta 2003 odprt, pred štirimi leti pa zaprl račun na NLB)

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V SISBON gredo tudi poroštva drugim in si isto tretiran kot da imaš sam kredit, torej obremenjen dohodek.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
V SISBON gredo tudi poroštva drugim in si isto tretiran kot da imaš sam kredit, torej obremenjen dohodek.

Ja,ampak samo poroštva pri kreditih,ne pri leasingih.
Vsaj nekaj let nazaj je bilo tako,razen če so tudi to spremenili. Ker poroštvo pri leasingu je malo bolj interna zadeva,ki naj bi ostala "znotraj" leasing hiše...poroštvo pri kreditu pa je res praktično enako,kot bi sam imel kredit,oz.še slabše...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
Bi verjela. Meni so zavrnili leasing, ker naj bi bila bonitetna ocena podjetja v katerem sem bila zaposlena, prenizka.

Če daš 40% ali več pologa,te noben leasing ne bo zavrnil
wink-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Kar je lahko malce bebavo...s partnerko imava kredite za hiso (vsak za svojo polovico) in sva si medsebojno poroka. Oba sva tretirana kot da bi imela vsak sam obrok za celo hiso in tako kreditno nesposobna za npr kredit za avto. Sicer na sreco ni nekih zelja po kakih hudih avtih ampak zadeva izpade malce bizarno.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.406
2.474
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Kar je lahko malce bebavo...s partnerko imava kredite za hiso (vsak za svojo polovico) in sva si medsebojno poroka. Oba sva tretirana kot da bi imela vsak sam obrok za celo hiso in tako kreditno nesposobna za npr kredit za avto. Sicer na sreco ni nekih zelja po kakih hudih avtih ampak zadeva izpade malce bizarno.

Saj sam lahko preveriš zakaj si -sta kreditno "nesposobna". 10 mescev zapored si daj na stran približen obrok kredita. Če se temu zlahka odpoveš se ti godi krivica, če tega ne zmoreš je to to.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Ti bom bolj plasticno orisal. Predstavljaj si da imas 1300 place. Obrok za hiso pa 300 eur. Isto partnerica. Ampak na banki si pa obremenjen kot da imas obrok 600 eur ker si pac porok partnerju (gre isti objekt). A stekas?

In ja ob takih cifrah se lahko odpovem se 300 eur. Ampak 600 + 300 pa ne bo slo ane.

In razumem da si kreditno obrmenjen ce si nekomubporok. Ampak v tem primeru gre za solastnistvo oba sva pa obremenjena kot da bi vsak sam bajto kupil. Sej ni panike - clovek prispara in si kupi...ampak neumno je da tudi ce bi hotel ne morem dobit kredita (sem zadnjic bolj ko ne po nakljucju izvedel)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Seveda ti noben nebo dal 600EUR krede na 1300EUR plače brez dodatnega poroštva. Tvoje dodatno poroštvo je oseba 2. ki mora biti kreditno sposobna do zneska obroka. Torej po domače lahko bi ti vzel kredit za 600EUR k kateremu bi bila porok partnerica (poroštvo v višini 600EUR) in to bremeni tvojo in njeno "plačilno" sposobnost.

Kaj sedaj lahko in kaj ne plačuješ nima veze, banko zanima kaj boš in kako boš plačal če te (ali partnerico) jutri vržejo na cesto.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Govoriš plastično ja. Če imaš vse na isti banki, torej plačo in kredit, bo banka upoštevala dejansko stanje, ker ima popoln vpogled v tvoje finance.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Ne vem ocitno sem nerazumljivo napisal.

Gre za to da oni mene obravnavajo kot da bi imel 600 eur krede (pa je logicno nimam). A razumes? Ista bajta, vsak pol lastnik in ker so take zahteve sva si dolzna bit medsebojno poroka. In tako je vsak obravnavan kot da ima sam kredo za celo hiso.

Jasno je da ce si nekomu porok da te to bremeni...ampak ce gre pa za solastnistvo na istem objektu bi se pa moral neki korekcijski faktorji upostevat

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Govoriš plastično ja. Če imaš vse na isti banki, torej plačo in kredit, bo banka upoštevala dejansko stanje, ker ima popoln vpogled v tvoje finance.

Tudi če nimaš na isti banki ima banka vpogled v vse tvoje finance - preko sistema SISBON.

BigPoppa

Majstr
19. jul 2007
1.297
364
83
Zanimiv tale sisbon, nisem vedel, da lahko tudi sam preveriš. Kredit, ki sem ga plačal in zaprl lani januarja je prikazan kot aktiven z neplačanimi obroki
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Citat:
Uporabnik BigPoppa pravi:Kredit, ki sem ga plačal in zaprl lani januarja je prikazan kot aktiven z neplačanimi obroki
Dogodki so prikazani padajoče. Ali ti ne piše na zadnjem "Zaključek posla, kjer je bil dolg do članice poravnan"? Meni je tako prikazan kredit, ki je poplačan. Leasing, ki je še v teku, pa mi ga sisbon ne kaže. Očitno moj lizingodajalec ni pristopil v sistem.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Gre za to da oni mene obravnavajo kot da bi imel 600 eur krede (pa je logicno nimam). A razumes? Ista bajta, vsak pol lastnik in ker so take zahteve sva si dolzna bit medsebojno poroka. In tako je vsak obravnavan kot da ima sam kredo za celo hiso.

Po mojem tole žal narobe razumeš...
Tudi jaz te na nek način razumem,da ti to ni všeč,ampak ti bom opisal,kako (tehnično) gleda banka na to zadevo:
Obrok za hišo znaša 600 eurov (300+300). Banka se vnaprej zavaruje pred najbolj črnim scenarijem,da recimo tvoja partnerica ostane popolnoma brez dohodkov (bolezen,invalidnost,ne najde nove službe...karkoli že pač). Banko zanima samo to,kdo bo v tem primeru plačeval obrok 600 eurov?! Seveda ga boš v tistem primeru moral ti,zato te (spet gledano tehnično) banka obravnava,kot bi imel že sedaj imel tak obrok (ker banka v svoj scenarij že vnaprej vključi najbolj črno opcijo).

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Tako je. Enako bi npr. v primeru da izgubiš službo ti (apollo8) morala celoten kredit za oba plačevati žena. Sliši se sicer malce neumno, a banka gleda najslabši možni scenarij.