Avstrija, delo, davki

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Jaz povsem razumem, da plačam "dražje in boljše" šolstvo v SLO in hoče država teh 16%.

V primeru če bi AT imela višje davke kot SLO:
- Vrnil mi nebi dobeden nič ker ko je treba dat nastane vedno problem.
- Vprašnaje je kako bi mi v SLO zaračunali storitve ki jih nisem plačal. Plačal sem pa jih 100% v AT. Sem ziher da jih nebi rabil, naenkrat pa bi to bilo ok.

Zato smo v EU da se nam ni treba ubadat s takimi stvarmi torej tam kjer delaš plačaš davek in konec.
Ja, v primeru če bi imela AT višje davke, vrnil ti nebi nobeden nič, ampak če si plačal v Avstriji bi bilo pošteno da bi od Avstrije zahteval naj ti vrnejo , ali vsaj da ti ne vzamejo toliko?. Kaj misliš bi bili oni kaj bolj pošteni?

Storitve ki jih nisi plačal? Hehe jaz tudi nimam otrok, pa plačam šolstvo, pa nisem kriminalc pa plačam policijo, zapore....Misliš da mi pripada kaj vračila za to kar ne koristim? Ti pa tudi v Avstriji ne koristiš šolstva, zahtevaj od njih da ti vrnejo če ne koristiš, plačal pa praviš da si. Kaj praviš na to idejo?

Mi smo v EU, in v EU velja da plačaš dohodnino po tisti zakonodaji in stopnji, ki velja tam kjer stanuješ.

Tudi Avstrijec, ki se recimo dnevno vozi na delo na Slovaško, bo plačal dohodnino po Avstrijski davčni stopnji, čeprav je na Slovaškem nižja. (ajd ne vem če je res tam nižja, ampak vzemi samo kot primer).

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.461
9.766
113
EU
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Narobe. V avstriji placamo vse, torej 100% (krito solstvo, zdravstvo, vosjko , torej kompletne storitve)
Pri nas doplačamo storitve dodatnih 16%. Takom da teoretično lahko rečeš, da nekatere storitve plačamo ponovno - (dvojno).
In trenutno si AT in SLo nič ne razdelita. AT si vzame svojih 100%. SLO pa bi rada pokasirala še dodtanih 16%.

Kaj bi se zgodilo, čebi v AT davek bil večji kot v SLO ?
- Bi nam kdo vračal razliko ?
- Bi SLO v tem primeru dodatno zaračunavala storitve ki jih "ne" plalujemo ? Milim da ne, ker jih nebi mogla. Zakj jih lahko torej zdaj ?

Ti plačaš 100% avstrijsko šolstvo...., otroke pa voziš v slovensko šolo,ki je 16% dražja. Več moraš plačat ker koristiš dražje usluge.
In plačaš toliko, kot vsi ostali v sloveniji, ki koristijo servis slovenske države tako kot ti..

Kdo bi ti pa moral plačat razliko, če bi bil v AT davek viški kot v Slo? Bi plačal jodlarjem, od slovenije pa zahteval da ti vrne? Al od koga bi zahteval vračilo?

Kaj pa če bi Avstrijski davek (plačila) bil 116%, oziroma enak našemu. Torej Slovenija ne bi zahtevala doplačila razlike, kljub temu da šolo koristiš v Sloveniji, in ne plačuješ pluženja pred bajto
hysterical-1.gif

Takšne stvari si morata državi medseboj dogovoriti in deliti. Apač ne more zahtevati od Avstrije da mu povrne za šolo v SLO, ker ne zna koliko naša birokracija to računa. Nobeden pameten v FURS-u nebi znal tega točno določiti, ker bi vsakokrat dobil drugačno cifro
bonk.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Glej, saj so imeli posebno olajšavo za te delavce, ki je bila zelo visoka, 7000 eur pa nekaj in potem ni nihče rabil doplačevati pri nas.

Ampak je potem ustavno sodišče določilo, da so zaradi tega ti delavci privilegirani glede na naše delavce in seveda to olajšavo umaknili.
Kar je logično, zakaj bi slovenec ki dela v AT plačal manj dohodnine, kot slovenec ki dela v HR, HU, ITA, ali pač doma, v sloveniji.

Dohodninska lestvica mora biti za vse enaka in pika. Drugo pa so potem razni takšni in onaki davki, ki pa se seveda drugače obračunavajo. Recimo DDV plačaš tam, kjer kupiš in ne doplačuješ razlike pri nas, ipd.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Zakaj misliš, da ne bi nihče vrnil nič? Nazadnje, ko sem gledal, se dohodnina (edini davek, o katerem je tu res govora) računa tako, da se pogleda, koliko si zaslužil (v obdavčenih kategorijah),koliko olajšav imaš (prispevki za pokojninsko, zdravstveno in invalidsko zavarovanje in te stvari) in se dobi osnova.
S to osnovo se glede na progresivno lestvico odmeri davek.
Plačan davek (v RS in izven, sta bila dva stolpca, ko smo še izpolnjevali dohodnino) se odšteje od odmerjenega zneska ("akontacija").
Razliko se doplača ali vrne.

Torej, če bi v AT plačal več dohodnine, bi bila akontacija višja in bi na koncu dobil nazaj.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
.....Torej, če bi v AT plačal več dohodnine, bi bila akontacija višja in bi na koncu dobil nazaj.
Nebi dobil.

137. člen

(omejitev odbitka dohodnine)

(1) Odbitek dohodnine od tujih dohodkov po prvem odstavku 136. člena tega zakona ne sme preseči nižjega od:

1. zneska dohodnine od tujih dohodkov, ki je bil dokončen in dejansko plačan, ali

2. zneska dohodnine, ki bi ga bilo treba plačati po tem zakonu od tujih dohodkov, če odbitek ne bi bil možen.

(2) Če ima Slovenija sklenjeno mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka z drugo državo, se za dokončen tuji davek na dohodke iz te države šteje znesek tujega davka po stopnji, določeni v mednarodni pogodbi.

(3) Če je znesek iz 1. točke prvega odstavka tega člena višji od zneska iz 2. točke prvega odstavka tega člena, se razlika ne more uveljavljati kot odbitek v naslednjih ali preteklih davčnih obdobjih.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
ksz, dohodnino je treba razumeti kot "solidarni prispevek za delovanje drzave", in ne kot "placilo za storitve". v slednjem primeru bi, namrec, imeli tezavo pojasniti, zakaj morajo ljudje z visokimi dohodki placati (veliko) vec dohodnine, saj ne koristijo toliko vec storitev.
Solidarno pa pomeni, da das "toliko kot lahko". Ce zaposleni v slo lahko da x%, lahko toliko da tudi slo rezident zaposlen v AT.

I

Izbrisan uporabnik 3287

vse lepo in prav. vendar 99% slo delavcev v A: ne bi slo gor delat, ce bi v slo dobili sluzbo. nasi drzavi se hebe za nas vse. aha dobil si sluzbo v A, placaj. nimas sluzbe (ne v slo, ne v A,...)? ko te hebe. mi ti ne damo nic. nimas za jest? tvoji otroci so lacni? ko te hebe. pridi na slo zavod za zaposlovanje: se ti bomo javni usluzbenci malo smejali in si te podajali od vrat do vrat. sluzbe ti itak ne bomo iskali. ampak ker sosedu more crknit vsaj trikrat vec krav kot meni: placaj se v slo davek praseec, kaj si pa mislis, da bos imel toliko kot jaz (bognedaj). slovenija: prebivalci drzijo skupaj not. welcome to slobananastan: sosed sosedu hudic in najvecji sovraznik.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.461
9.766
113
EU
KSZ. Po tej logiki se državi izplača dvigniti davke in rezidente nagnati na delo v tujino. Tako ni potrebno graditi novih tovarn, ker ni delavcev. Davke za delovanje države in javnega sektorja (ki je edini ostal) država nemoteno pobira od rezidentov. Enostavna rešitev za naše politike
grims-1.gif

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
po kaksni logiki? Ne vem o cem govoris. Drzavi se seveda ne splaca cim vec ljudi nagnat tujino.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Tisti lahko zamenjaj z mora, pa bo bolj prav.
grin1.gif
seveda, v primeru davkov se "lahko" zamenja z "mora" - z interpretacijo "lahko" bi prevec casa zgubili

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
Citat:
Uporabnik smt pravi:
vse lepo in prav. vendar 99% slo delavcev v A: ne bi slo gor delat, ce bi v slo dobili sluzbo. nasi drzavi se hebe za nas vse. aha dobil si sluzbo v A, placaj. nimas sluzbe (ne v slo, ne v A,...)? ko te hebe. mi ti ne damo nic. nimas za jest? tvoji otroci so lacni? ko te hebe. pridi na slo zavod za zaposlovanje: se ti bomo javni usluzbenci malo smejali in si te podajali od vrat do vrat. sluzbe ti itak ne bomo iskali. ampak ker sosedu more crknit vsaj trikrat vec krav kot meni: placaj se v slo davek praseec, kaj si pa mislis, da bos imel toliko kot jaz (bognedaj). slovenija: prebivalci drzijo skupaj not. welcome to slobananastan: sosed sosedu hudic in najvecji sovraznik.

vase demagogije sem se ze naposlusal in me ne gane. malo manj se hujskajte med sabo, bo zivljenje lepse
za tiste, ki jim je sloveniji cist prevec grozno, izselitev (in prenehanje davcnega rezidenstva) je zelo preprosta. Samo za primer, v zda se je treba odpovedati drzavljanstvu(!), ce se hoces davcnega rezidentstva znebit.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
850
113
Jaz v AT zaslužim kar vredu. V SLO ne bom doplačal davka, ker je moja davčna razlika dokaj mala. Ampak ti in država ne razumete, da bo uvedba doplačila za našo državo na dolgi rok slabša. Teh ki imajo velike razlike v davikih in so pri nas nezaposljiv kader je ~80%.
Kaj jim preostane je:
1. izselitev (slabo za SLO), kljub temu da ne plačujejo "prosotovoljnih prispevkov".
2. prijava na zavod v SLO + fuš ( zastonj vrtec in druge "ugodnosti" ) (najslabša opcija)
3. plačilo razlike davka...če pride do tega se jih bo večina raje prijavla na socialo. ( točka 2.)

Nazadnje urejeno:

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Jaz v AT zaslužim kar vredu. V SLO ne bom doplačal davka, ker je moja davčna razlika dokaj mala. Ampak ti in država ne razumete, da bo uvedba doplačila za našo državo na dolgi rok slabša. Teh ki imajo velike razlike v davikih in so pri nas nezaposljiv kader je ~80%.
Kaj jim preostane je:
1. izselitev (slabo za SLO), kljub temu da ne plačujejo "prosotovoljnih prispevkov".
2. prijava na zavod v SLO + fuš ( zastonj vrtec in druge "ugodnosti" ) (najslabša opcija)
3. plačilo razlike davka...če pride do tega se jih bo večina raje prijavla na socialo. ( točka 2.)
1. res slaba za Slovenijo, vendar tudi za delavca. V Avstriji bi moral kupit, nepremičnino, ali it v najem, selitev, odhod iz okolja tudi za ženo in otroke, doma je bivanje ceneje. In bi se selili za nekaj 100 eur letno????
2. najslabša opcija, pomoje tako za državo kot za delavca.
3. Ja, in zakaj bi samo tisti, ki dela v Avstriji zaradi teh visokih davkov raje pustil službo in šel na socialno? Saj je za vse enako. Saj smo vsi na isti barki, saj tudi tvoj sosed ki dela v sloveniji če ima enak zaslužek bruto plača enako davkov kot ti.

Tisti v Avstriji so kvečjemu še vedno na boljšem, ker za enako delo bi pri nas zaslužil pol manj.

Lahko primerjaš dva, da se en iz Maribora vozi v službo v Graz in drugi v Celje. Oba bosta pri zasluženih 40 000 eurih bruto plačala (po doplačilu) enako davka. Ampak ta primerjava je slaba, za enako delo v resnici prvi dobi 40 000, drugi pa 20 000 bruto, Komu na koncu več ostane? Komu se bolj splača pustit službo in it na socialno?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Te nebuloze o "bom pusto službo v AT za 1200 netto in šel raje na socialno, poleg pa bom fušal" so še za pop-tv prevelika pravljica.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
850
113
Jaz sem samo navedel opcije ki jih imamo, kako se bodo odličli pa bo pokazal čas.To da se ljudje odseljujejo je vsem znano, če si želimo da se jih še več pa tud prav.

To da se da nekomu "priviligiran" položaj se naredi zato, da se stvari ne ukinejo iz danes na jutri, ampak tako kot je bil načrt. Npr Letos ~3000€ dodatne olajšave, drugo leto ~1500 in kasneje 0. Verjamem da bi se večina s tem predlogom strinjala, oz. se ljudje niti nebi tolko bunli. (Podoben primer; če bi pament Kangler postavljal radare na 2 meseca po en radar se doben nebi bunil).

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Takšen načrt, postopna ukinitev, le malce drugačni zneski, je dejansko bil eden izmed predlogov vlade. Seveda so apačani bili hudo proti, loleki.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Te nebuloze o "bom pusto službo v AT za 1200 netto in šel raje na socialno, poleg pa bom fušal" so še za pop-tv prevelika pravljica.

467716-post_slo.gif