Avstrija, delo, davki

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.943
6.020
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kakih milanov nimajo AT? Veš koliko je AT zmetala v hypo banko? Ne si mislit da nam ne kradejo, etc...edina razlika je pač, da imajo na voljo ogromno denarja in investirajo in laufa gospodarstvo.
Okoli 6 milijard.
Edit, podatek je iz 2013, 08/2014 pravi da stal AT in DE 9 milijard eur
http://www.wsj.com/articles/untangling-the-mess-of-austrian-bank-hypo-1409279528

S tem da bodo razčistili, kam je šel denar.Tega pri nlb & co ne boš videl, vse na dutb zmetati (najboljše da celo Slovenijo).

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kakih milanov nimajo AT? Veš koliko je AT zmetala v hypo banko? Ne si mislit da nam ne kradejo, etc...edina razlika je pač, da imajo na voljo ogromno denarja in investirajo in laufa gospodarstvo.

Tisti avstrijski Milan je bil takrat kar Haider - in Avstrijci to danes plačujejo. In ne misli, da gre to takop gladko kot pri nas, ko se vse tiho požegna.

Je pa Hypo samo dodaten dokaz, da je kombinacija politike in banke izjemno škodljiva - kjerkoli!

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
KSZ
Dobil na mail

108855171016470665036794.png

Dajte malo ta moj izračun preverit poznavalci - sem glede na moje poznavanje dohodnine za tega AT delavca z 40k EUR bruto plače naredil izračun slovenske dohodnine, če v ugovoru uveljavlja kot olajšavo tudi stroške prevoza in malice po 45.člen ZDoh-2.

dohodki 40.000 EUR
-prispevki 7.171 EUR
- prevoz 5.533 EUR
- malica 1.542 EUR
- splošna olajšava 3.302 EUR (111.člen Zdoh-2)
= osnova 22.452 EUR

davek 4.236,92+ 41% od razlike med 22.452 in 18.960, torej 1.432 EUR = 5.669 EUR.
V AT je plačal 5.271 EUR, torej doplača v SLO 398 EUR - in, pozor, v tem primeru ne 2-3 tisoč EUR, kot govorijo.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.097
590
113
Možno. Rečeno je bilo, da morajo največ doplačati tisti z najnižjimi plačami. 27k neto je pa že kar lepa plača.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.461
9.766
113
EU
Torej Apačom v Avstriji odtegnejo od plače davek za delovanje države (avstrijske), zdravstva, policije, sodišč, vojske..ehm, verjetno tudi za pluženje cest ..etc.
Vi ki pravite da ni dvojno obdavčeno. Zakaj v Sloveniji še enkrat morajo plačati vse prej našteto?. Pustimo sedaj podrobnosti. Ne more se naša država zmeniti z Avstrijo in povedat, pri nas ta delavec koristi (recimo) polovice teh storitev, zato vi Avstrijci nam prenakažite polovico tega davka, ki ste ga pobrali. Vem da je pri nas davek višji. Naj potem rečejo prenakažite nam 70 procentov tega davka. A je to tako težko
10.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Dvojna obdavčitev bi bila, če bi pri nas plačalo od nule naprej, pri njih pa enako.
Ampak oni plačajo v AT od nule, pri nas pa zgolj od AT davka naprej.

I

Izbrisan uporabnik 3287

vseznali darjan. prezivis, ce si pol metra prec od tipkovnice? pa hebote, kar koli odprem (da preberem) ti pametujes

gonilnik

gps navigator
23. jul 2007
651
8
18
50
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
Večina prisotnih tu (in še na katerem drugem forumu, twiterju itd.) ne zmore več, kot izbruh nevoščljivosti/privoščljivosti - v smislu: če mene na suho s kolom, naj še ostale.
Zavzemamo se za ukinitev privilegijev. torej za enakost,
Citat:

Komaj peščici je jasno, da imajo Apačani prav, ko pravijo, da je Slovenija oderuška država - davki so oderuški, storitve nikakršne... Komaj kakšen se zavzame, da bi imeli v Sloveniji enako dohodninsko lestvico kot v Avstriji..
To se strinjamo vsi, da je Slovenija oderuška država, apačani pa ne protestirajo proti oderuškim davkom, ampak za ohranitev svojih privilegijev.

Ko bodo apačani zahtevali enako (manj oderuško) dohodninsko lestvico za vse, ki živijo v Sloveniji, in koristijo usluge države, jih bomo pa tudi mi podprli.

Membrain ko bodo delodajalci naslednič zahtevali odpravo potnih stroškov,malice in plačanega časa za malico ker tega v avstriji in nemčiji nimajo recimo, jih boš podprl ali boš zagnal vik in krik?

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Tega delodajalci ne bodo zahtevali. Vsaj v dobrih firmah jim je jasno, da je za obdržanje dobrih kadrov, bolje izplačevati vse te dodatke, kot pa da potem brez teh dodatkov dvigujejo plačo. Bruto bruto strošek delodajalca je namreč v slednjem primeru precej precej višji. Malica in prevoz namreč niso obremenjeni z dajatvami.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik gonilnik pravi:
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Večina prisotnih tu (in še na katerem drugem forumu, twiterju itd.) ne zmore več, kot izbruh nevoščljivosti/privoščljivosti - v smislu: če mene na suho s kolom, naj še ostale.
Zavzemamo se za ukinitev privilegijev. torej za enakost,
Citat:

Komaj peščici je jasno, da imajo Apačani prav, ko pravijo, da je Slovenija oderuška država - davki so oderuški, storitve nikakršne... Komaj kakšen se zavzame, da bi imeli v Sloveniji enako dohodninsko lestvico kot v Avstriji..
To se strinjamo vsi, da je Slovenija oderuška država, apačani pa ne protestirajo proti oderuškim davkom, ampak za ohranitev svojih privilegijev.

Ko bodo apačani zahtevali enako (manj oderuško) dohodninsko lestvico za vse, ki živijo v Sloveniji, in koristijo usluge države, jih bomo pa tudi mi podprli.

Membrain ko bodo delodajalci naslednič zahtevali odpravo potnih stroškov,malice in plačanega časa za malico ker tega v avstriji in nemčiji nimajo recimo, jih boš podprl ali boš zagnal vik in krik?
Apačani imajo potne stroške neobdavčene. Ker imajo za to še eno olajšavo pri dohodnini.

Pa tudi, a je kriva slovenska država, če mu Avstrijec noče plačat neobdavčenega prevoza in malice? Naj se tam pritoži, če misli da bi bilo lepo, da bi dobil, bi rekel.

Nazadnje urejeno:

gonilnik

gps navigator
23. jul 2007
651
8
18
50
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Tega delodajalci ne bodo zahtevali. Vsaj v dobrih firmah jim je jasno, da je za obdržanje dobrih kadrov, bolje izplačevati vse te dodatke, kot pa da potem brez teh dodatkov dvigujejo plačo. Bruto bruto strošek delodajalca je namreč v slednjem primeru precej precej višji. Malica in prevoz namreč niso obremenjeni z dajatvami.

Dr Strangelove ne vem kje ti živiš.Jaz poslušam o tem da si delodajalci æelijo ukinitev plačanega časa za malico poslušam že par let.

gonilnik

gps navigator
23. jul 2007
651
8
18
50
Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
KSZ
Dobil na mail

108855171016470665036794.png

Dajte malo ta moj izračun preverit poznavalci - sem glede na moje poznavanje dohodnine za tega AT delavca z 40k EUR bruto plače naredil izračun slovenske dohodnine, če v ugovoru uveljavlja kot olajšavo tudi stroške prevoza in malice po 45.člen ZDoh-2.

dohodki 40.000 EUR
-prispevki 7.171 EUR
- prevoz 5.533 EUR
- malica 1.542 EUR
- splošna olajšava 3.302 EUR (111.člen Zdoh-2)
= osnova 22.452 EUR

davek 4.236,92+ 41% od razlike med 22.452 in 18.960, torej 1.432 EUR = 5.669 EUR.
V AT je plačal 5.271 EUR, torej doplača v SLO 398 EUR - in, pozor, v tem primeru ne 2-3 tisoč EUR, kot govorijo.

Accord naredi še izračun za naše fizikalce in delavce ki delajo v avstriji za minimalno avstrijsko plačo.Tisti dobi mesečno cca.1050 plače (netto) kar znese letno okrog15000 evrov.Bruto dobi ta isti delavec cca 18000 na leto.Ta ki je itak na minimalni avstrijski plači pa bo res pri nas plačal kakšna dva jurja.In teh delavcev je v avstriji največ

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.461
9.766
113
EU
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Dvojna obdavčitev bi bila, če bi pri nas plačalo od nule naprej, pri njih pa enako.

Malo drugačen pogled na zadevo. V Avstriji torej plačujejo za javni sektor in recimo celotno delovanje države, od nule do 100%. Torej so plačali čisto vse.
Pri nas pa plačajo še 16% zraven. Torej seštejmo 100% avstrijskih + 16% slovenskih in dobimo 116%. Drugače bi bilo če bi v Avstrija obračunala samo 84% in povedala Apačom naj razliko do sto, plačajo v Sloveniji.
Dejansko so plačane storitve duplirane
grims-1.gif

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Malo drugačen pogled na zadevo. V Avstriji torej plačujejo za javni sektor in recimo celotno delovanje države, od nule do 100%. Torej so plačali čisto vse.
Pri nas pa plačajo še 16% zraven. Torej seštejmo 100% avstrijskih + 16% slovenskih in dobimo 116%. Drugače bi bilo če bi v Avstrija obračunala samo 84% in povedala Apačom naj razliko do sto, plačajo v Sloveniji.
Dejansko so plačane storitve duplirane
grims-1.gif
Narobe.
V Avstriji plačajo 84%, pri nas pa 16% storitev. države.
Oni koristijo naš javni sektor in naš je pač dražji kot v Avstriji. skratka ker so naši rezidenti spadajo k nam.

Kako si obe državi razdelita teh pobranih 84 + 16 % pa se delavca ne tiče, to je stvar dogovora mad državama.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
850
113
Narobe. V avstriji placamo vse, torej 100% (krito solstvo, zdravstvo, vosjko , torej kompletne storitve)
Pri nas doplačamo storitve dodatnih 16%. Takom da teoretično lahko rečeš, da nekatere storitve plačamo ponovno - (dvojno).
In trenutno si AT in SLo nič ne razdelita. AT si vzame svojih 100%. SLO pa bi rada pokasirala še dodtanih 16%.

Kaj bi se zgodilo, čebi v AT davek bil večji kot v SLO ?
- Bi nam kdo vračal razliko ?
- Bi SLO v tem primeru dodatno zaračunavala storitve ki jih "ne" plalujemo ? Milim da ne, ker jih nebi mogla. Zakj jih lahko torej zdaj ?

Nazadnje urejeno:

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Narobe. V avstriji placamo vse, torej 100% (krito solstvo, zdravstvo, vosjko , torej kompletne storitve)
Pri nas doplačamo storitve dodatnih 16%. Takom da teoretično lahko rečeš, da nekatere storitve plačamo ponovno - (dvojno).
In trenutno si AT in SLo nič ne razdelita. AT si vzame svojih 100%. SLO pa bi rada pokasirala še dodtanih 16%.

Kaj bi se zgodilo, čebi v AT davek bil večji kot v SLO ?
- Bi nam kdo vračal razliko ?
- Bi SLO v tem primeru dodatno zaračunavala storitve ki jih "ne" plalujemo ? Milim da ne, ker jih nebi mogla. Zakj jih lahko torej zdaj ?

Ti plačaš 100% avstrijsko šolstvo...., otroke pa voziš v slovensko šolo,ki je 16% dražja. Več moraš plačat ker koristiš dražje usluge.
In plačaš toliko, kot vsi ostali v sloveniji, ki koristijo servis slovenske države tako kot ti..

Kdo bi ti pa moral plačat razliko, če bi bil v AT davek viški kot v Slo? Bi plačal jodlarjem, od slovenije pa zahteval da ti vrne? Al od koga bi zahteval vračilo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
Dejansko pravičnega, obdavčenja v primeru dohodnine, ni. V vsakem primeru se uporabi "storitve" dveh držav in kako zdaj to rešiti, da bo fer? Enostavno se ne da.

Zato je pač edino najbližje fer, da se obdavči migrante enako, kot se obdavči slovenske delavce.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.073
850
113
Jaz povsem razumem, da plačam "dražje in boljše" šolstvo v SLO in hoče država teh 16%.

V primeru če bi AT imela višje davke kot SLO:
- Vrnil mi nebi dobeden nič ker ko je treba dat nastane vedno problem.
- Vprašnaje je kako bi mi v SLO zaračunali storitve ki jih nisem plačal. Plačal sem pa jih 100% v AT. Sem ziher da jih nebi rabil, naenkrat pa bi to bilo ok.

Zato smo v EU da se nam ni treba ubadat s takimi stvarmi torej tam kjer delaš plačaš davek in konec.

Nazadnje urejeno: