Audi 4 LIFE!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.125
10.991
113
kod Džej-Zija
Ne razumem, kaj ti ne paše. Beseda polosovina? Eni to uporabljajo za polos.
confused-1.gif

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
So pač nepismeni. Sicer je lager tudi meni, nevednežu, razložil da nimam povsem prav, a polgred ne obstaja, obstaja v strojniškem slovarju. V bran lahko samo povem, da sem uporabil besedo, ti je pa nisi.
evil.gif

ne-beseda

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Ne razumem, kaj ti ne paše. Beseda polosovina? Eni to uporabljajo za polos.
confused-1.gif
To je trikrat narobe. Ti bom razložil, kot je meni pred mnogimi leti pokojni prof. Justin:

1. "osovina" ni slovenska beseda, ampak hrvaška in pomeni "os"
2. ker ta element prenaša navor, v strojništvu to ni os, ampak gred
3. gred je cela, in je nič ne manjka, torej ne more biti polgred

S tretjo točko se sicer da strinjati, vendar je po mojem polgred povsem pravilen izraz, saj natančno opiše del. Izraz se uporablja, pozna ga tudi Trojezični slovar avtomobilizma (čeprav ima tudi kakšne "čudne"). Vsi ostali izrazi, katere sem srečal do sedaj, so precej opisni in nerodni.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.125
10.991
113
kod Džej-Zija
Ok, uporabil "domačo" besedo, ampak razlaga okvare je bila pa točna, ali ne?
confused-1.gif

Sicer pa vsi temu delu rečejo "polos" ali "polosovina", o jezikovni pravilnosti se nihče ne sprašuje.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.125
10.991
113
kod Džej-Zija
Taka reč se je zgodila bratu na Astri I. Polos mu je počila, potem pa zaradi diferenciala avto ni šel več nikamor. Pa smo ga šlepali do lokalnega mehanika.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
To se je ponavadi zgodilo pri fičotu če si preveč "skočil" .. ponavadi sta padli kar obe "polgredi" ven oz. če smo natančni je ostal brez cele "gredi"!
grin1.gif
Ampak fičko je bil poceni in nezanesljiv, gredi so bile nameščene kot "puter", vpetje pri kolesi pa tudi in še teža (in masa) je bila nekako dirketno nasajena na osi.

Sicer pa a nima "polgred" zgloba na eni strani in na drugi strani tudi? Že sam zglob drži stvari na mestu (ima "globino") in četudi odpadejo vse varovalke bi nekako štanga (gred) morala ostat "uzobničena"!
rolleyes-1.gif

Skratka ali je stari namotal volan preko meje mogočega (mislil da ima BMWja) ali pa je pomagal robnik!
grin1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik lager pravi:
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Ne »štekaš« pravilno. Polos je pravilno. Kar si ti napisal, pa ne obstaja.

Narobe. To kar ti misliš je POLGRED. Ker prenaša torzijo. Polos prenaša samo strižne ali upogibne obremenitve.
Lahko pa še poenostavimo: gred se vrti. Os se ne ...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Se pravi bicikel ima zadaj gred in ne osi ?

Zemlja potem nima osi skozi tecaja, ampak ima tudi gred, saj bi sicer tisto stalo pri miru, pa se obremenjeno ne bi bilo zaradi vse tiste mase, ki je "prilepljena" naokoli in kar naprej torzijsko deluje nanjo. Zemljina gred. Slisi se fino.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Os se lahko tudi vrti. Pri samokolnici se os vrti, pri biciklu pa os prvega kolesa miruja. Nobena od njiju pa ne prenaša navora oz. ni vzvojno (torzijsko) obremenjena.
Saj pravim gre za zelo poenostavljeno - ker večina ljudi ne ve, kaj je torzijska obremenitev. In ker je mirujočih osi precej več od vrtečih se ...
In če bi bil zelo picajzlast: os kolesa samokolnice prenaša eno izjemno majhen navor - s kolesa na ležaj ... Na kolesu pa nobenega, ker miruje.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Mater ej zadne 3 strani same stroke, sami strokovnjaki a še vedno ne vem zakaj je klošarov Audi obstal na parkingu. Predlagam da si odprete novo temo z naslovom "OS - GRED".

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
No zdaj pa že mene resno firbec matra, kaj se je sploh zgodilo, da je avto obtičal, pa kaj zaboga so čarali 1 teden na servisu? =)

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Dej preber temo, pa boš zaštekal.

Čeprav doma še vedno malo cvikamo, če je res to, to, zato bomo dali avto še lokalnemu majstru, da ga dvigne in pregleda. Fotr je strojnik in bi raje videl, če bi se tista polos kar zamenjala.

Glede na zanašanje v desno ... Gume so enako napumpane
grin1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Torej zakaj tvoj oče ne gre nazaj na servis in vdari po mizi in zahteva vse to če je avtomobil v garanciji? A se boji koga ali je še eden izmed tistih ki mu je neprijetno it nekam in nekaj zahtevat in zaradi tega raje vse skupaj požrejo?

Mr_Orange

Pripravnik
15. avg 2007
723
3
18
49
Murgle
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Čaki malo, pob, takih stvari pa jaz tebi ne rabim razlagat.
smirk-1.gif

Počasi začenjam na podlagi tvojih siceršnjih objav sklepat, da imate preference do fejkov v družini (navsezadnje ti je on prinesel originalni LOLex). Da fotrov Audi slučajno ni AWDI (moraš res dobro pogledat da se opazi), pa zato noče k uradnemu serviserju???
hysterical-1.gif