apple iPhone 3G 16GB beli - garancija - italjanski

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Samo vprašanje iz radovednosti.. Telefon ima v Italiji samo 1 leto garancije? Nimajo vse tehnične stvari v EU 2 leti garancije? Ali pa telefon že star leto in pol?

Lp

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
mislim, da se tu motiš. Mislim, da je neka uredba EU, ki govori o 2 letih garancije? Lahko pa je tudi, da se motim jaz!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Tudi jaz sem prepričan da je tako... Glej npr. Nokia aparate. Koliko mi je znano smo včasih imeli 1 leto garancije, ko smo vleteli v EU smo dobili 2 leti garancije na vse GSM aparate. Ko hrvati vzamejo iz naročnine pri Tmobilu al drugje Nokio je 1 leto.. Le zakaj?

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
sicer nisem moderator in bi ta spam brisal, preden se topic zaklene.

ampak če ni nihče od vas resen kupec, kaj se imate za pogovarjati o dolžini garancije, če pa se prodaja telefon in ne garancija
confused-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
V_power ne bodi nesramen, nikogar ne spamamo ampak se pogovarjamo o dejstvih. Če te moti ta tema se prosim odstrani iz nje in te ne bo več pikala v oči! hvala

Lp

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Nekako se strinjam s tabo, Vpower, a se vseeno tudi z AvtoFun-om.

Debata se lahko nadaljuje tukaj, ker vseeno so mali oglasi namenjeni prodaji (če se le da resnim kupcem), raznorazne ostale debate pa nadaljujte tukaj.

Hvala obema za razumevanje
wink-1.gif

ps. Debata je potekala tukaj

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Garancija velja za obdobje enega leta.... nikjer ne piše, da morejo imeti vse tehnične stvari v EU 2 leti garancije.

Sem šel pogledat v malo belo knjižico z vsemi fajli o iphonu 3g, seveda v italjanščini in sem našel podatek : 1 leto na "materjal".
jezen.gif

Sem vse do zdaj misli, da je garancija 2 leti, kot so vsepovsod objavlali -novice, oglasi. ggg makaronarji

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Nimajo vse tehnične stvari v EU 2 leti garancije?

Ne. Pojdi v lokalno štacuno in poglej koliko garancije ima poljubna tehnična zadeva. Ni vrag da ne najdeš kakšne z 1 letom. Kar je več, je po volji proizvajalca / uvoznika / trgovca.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Torej blazko, bos rekel da je bila dobra volja ene NOKIE, katera že ima od nekdaj mega tržni delež da so garancijo zvišali iz enega na dve leti? Mislim da to ni hec in samo lepa gesta? Zna takšna odločitev stroške takšnega podjetja kar MEGA povečat in oklestit dobiček? Seveda so ostali proizvajalci enako nardili?

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.986
17
38
Bled
Kar nekaj je tehnične robe, ki ima samo 1 leto garancije. Philips lcd tv-ji, Panasonicove plazme,....itd...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Saj ni problema, zadeve laufajo, samo malo smešno je ko natančno pogledaš. Takšne PREMIUM drage znamke kot so Apple, Panasonic plazme, pravtako Philips LCDji in ne "upajo" dati 2 leti garancije? Jaz bi se vprašal zakaj... Dvomijo v svojo kvaliteto ali...? Saj meni že 3 leto dela iMac brez težav samo slab občutek je, saj ni druga. Skratka sram jih je lahko, "PREMIUM" znamke...

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Tudi Samsung ima za mobilne telefone, oziroma je imel do ne prav dolgo 1 leto garancije.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Torej blazko, bos rekel da je bila dobra volja ene NOKIE, katera že ima od nekdaj mega tržni delež da so garancijo zvišali iz enega na dve leti?

To je bila njihova poslovna odločitev. Tako kot ima pri nas Gorenje 5 let, pa Kia 5 (deloma 7) let, mariskateri njun konkurent pa samo 1 ali 2. Če želiš lahko temu rečeš tudi dobra volja - sigurno pa ni to nekaj, kar bi zahtevala EU. Imaš minimium pod katerega kot proizvajalec tehnične robe ne smeš, navzgor pa omejitev ni.

Klikni na najljubšo spletno trgovino in izberi prvi telefon, ki ga zagledaš. Pri meni je bil tale. Zraven piše: garancija 1 leto.

Torej Panasonic in mimovrste kršita zakonodajo?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Ne trdim da kdo krši pravila in da je zakonski minimum 2 leti, pravim samo da se mi čudno zdi da so nekateri proizvajalci sami od sebe dvignili garancijski rok iz leta na dve. Namreč to po moji oceni ni šala. Potem pa bo že tako
wink-1.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ne trdim da kdo krši pravila in da je zakonski minimum 2 leti, pravim samo da se mi čudno zdi da so nekateri proizvajalci sami od sebe dvignili garancijski rok iz leta na dve. Namreč to po moji oceni ni šala. Potem pa bo že tako
wink-1.gif

Ni. Gre za napačno interpretacijo EU direktive. EU direktiva narekuje, da ima kupec dve leti časa, da prijavi napako, ki je bila prisotna že ob nakupu in je povzročila okvaro/nedelovanje. Skratka, telefon ti crkne po enemu letu in 8 mesecev iz razloga napake, ki je bila prisotna že ob nakupu. To se je napačno interpretiralo kot obvezno dvoletno garancijo. Kar pa ni res. Ker garancija pokriva tudi napake, ki so nastale po nakupu in niso posledica nepravilne uporabe. Skratka čip v mobilniku, ki ima garancijo le leto dni crkne po letu in 8ih mesecih. Reč ne more iti iz garancije, saj je ta potekla že 8 mesecev nazaj. Če lahko dokažeš, da je napaka bila prisotna že ob nakupu, pa mora prodajalec odpravit napako vse do poteka roka dveh let. Ogromno podjetij ponuja dveletno garancijo zato, da je v podporo svoji prodajni mreži vse do izteka dveletnega roka. Namreč če si zajebal celo serijo telefonov, ki so začeli crkovat po izteku enoletne garancije in kupci lahko dokažejo, da je napaka bila prisotna ob nakupu, jo bodo prodajalci orenk najebali. In potem ga ni več junaka, ki bi prodajal dotično znamko. Namreč dveletni rok se nanaša na prodajalce - stvarna napaka. In še huje, kupec narekuje način reševanja, denar nazaj, nov izdelek ali pa popravilo. Če lahko reč dajo v garancijsko popravilo, se lahko izognejo najhujšemu - da morajo za skoraj dve leti star mobilnik kupcu vrnit originalno kupnino, ki je ohoho.
wink-1.gif

Skratka vedno je jeba v pravni formulaciji.
evil.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Eee vidite to je odgovor, to jaz pogrešam na tem forumu ko kaj vprašam. Problem je ker nas večina PREDVIDEVA, Ogo pa je podal jasen odgovor
wink-1.gif

Lp