Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Ni res, ugled se lahko pridobi tudi drugače. Ugled je predvsem zame neki odraz človekove lastnosti kar ekonomsko stanje ni.
To vsekakor drži.
A za človeka, kot se glasi vprašanje, je bolj pomemben ekonomski položaj. Kaj ti nuca ves ugled, če si lačen, pa nimaš niti za burek (karikiram)? V določenih krogih ima vsakdo nek ugled - pač nekdo je dober mehanik, eden dober športnik, spet tretji razturava v vožnji z radijsko vodenimi modeli itd. Resnični ugled na državnem nivoju pa uživa majhno število ljudi, ki pa je povezan tudi z ekonomskim stanjem. Primer: Križaj je bil ugleden smučar. Vendar do tega ugleda ne bi prišel, če njegov fotr ne bi vlagal ogromno časa in denarja vanj (oprema, treningi, karte...), kljub talentu. Marsikateri talentiran ciciban ne more izraziti svojega talenta do konca in doseči ugleda, če starši niso ekonomsko dovolj močni, da mu ta razvoj talenta omogočijo. Ta primer poznam, zato sem ga navedel. Je pa verjetno v vsakem športu, ki zahteva drago opremo in priprave, tako.
Ugled je za nekatere lahko zelo pomemben, a kako priti do ugleda? Sigurno rabiš finančna sredstva, da si omogočiš nakup potrebnih pripomočkov, ki ti dajo znanja, s katerim si potem lahko omogočiš osebnostni razvoj in posledično ugled.
Podobno je z družbeno močjo. Družbena moč je, da lahko vplivaš na dogodke v družbi. Če hočeš to doseči, moraš ali veliko znati in si prizadevati, da tvoje mnenje začnejo upoštevati s strokovnega stališča, kar je spet pogojeno z ekonomskim položajem staršev, da ti omogočijo šolanje in študij, ali pa s političnega stališča, za kar rabiš namazan jezik in podporo volilcev. In za to podporo ni dovolj, da živiš v šotoru nekje pod smrekami, ker po vsak potencialni volilec rekel: "Lej tega, še zase ne zna poskrbet, po pa za nas!". Spet ekonomski položaj.
Okej, vprašanje je bilo, kaj je nekomu najbolj pomembno, zdaj sem zabluzil med vzroke in posledice. Upam, da razumete moj point.
Na kratko: mene predvsem zanima moj ekonomski položaj. Ugled v določenih krogih imam, kar mi ga je omogočil ekonomski položaj, družbene moči imam pa toliko, kot večina: grem na volitve, volim in to je to. Pa včasih pizdim čez to kurčovo državo, sicer pomaga nič, si pa spucam ventile.