Analiza zdravstvenega sistema v Sloveniji

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
Glede na moje izkušnje s koncesionarji - ne hvala. Obseg preiskav je bil precej bolj okrnjen v primerjavi s tistim, ki sem ga dobil v javnem zavodu. Že res, optimizirajo, ampak to počnejo na vseh koncih - tudi obsegu storitev, ki so ga deležni pacienti.

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
To pa ni čist tko. Koncesionarji so del javnega zdravstva in seveda lahko pošiljajo gor vse do terciarja in igrajo po pravilih zzzs.

Kolikor mi je znano, tudi ni čisto tako. Seveda lahko napiše napotnico, ampak jo pokrije iz svoje koncesije. Če je ne napiše, mu denar ostane...go figure.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Iz kolumne Tanje Lesničar Pučko v Dnevniku:
Dejstvo je, da so ukrepi, ki jih že imamo, od nasvetov o higieni in potovanjih do prepovedi zbiranja, smiselni. Ne toliko, ker bi zajezili okužbo – to tudi Evropi po vsej verjetnosti ne bo uspelo prav hitro – ampak ker jo upočasnijo. Tisto, kar ohromi zdravstveni sistem in terja več smrtnih žrtev, je nenadno hitro naraščanje števila bolnikov, še posebno starejših, ki potrebujejo intenzivno nego. Prav kolaps zdravstvenega sistema je najhujši problem Italije, ki mu tudi vpoklici upokojenih zdravstvenih delavcev ne pomagajo. Italija je leta in leta krčila javno zdravstvo, zasebno pa v epidemičnih časih pogosto celo zapre vrata. (Vsaj to dejstvo bi moralo strezniti novo vlado, ki že napoveduje privatizacijo našega zdravstva.)

Prav to se lahko zgodi tudi nam: maščujejo se nam lahko dolga leta preobremenjeno zdravstvo, že tako hudo pomanjkanje zdravnikov in sramotno stanje zdravstvene infrastrukture. Med drugim kliničnega centra in tamkajšnje infekcijske klinike, ki bosta nosila večino bremena pri zapletih.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Stari, zdaj pa že toliko težiš s tem, da predvidevam, da spadaš med "posvečene" dobavitelje državnega zdravstvenega sistema.
V privatnih firmah, da o korporacijah sploh ne govorimo, so za delo v nabavi zelo stroga merila. Periodično opravljanje testov prepoznavanja koruptivnih praks itd...
...da tega, da imajo nabavni managerji v zasebnem sektorju v individualnih pogodbah o zaposlitvi, kar po pravilu zapisano tudi klavzulo, da za namerno povzročeno škodo družbi, odgovarjajo z vsem svojim premoženjem, niti ne omenjam.

sej na papirju je vse lepo in prav.

Jest tud mislim, da naj se raje zrihta državni sistem in se proba tako. Ampak sej vemo, da so to boji z mlini na veter. Zdravniški lobij je celo vlado ruknil zdele, pa da bo dopustil, da se kaj uredi?? Upam da se nova vlada loti tega problema... ampak to se lahko cel mandat posveti samo temu.

take stvari, ki naj bi bile same po sebi umevne ne morejo biti privatne. In na srečo je pri nas zdravstvo precej socialno. Praktično vsak dobi zdravniško pomoč. Pri privatnem zdravstvu so pa plačani prispevki edino merilo ali si dobrodošel ali ne.

Sej kot že rečeno - če imaš denar je vse ok. Samo kaj, ko se ne cedi pri vseh med in mleko.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Vidim, da ste se nekateri spustili na zelo spolzka tla o katerih očitno nimate pojma.

Bom samo o zobozdravnikih ker imam recimo temu direkten vpogled v naročila cca 300 različnih zasebnih ordinacij po celi Sloveniji, tako koncesionarjev kot čistih samoplačniških. Znane pa so mi tudi cene na razpisih javnih zdravstvenih zavodov.

Konkretno Krištof in skupna naročila - zanj je bilo ceneje, ker je vsem ostalim v skupnem naročilu preprodajal dražje! Pri principalih se je predstavljal kot prodajalec/trgovec in ne zobozdravnik, zato ga je večina odhebala. Proizvajalec/principal ima za posamezen trg predvidene priporočene prodajne cene za zobozdravnike in tu je pač možen nek popust, pa na količino, stalnost,... seveda pa mora RVC vseeno pokrivat zaloge in distribucijsko mrežo.
Upam si trditi, da so trenutno cene za javno/državno/ZD mrežo enake ali celo nižje kot pri zasebnikih, včasih tudi na račun manjše izbire materialov. Kjer so višje gre velikokrat za posebne želje po točno določenem materialu (recimo robčki podobne kvalitete so lahko +-50%, svedri enako ali še več,...).

Je pa vseeno konkretno sedaj pri kovidu razlika med ZD in zasebniki, saj le-ti ne morejo dobiti mask in razkužil za roke, med tem ko dobava v ZD vseeno poteka. ;)

• Všeč mi je
Reactions: bizi

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.552
2.946
113
v lokalni ostariji
Stari, zdaj pa že toliko težiš s tem, da predvidevam, da spadaš med "posvečene" dobavitelje državnega zdravstvenega sistema.
V privatnih firmah, da o korporacijah sploh ne govorimo, so za delo v nabavi zelo stroga merila. Periodično opravljanje testov prepoznavanja koruptivnih praks itd...
...da tega, da imajo nabavni managerji v zasebnem sektorju v individualnih pogodbah o zaposlitvi, kar po pravilu zapisano tudi klavzulo, da za namerno povzročeno škodo družbi, odgovarjajo z vsem svojim premoženjem, niti ne omenjam.

Nimam jaz nic z zdravstvom. Dej dej dej nabijat poznam jaz ogromno firm kjer se da zmenit z nabavnim (lej vzem pr nas, tolko bo pa zate).in zakaj potem teh pogodb ni v javnem zdravstvu ce je to resitrv? Isti krščen duš bo. Oziroma se slabse, ker bodo privatniki posneli smetanco, drek.bo pa javno zdravstvo (ker nekaj ga bo vseeno ostalo) pokasiral in samo poveceval izgube...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Daj reci da se hecaš.

Ne najbrž se ne... Ima pa narobe. To seveda ni res, kadar se gre iz primarne na višjo raven. Je pa zelo res, kadar si bolnice pošiljajo paciente med seboj. Npr Jesenice pošlje v LJ, ker recimo, da ne zna. Takrat pa denar ne sledi pacientu. Dobijo Jesenice. Dokler se niso vmešavali novinarji in raja, je bilo tudi to čisto OK. Saj gre iz iste malhe. Ko začne pa nekdo težiti, da ukc minus dela... No, pol pa iz nič nastane problem. Prav tako ukc zdravi vse krise ipd (ja, jih tudi če novinarji vedo, da ne) to stane, se pravi vsa draga in na noben način rentabilna zdravljenja, ki so seveda zaradi redkosti stvar terciarja (oba UKCja). UKC po definiciji dela MINUS, kakor je sistem sestavljen zdaj. Kar ni problem, dokler en iz tega ne naredi problem.

Ps
Nima to veze s sekret papirji in razpisi. To je druga štorija, ima pa tudi celotno zdravstveno osebje od bolnicarjev gor bolj malo s tem. Se pa vedno na njih s prstom kaže, ker se jih pač vidi. Nekaj pa nekdo vendarle nekaj počne v teh ustanovah. Tudi dohtarji niso, dasiravno je koruptivni nastavljenec dr. med. Konec koncev najbrž tudi vsi pravniki in ekonomisti niso, dasiravno je povsod dovolj barab s to izobrazbo...

• Všeč mi je
Reactions: Zebdi in bizi

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Kolikor mi je znano, tudi ni čisto tako. Seveda lahko napiše napotnico, ampak jo pokrije iz svoje koncesije. Če je ne napiše, mu denar ostane...go figure.
Ne piši neumnosti.
Potem lahko koncesionar vrata zapre, če enega na onkologijo napoti.

In njegovega žepa grejo laboratorij, ekg, ultrazvok, pa potrošni material.

• Všeč mi je
Reactions: Zebdi

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Žal napačen primer. Recimo isto popravilo poškodbe mojega avta bo zavarovalnico stalo x, če grem pa az kot privat oseba bom hitro ceneje dobil.

Zavarovalnica plača popravilo z original ali vsaj novimi deli, privat pa se velikokrat vgradijo rabljeni deli. In zavarovalnica ne plačuje kozolčkarjev.

Sicr pa je point, da zavarovanje pleha deluje brez problemov, ker so zavarovalnice in izvajalci privat in si konkurirajo. V zdravstvu pa imaš eno državno zavarovalnico in en zdravstven sistem z vnaprej dogovorjenimi cenami, ki so tako visoke, da se določene dejavnosti nehajo izvajati v drugipolovici leta, čeprav imajo zaposlene ljudi na teh mestih in imajo opremo, ki čaka... na novo leto...

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Jaz grem stavit da bo na koncu se slabse. Javno zdravstvo bo se bolj zapufano (ker bodo delali posege ki se zasebnikom ne izplacajo plus sanirali kar bodo zasebniki zajebali). Bo pa se par posameznikov na racun privat zdravstva krepko obogatelo. ce pa ti mislis da bo drugace pa sanjas.

Glede na dogovarjanje cen med zavarovalnico in izvajalcem močno dvomim, da obstoja poseg, ki bi šel v minus.

delter333

Guru
21. maj 2010
1.863
1.568
113
Notranjska
Glavna stvar pri vsakem poslu je da sloni na zdravih, poštenih temeljih vendar mi kot družba to že dolgo časa nismo. Pozabite floskule o pregovorno delovnih in poštenih Slovencih to je šlo skozi okno ob privatizaciji, ko so nekateri grabili, kar se je dalo potem pa tega niso znali upravljati, debili. Kakršen koli sistem bomo v zdravstvu imeli se bo izrodil bo gnil tako kot je ta, nekatere bolnice od znotraj zgledajo tako da se vrnes v preteklost, v 80 samo še Tito ti pride iza vogala in to je to, da pa bi to prenovili, ooo milijarde vam povem, čeprav bi se z občutno manjšim zneskom dalo veliko storiti.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
V času Tita so bile te iste bolnice nove.
Zdaj pa res zgledajo kot v času Tita, samo da imajo prostori in oprema že 40 let na grbi.
Pa ja ...
Ravno zadnjič sem govoril s sošolcem o spremembah v MB, kjer sva hodila v srednjo šolo. Nobene resne gradnje iz takratnih časov se nisva spomnila. Verjetno so ves denar celotne SFRJ požrle olimpijske igre v Sarajevu. Midva sva sicer gledala bolj, kako so se spremenile šole in cestni sistem od takrat. Ampak tudi MB bolnice bi rekel, da je bilo pol manj. Mislim, da se je v Sloveniji v 30 letih infrastruktura vseeno precej bolj spremenila kot v zadnjih 30 let SFRJ. Upoštevati še je treba, da so hočeš nočeš stroški danes precej večji. Gradnja mora biti okoljsko bolj sprejemljiva, do zemljišč je težje (dražje) priti, rešitve morajo biti komunalno bolj celovite.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Pa ja ...
..........Ampak tudi MB bolnice bi rekel, da je bilo pol manj. Mislim, da se je v Sloveniji v 30 letih infrastruktura vseeno precej bolj spremenila kot v zadnjih 30 let SFRJ. .......
UKC MB: kirurška stolpnica otvoritev april 1976, otroška klinika 1985, v okviru IV. samoprispevka so bili zgrajeni medicinsko funkcionalni trakt III (odprtje 1991), Oddelek za perinatologijo (porodnišnica) (1991) ter obnova in razširitev ginekologije (1992). V okviru V. samoprispevka je zrasel interni trakt B leta 1993 in trakt A leta 1995.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Kdaj so odprli Klinični center v Ljubljani? Najbrž ne v času Avstro-Ogrske, kot skušajo nekateri vztrajno popljuvati ves sistem od 45-91. :nigladek:

• Všeč mi je
Reactions: erikson

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
UKC MB: kirurška stolpnica otvoritev april 1976, otroška klinika 1985, v okviru IV. samoprispevka so bili zgrajeni medicinsko funkcionalni trakt III (odprtje 1991), Oddelek za perinatologijo (porodnišnica) (1991) ter obnova in razširitev ginekologije (1992). V okviru V. samoprispevka je zrasel interni trakt B leta 1993 in trakt A leta 1995.
Sklepam lahko, da SFRJ ni imela realnih davkov (ali jih je nerealno pobirala in porabljala) in je bilo treba vse razen vojske financirati z nekimi "samoprispevki".

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Trdil si, da je bilo MB Bolnice pred letom 91 pol manj kot danes; jaz ti dokazujem da ni tako. Po osamosvojitvi so se zgradbe obnavljale in energetsko sanirale, zgradila pa se je nova urgenca - to je to.
Ljudem ni bilo težko dat samoprispevka - ja davki so bili precej nižji in vzemi to kot "doplačilo" davka, ki pa je na koncu bilo vse skupaj še vedno nižje kot sedaj; pa tudi denarja za "krise" nismo rabli zbirat.