Alpsko smučanje - šport ali produciranje invalidov

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
ošit, kako grdo je zdele odletu McCartney
crazy1.gif

upam, da bo vse ok

Smuk v Wengnu in smuk v Kützbuhlu sta edini tekmi, ki jih gledam skoraj vsako leto in edini (smučarski) zaradi katerih prižgem TV.

Po padcu McCartneya sem ugasnil TV. To ni več smučanje, to je gladiatorstvo in tega ne želim več.

Upam na čimprejšnje okrevanje.
zmaga.gif

PS: na treningih smuka ta teden so sezono zaključili trije, McCartney je že četrti.
confused-1.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.442
2.393
113
Pomurje
McCartney še vedno v komi.

Ko vidiš tak padec, ti zmrzne kri v žilah.

Na žalost pa je bila njegova napaka.
Želim mu čimboljše okrevanje.

Lp

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ma če bo prežvel, svaka čast, ker z 5m prletet na bok in na glavo da ti čelado dol vrže..

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Važno je, da bodo čez dan ali dva spet komentirali, kako ta in ta smuk ločuje fante od mož - najbrž zato, ker je temeljni predpogoj za tako tveganje to, da nisi sposoben dojeti, kako zelo tvegaš.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Važno je, da bodo čez dan ali dva spet komentirali, kako ta in ta smuk ločuje fante od mož - najbrž zato, ker je temeljni predpogoj za tako tveganje to, da nisi sposoben dojeti, kako zelo tvegaš.

Mislim, da vsak izmed profesionalnih športnikov, ki ne igrajo ravno namiznega tenisa ve, kaj se mu lahko pripeti. Ampak ta delček tveganja pač sprejmeš, saj je tu zraven toliko drugih pozitivnih stvari, da postane zavedanje tveganja neka postranska stvar.

Če pa se poškoduješ, se pač poškoduješ...poskusiš se pokrpat (če imaš kaj pokrpat) in veselo naprej.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Ma če bo prežvel, svaka čast, ker z 5m prletet na bok in na glavo da ti čelado dol vrže..
Čelade mu ni vrglo dol. Čelada je (se vidi na posnetku) razpadla na kose.
Ta del mi pa ni jasen: vrhunske smuči, čevlji itd, na glavi pa papirnata čelada. Ne razumem, kako lahko to FIS pusti. 150 na uro, z nikakršno čelado, brez ščitnikov ipd. Standard zaščite kot je na Moto GP bi moral biti tudi v smuku minimum.

Resno me zanima, katere znamke čelado je imel, ker si od te znamke nikoli več ničesar ne kupim. Če še ene usrane čelade ne znajo naredit ...

Car

POSTman
4. avg 2007
8.507
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Najbrž me bo zdajle kdo spljuval, ampak ne morem mimo tega, da se ne spomnim na M.Schumacherja in njegovo jokanje, kako je formula1 nevaren šport!
Res, da so brzine velike, ampak kdaj pa se je nazadnje kdo poškodoval ali umrl? Po dirki, ko sta v dveh dneh umrla dva dirkača(že precej dooooolgo nazaj), se spomnim samo še nesreče, ki se je končala z zlomom noge in to je to, pa še od tega je precej časa. Pri smučanju pa so zlomi nog, poškodovane vezi, poškodbe glave, pretresi možganov...na dnevnem redu. Res gladiatorstvo!!!

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Mislim, da vsak izmed profesionalnih športnikov, ki ne igrajo ravno namiznega tenisa ve, kaj se mu lahko pripeti.

Globoko dvomim, da VE.
wink-1.gif

Se sicer strinjam, da nekak ima zabeleženo v možganih, da so nekoč videli, slišali, prebrali,....da je toliko in toliko folka, ki se poškoduje.

VE pa ne.

Današnji smuk zahteva brezglavo spuščanje in če bi človek resnično VEDEL, kaj se lahko zgodi, brezglavosti ni več.
Zato se pa večina folka po konkretnih padcih NIKOLI več ne pobere - zato, ker potem pa končno VE, kaj se lahko zgodi.
Medicina jih sicer poflika, ampak nikoli več ne bodo brezglavo smučali, zato nikoli ne bodo v vrhu.

PS: O izjemah se mi ne da razpravljati. Tudi v prometu imaš folk, ki dela nesrečo za nesrečo, pač dokler se ne ubije. Večini - če slučajno preživi - pa nesreča vseeno da misliti. To je ista fora - večina voznikov NE VE, kako zelo tvega, zato pač vozijo kot osli, dokler se ne počijo. Pa četudi imamo vsak dan poročila o tem, kaj se lahko zgodi...

Nazadnje urejeno:

matj

Pripravnik
5. nov 2007
59
0
6
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Resno me zanima, katere znamke čelado je imel, ker si od te znamke nikoli več ničesar ne kupim. Če še ene usrane čelade ne znajo naredit ...

ni čisto tako enostavno kot zgleda. čelada je jasno narejena z namenom, da ublaži udarec in to stori s tem, da poči, se deformira, ... čelade so verjetno narejene za neke "normalne okoliščine", ne pa za tak res ekstremen padec pri skoraj 140km/h s 5m na trdo podlago.
je komentator rekel, da nosijo tekmovalci tudi t.i. želve ampak to mu verjetno ni kaj dosti pomagalo.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kje ste pa videli, da je čelada razpadla na kose?
confused-1.gif

Vidno je, da so mu najprej dol odletela očala, potem pa mu je snelo dol še čelado, ki ji navidez ni nič manjkalo.
Jaz na posnetku nisem videla nobenega "razpada čelade".

(seveda je logično, da je čelada samo za v smeti, ampak to ni nekaj, kar bi človek lahko videl na tako razdaljo).

PS: Nekak ne bodite pretirano naivni, da tile smučarji nosijo čelado serijske proizvodnje. Prehud denar se tu obrača, preveč je vse skupaj na visokem profesionalnem nivoju, da bi se tipi oblačili/opremljali v Interšportu skupaj z vsemi Pepcami in Pepeti.

Nazadnje urejeno:

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Na tem posnetku se vidi, kako čelada v dveh kosih pride v cilj... KLIK

Upam da čim prej okreva...

Nazadnje urejeno:

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Mislim, da si ni želel takega darila za rojstni dan. To kar se je dogajalo v ciljni areni z njem, je bilo kar malo kruto. Ne vem no, jaz nebi mogel gledat tekme, če bi bil tam. Sicer nisem gledal tekme in sem pogledal samo posnetek, ampak tole je bilo malo kruto.
frown-1.gif
Miller je bil seveda spet kritičen in če je bil ta skok tam samo zaradi gledalcev je to največja neumnost. Res da je bila njegova napaka, ampak pri takih hitrostih in tik pred ciljem ko samo še čakaš da bo cilj, je vsaka drobna napak usodna. Škoda, upam da ne bo imel kakšnih posledic.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Dajmo malo seštet - padec na bok pri 140 kmh, udarec z glavo ob tla, pri čemer se je razbila čelada (hm), padec v nezavest, sunkovita reakcija živčevja - trzavost (hm), 20+ minutne priprave na transport (jaz ugibam, da mogoče gre za težko okvaro živčnega sistema - hrbtenjača, možgani,..., sicer si vsaj ne znam razlagati, zakaj so bili tako dolgi ob - prepričana sem - stalnem pritisku organizatorjev, da se čim hitreje umakne s proge), molk glede stanja iz bolnišnice (hm).

Vsekakor bo imel posledice. Če bo sploh preživel.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
A kdo ve, na katerem mestu je bil na koncu? Ker skozi cilj je "pripeljal" pravilno.

Grozen padec, mogoče je višini skoka botrovala tudi največja hitrost na tekmi. Skor 142 km/h, ostali od 132 - 137.

Da pa je čelada počila, mu je pa kvečjemu koristilo (odštejmo odrgnine na obrazu), saj se je s tem delno izničila energija ob udarcu glave ob teren.