Ali potrebujete drugega fotografa, postprodukcijo? *DELETED*

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
prvi dobronamerni nasvet. tisti bold napis, da si zelis uspeti kot fotograf, in da zato fotografiras brezplacno spremeni. ker te bo folk klical le zato, ker si zastonj, ko pa bos zelel dvignit ceno, bodo pa kar naenkrat vsi v zrak, kako pa zdaj to. videl to, veckrat.

pa ne samo to, je ekstra nesramno in nespostujoce do ostalih, ki se trudimo. poskusi se dokazati z delom in s fotografijami. vsi smo se morali.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Pa tudi oprema je na hobi nivoju in ni primerna za neko profesionalno uporabo...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
prvi dobronamerni nasvet. tisti bold napis, da si zelis uspeti kot fotograf, in da zato fotografiras brezplacno spremeni. ker te bo folk klical le zato, ker si zastonj, ko pa bos zelel dvignit ceno, bodo pa kar naenkrat vsi v zrak, kako pa zdaj to. videl to, veckrat.

pa ne samo to, je ekstra nesramno in nespostujoce do ostalih, ki se trudimo. poskusi se dokazati z delom in s fotografijami. vsi smo se morali.

A da fotka zastonj?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Pa tudi oprema je na hobi nivoju in ni primerna za neko profesionalno uporabo...

D7000 pa 50 mm bi kot second fotograf verjetno šlo...vsaj če fotka brezplačno
tongue-1.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik luka85 pravi:
Pozdravljeni, več let sem nezaposlen razen začasnih mesečnih zaposlitvah ne najdem zaposlitve. Ves ta čas se ukvarjam s fotografijo, ki je moja strast. Upal sem, da če kdo potrebuje drugega fotografa za poroko, dogodek, itd. bi jaz to z veseljem delal, lahko tudi post produkcijo v Photoshopu, Lightroomu. Trenutno imam dva fotoaparata nikon d 7000 ter nikon d60, ter tri leče prime 50mm, 18-55, 55-200 (kit). Upam da nisem kršil kakšnih pravil v forumu, v pravilih ni pisalo da se tega ne sme objavljat, če pa sem se opravičujem. Pa še link na mojo internetno stran www.foto-luka.si

Lep pozdrav

Večje neumnosti pa še ne. Zastonj delati nekaj, kar se sicer plača. Imaš preveč denarja? Ti je dolgčas?

To je tipičen primer nerazumnega dumpinga, ki škoduje vsem. Napačno si predstavljaš, če misliš, da si boš tako naredil ime in pridobil stranke. Nepoštena konkurenca, crknil pa boš na koncu tudi ti, ker ne boš imel od česa živeti. Če ne drugega, vsaj pojem amortizacija, bi ti moral biti znan.

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Pač je začetnik in bi šou kaj brezplačno pofotkat.
Verjetno ste vsi začeli z bajnimi honoraji, vsaj 1000€...
To je stvar odločitve, če bo pač zastonj fotkal.
Tisti ki hoče dobre fotke, jih bo tudi plačal. Tako da ravno resna konkurenca pa le ni.

gpirman23

Pripravnik
12. sep 2010
405
2
18
Samo se ne fotka zastonj porok, ki ti vzamejo cel dan plus še 30 ur in več za računalnikom. Pa kako bo pogledal potem mladoporočencema v faco ko bo izdelek klavrn ker niti nima primerne opreme za fotografirat poroko. Zgodba, ki se zelo hitro potem zaključi s kariero fotografa.

Lahko pa prides v soboto poslusat Jureta v Tržič in boš že takoj kaj pametnega izvedel.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
nisem zacel z bajnimi honorarji, nikakor ne. priznam, da sem imel sreco, bil na pravem mestu ob pravem casu, ampak ce sam ne bi rekel, glej, zastonj pa ne bom fotkal in trosil svoje opreme, tudi ne bi prisel nikamor. sem pa povedal, da sem zacetnik in temu primerna nekoliko nizja cena storitve (se vedno pa ne toliko nizja, da bi se zgolj zaradi cene odlocali zame oz. po domace, delal damping). in ja, tudi kako fotko sem dal zastonj, pa ne zato, da bi zastonj delal, ampak kot dobra poslovna poteza. jaz od ene fotke ne bom obogatel/obubozal (ce govorimo o reportazni fotografiji, ne komercialni, tam stvari drugace stojijo), tisti na drugi strani pa tudi ne. bo pa mogoce naslednjic poklical mene in se lahko zacne neko dolgorocnejse sodelovanje. to sem ze veckrat dozivel oz. se vedno dozivljam. sploh, ce sem na enem dogodku, ki ga ze pokrivam za neko stranko, pa mi kaka fotka viska recimo hodi.

poroke so pa tako ali tako zgodba zase. odvisno, kako dolgo traja, kaj vse mladoporocenca zelita od mene.

kar se pa opreme tice ... to je dvorezen mec. sam se spominjam svojih sportnih zacetkov. 40D in Sigma 70-200, pa pojdi in pofotkaj smucarijo. ja klinc, sem sel, in naredil, menda dobro. in si prisluzil denar za boljsi fotoaparat, za boljso opremo. ali pa sem imel super fotoaparat - 1Ds Mark II, ki je bil za sport popolnoma neprimeren. pa sem vseeno delal stvari z njim, in recem lahko samo eno. ob delu z njima in seveda stalno improvizacijo, sem se ogromno naucil in zdaj moderno super opremo znam izkoristit 130%, ne le 100%. je pa res, da ti slabsa oprema lahko precej hitreje zataji, precej hitreje naredis neko napako in te tudi kosta stranke ...
tongue-1.gif

kar se pa Trzica tice ...
redface-1.gif

pozdrav.gif

Nazadnje urejeno:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik gpirman23 pravi:
Samo se ne fotka zastonj porok, ki ti vzamejo cel dan plus še 30 ur in več za računalnikom. Pa kako bo pogledal potem mladoporočencema v faco ko bo izdelek klavrn ker niti nima primerne opreme za fotografirat poroko. Zgodba, ki se zelo hitro potem zaključi s kariero fotografa.

Lahko pa prides v soboto poslusat Jureta v Tržič in boš že takoj kaj pametnega izvedel.
smile-1.gif

pakul je nekoč fotkal s pentaxom...pa je bilo vse okej kao...
tongue-1.gif

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Kdo pa pravi, da si profi fotograf samo z profi aparatom se tudi moti, tudi pravi profi fotografi uporabljajo nikon D7000 vsaj dva vem katera brez njega ne gresta nikamor, FX je pač FX, DX pač DX in crop faktor pride prevečkrat prav, prav tako movie funkcija, na taki mašini in prav tako brezhibno ostrenje, ki ga na D800 nisem do pred kratkim niti imel, se jebal tako ali drugače.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Drugače oprema ne dela fotografa ampak je kontra, da fotograf. Nekdo ma lahko space opremo pa se postavit ne zna, kamol slikat, mam enga kolega s Portugalske ma foto opreme ko dreka slika pa vse s kit objektivi in dela take fotke, ki jih marsikdo z proshit opremo ne naredi.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Drugače za OP delaj če imaš veselje in uživaj v njem, danes ni nič zastonj in temu se tudi obnašaj časi so surovi marsikdo dela tudi od teh važičev tu gor zastonj marsikaj sam so tiho in se delajo pametne veliko jih nategne in jim nič na koncu ne plačajo. Bin there know how it is. Zato med tabo, ki delaš zastonj in temi, ki delajo za bajne denarce na koncu dobijo pa murko dejansko ni razlike. Tako, da se razvijaj in delaj čimveč fotkaj.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
recimo, da se pri delu glede opreme popolnoma strinjam (tudi glede na to, kar sem ze napisal), se pa zelo ne strinjam z drugim delom.

namrec, ce pride clovek do pogovorov z neko firmo, ki dobro stoji, za nek dober denar, potem pa cakas pol leta po opravljeni storitvi na ta denar - sem jaz kriv, ker sem pac naduvan profesionalni fotograf, ali firma, ki je na racun promocije s tvojimi fotkami ze zasluzila, ne samo pokrila stroske kampanije, ampak ker je placilna disciplina nekaj tako vsakdanjega pri nas, kaj pa je to, ce nekomu malo zamujamo s placilom, knede?

me zanima, v kateri trgovini lahko kupim tedensko spezo, placam jo pa pol leta kasneje ...
wink-1.gif

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Nisi razumel kaj sem napisal noben ne obsoja tebe, kot fotografa, ki si služiš kruh obsojam drekače, zato pravim, da nekdo, ki v osnovi ne pričakuje plačila je celo na boljšem, kot tisti, ki za isto delo pričakuje in ga ne dobi. Ne glej vse črnogledo sej si fotograf. Oni vsaj ni razočaran in je na boljšem. Aja drekač=naročnik, ki bi najraje da bi dobl še včeraj, a plačal enkrat v prihodnosti 2020.

Nazadnje urejeno:

gpirman23

Pripravnik
12. sep 2010
405
2
18
Ne ne naredi oprema fotografa - dejstvo. In ne mešat jabolk pa hrušk in jemat stvari ven iz konteksta. Ampak dejstvo je da si vendar v cerkvi ( svetloba je nikakva) z zaslonko 5.6 ali več težko kaj pomaga v bodyju na katerem je iso v višjih vrednostih slab. poleg tega objektivi, ki ne slavijo zaradi dobre ostrine ampak ravno obratno v takih situacijah izpadejo še bolj klavrrno. Ampak seveda lahko, zakaj pa ne. Pa tudi v postu se lahko večino odstrani šuma ampak navsezadnje to ni to. Tudi sam sem začel tam tako kot vsak, vendar sem se zavedal omejitev svoje opreme in jo uporabil tam kjer je bila dobra ali pa sem vedel pomankljivosti in se nanje pripravi. Tudi s srečo in veliko truda sem tam kjer sem. Ampak nisem pa delal zastonj. Ni bil bajni znesek absolutno, tudi sedaj ni vendar tako se zacenja. Predvsem se je potrebno zavedati svojih sposobnosti in ne kar takoj fotkati poroko, ki res ni mačji kašelj.

In nisem tisti, kot pravis baldrick da ima opremo da se hvali. je samo za lazje doseganje zaželjenega z njo. kupil pa sem si jo z zaslužkom iz fotografije.

Nazadnje urejeno:

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Svaka čast vendar sem v cerkvi videl profiča s speedlighti pravilno postavljenimi in kamera klump pa je slike naredil stoj pa glej tudi s slabo zaslonko. Fotografija je igra svetlobe in senc ter tistega pravega trenutka, eni kupujejo fotoaparate in leče drugi kupujejo lighte oboji dobijo dobre rezultate, če vedo kaj počnejo.

Leče kupujejo predvsem tisti, ta leni, ki se jim ne ljubi jebat z lučmi in postavitvijo ali pa še nekoga zraven met da jim le te drži oldschool wedding photography je bil timsko delo tole danes je solo plastik fantastik. Pa slike niso to več kar so ble včasih, pa ni važn kak aparat maš.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Zadnje čase pa opažam tudi na porokah ogromno Polaroidov. Zgleda se zadeva vrača nazaj eni so prav hudi.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik gpirman23 pravi:

smile-1.gif

pakul je nekoč fotkal s pentaxom...pa je bilo vse okej kao...
tongue-1.gif

Do neke mere je bilo vse kul. Pakul si je s Pentax opremo kupil Nikonovo FX opremo, tako da jaz sem zadovoljen, tebi gre pa to še kar v "nos" a kaj?
grin1.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
946
136
43
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
... to sem ze veckrat dozivel oz. se vedno dozivljam. sploh, ce sem na enem dogodku, ki ga ze pokrivam za neko stranko, pa mi kaka fotka viska recimo hodi...

To si verjetno vsak naročnik želi - najeti fotografa, da ta potem fotke znosi še drugam, po možnosti h konkurenci.