Ali kaj preklinjate za volanom?

Ali kaj preklinjate za volanom?

• Ne.

• Včasih.

• Pogosto.

• Skoraj vedno.

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.673
2.642
113
Glede na to, da sem veliko prevozil v Franciji ki je "mama vseh rondojev" in to v časih ko se nam še ni sanjalo in smo imeli geslo "semafor v vsako vas", se ne morem strinjat s tem kar si napisal. Ob vhodu v rondo se gre na najbolj notranji pas in da levi smernik, ki se ga pusti dokler ne začneš menjavat pasov oz. greš ven in kaže, da ostajaš v krožišču. Ob izhodu oz. za predhodnim izhodom ter ob menjavanju pasov se da desni smernik - to je vsa teorija. S to podrobnostjo, da ima tudi znotraj krožišča desni prednost in če te ne "spustijo" ven greš pač še en krog.

V franciji to z žmigavci funkcionira, tudi v angliji, v italiji samo na pol, pri nas pa sploh ne. Pri nas ne funkcionira niti to, da se pomakneš na notranji pas, če greš tretji ali celo drugi izhod ven. Da pa sploh ne govorimo o tem, kako nekateri pripiz**dijo v krožišče brez pogledat ali imajo avto na pasu v krožišču.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

brane_new

Guru
10. feb 2008
18.200
2.457
113
Nikoli ne preklinjam.
Tudi jaz ga kdaj ali kdaj poserjem!

p.s. izvoz iz krožnega vedno žmigavec. Pa ne zaradi mene :)
Če se vključujem v krožno in ga bom takoj tudi zapustil, VEDNO vključim žmigavec med vključevanjem v krožišče!

kajn

Guru
5. okt 2007
3.012
1.879
113
Iskajoč brata
jaz nisem popoln, tudi drugi niso, zapo je ponavadi prvi kontakt pizdenje,... ki se hitro pomiri.... vsi smo ljudje, svak kaj spregleda kdaj. Zato je pomembna taka bolj defenzivna vožnja....
Kar meni kapo dvigne je vrivanje v kolono... pa to niso neki tujci, ki so prvič v križišču, ampak vsakodevni vozniki, ki se vozijo po napačnem pasu, nato pa nasilno skočijo v kolono....
Ravno primer v petek, sem se vračal od avtobusne proti viču, pa vozijo po desni za Šiško, nato pa na vso silo diagonalno na dveh pasovih, samo da se vrinejo notri...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.959
3.499
113
Zakon je jasen. V kolikor ne greš na prvem izvozu ven se moraš razvrstiti na notranji pas. Ni potrebnih nobenih označb.
Nič ni jasen.

60. člen

(vožnja na krožnem križišču)

(uradno prečiščeno besedilo)​

(1) Voznik na krožnem križišču ima prednost pred voznikom, ki se vključuje na to križišče.
(2) Voznik, ki zapelje na krožno križišče, katerega vozišče ima dva ali več prometnih pasov, se razvrsti na notranji prometni pas in na ta način omogoči vključitev v promet na križišču tudi drugim voznikom, razen če zapušča križišče na najbližjem izvozu ali mu prometna ureditev ali prometna situacija tega ne dovoljuje ali mu je zaradi lastnosti križišča (npr. krožna križišča z majhnim premerom) ali lastnosti motornega vozila (npr. tovorno vozilo s priklopnikom) to oteženo.
(3) Pri vključevanju na krožno križišče po smernem vozišču, ki ima dva prometna pasova, se vozilo na desnem prometnem pasu razvrsti na zunanji prometni pas, vozilo na levem prometnem pasu pa na notranji prometni pas vozišča krožnega križišča.
(4) Preden zapusti krožno križišče iz prejšnjega odstavka, se mora voznik razvrstiti na zunanji prometni pas, razen na izvozu, na katerem je s predpisano prometno signalizacijo dovoljeno zavijanje desno tudi z notranjega prometnega pasu. V primerih, ko razvrščanje iz notranjega na zunanji pas zaradi gostote prometa ni mogoče, je voznik dolžan opraviti najmanj eno kroženje oziroma toliko kroženj, kolikor je potrebnih za razvrstitev.
(5) Na krožnem križišču je prepovedano ustavljanje, razen ustavljanja zaradi omogočanja prečkanja pešcev pri izvozu s križišča.
(6) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

PS: pozabi na tvojih 1000€ in 9 KT. ;)

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.959
3.499
113
Da še malo na karbid špuknem: mene pa jezijo (skoraj izključno SLO) kamionarji, ki kljub znaku za časovno prepoved prehitevanja zanje, le tega ne upoštevajo in s pospeškom steklega polža prehitevajo drug kamion.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.959
3.499
113
Enkrat smo v eni (podprti) družbi "modrovali" kako bi odpravili prehitevanje v škarje - z raketometom v avtu in "dovoljenjem" za odstrelitev takega voznika. :evil:
No roko na srce, verjetno bi šlo tudi v kontra smeri in bi se šli - kdo prvi potegne.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.696
2.429
113
Emona / Carnium
Odkar sem kupil nov avto, ne preklinjam več.

1748245597049.png

Boljše vprašanje bi bilo: ali kdaj izstopite iz vozila, da bi vozniku pred/za vami predstavili vaš pogled na tolerantno vožnjo? :evil:

• Ljubezen
Reactions: Robert in Samo Svoj

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.640
1.008
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Mene pizdij0 avtošole, priznam. Ampak samo tisti primeri, ki se vozijo 25-30 km/h po mestnih vpadnicah kjer je omejitev 50 ali celo 70. Utrga se mi, čeprav nočem tega. Na srečo ta problem vedno rešujem zgolj in le sam s sabo, tako da nikogar drugega ne vznemirjam, še najmanj pa šoferja ali njegovega inštruktorja. Tolk samokontole na srečo premorem. Spomnim se moje vožnje, ko me je inštruktor napizdeval vsakič, ko sem se jajcal znatno pod omejitvami.

• Všeč mi je

tomi

Guru
1. sep 2007
19.021
10.128
113
MB
Mene pizdij0 avtošole, priznam. Ampak samo tisti primeri, ki se vozijo 25-30 km/h po mestnih vpadnicah kjer je omejitev 50 ali celo 70. Utrga se mi, čeprav nočem tega. Na srečo ta problem vedno rešujem zgolj in le sam s sabo, tako da nikogar drugega ne vznemirjam, še najmanj pa šoferja ali njegovega inštruktorja. Tolk samokontole na srečo premorem. Spomnim se moje vožnje, ko me je inštruktor napizdeval vsakič, ko sem se jajcal znatno pod omejitvami.
meni ni jasno kak to inštruktorji pustijo, to ja pol debile vzgajajo za volanom.

meni je inštruktor stalno tupil, dinamično, da nisi ovira, pa reko je ko sma izven naselja zabij gas do podna na 90, še dobro da je bil golf sdi, pa je tud z gasom do daske trajalo do 90 :valjamse:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.959
3.499
113
Evo to je to! Isti jaz, le da na avto šole pa res ne, na inštruktorje not pa včasih.

• Všeč mi je

zakon

Guru
16. maj 2008
9.068
968
113
toti Maribor
Nič ni jasen.

60. člen

(vožnja na krožnem križišču)

(uradno prečiščeno besedilo)​

(1) Voznik na krožnem križišču ima prednost pred voznikom, ki se vključuje na to križišče.
(2) Voznik, ki zapelje na krožno križišče, katerega vozišče ima dva ali več prometnih pasov, se razvrsti na notranji prometni pas in na ta način omogoči vključitev v promet na križišču tudi drugim voznikom, razen če zapušča križišče na najbližjem izvozu ali mu prometna ureditev ali prometna situacija tega ne dovoljuje ali mu je zaradi lastnosti križišča (npr. krožna križišča z majhnim premerom) ali lastnosti motornega vozila (npr. tovorno vozilo s priklopnikom) to oteženo.
(3) Pri vključevanju na krožno križišče po smernem vozišču, ki ima dva prometna pasova, se vozilo na desnem prometnem pasu razvrsti na zunanji prometni pas, vozilo na levem prometnem pasu pa na notranji prometni pas vozišča krožnega križišča.
(4) Preden zapusti krožno križišče iz prejšnjega odstavka, se mora voznik razvrstiti na zunanji prometni pas, razen na izvozu, na katerem je s predpisano prometno signalizacijo dovoljeno zavijanje desno tudi z notranjega prometnega pasu. V primerih, ko razvrščanje iz notranjega na zunanji pas zaradi gostote prometa ni mogoče, je voznik dolžan opraviti najmanj eno kroženje oziroma toliko kroženj, kolikor je potrebnih za razvrstitev.
(5) Na krožnem križišču je prepovedano ustavljanje, razen ustavljanja zaradi omogočanja prečkanja pešcev pri izvozu s križišča.
(6) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

PS: pozabi na tvojih 1000€ in 9 KT. ;)
Ne vem kaj tebi ni jasno? Mi se pogovarjamo o osebnih vozilih in ne o tovornih. In tudi v tvojem citatu jasno piše "Voznik, ki zapelje na krožno križišče, katerega vozišče ima dva ali več prometnih pasov, se razvrsti na notranji prometni pas " in " razen če zapušča križišče na najbližjem izvozu "

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.959
3.499
113
Ne vem kaj tebi ni jasno? Mi se pogovarjamo o osebnih vozilih in ne o tovornih. In tudi v tvojem citatu jasno piše "Voznik, ki zapelje na krožno križišče, katerega vozišče ima dva ali več prometnih pasov, se razvrsti na notranji prometni pas " in " razen če zapušča križišče na najbližjem izvozu "

Sem ti podčrtal in tudi nikjer ne piše MORA, preberi navodila na strani policije, tudi oni se izogibajo vsakega "mora", ker to enostavno v naši zakonodaji ni obveznost pač pa priporočilo/navodilo. Pa nikjer nisem rekel, da se s tem strinjam, ampak tako pač je.

Preberi do konca ne samo naslov: https://www.policija.si/svetujemo-o...ometna-pravila-za-varno-voznjo-skozi-krizisce

mistique

Guru
16. jun 2009
14.696
2.429
113
Emona / Carnium
Najbrž je za volanom kandidat, ki so mu zaradi alkotesta odvzeli izpit...si preveril, da z inštruktorjem ne nazdravljata in debatirata o levih in desnih (pravilih)?

Drgač egotrip je to kar opisuješ. Za volanom je lahko mlada deklica, ki je na prvi vožnji v "rush-hour" času in vse, kar potrebuje je malce potrpljenja in še ene 40h v avtošoli :evil:

• Všeč mi je
Reactions: Janch

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.640
1.008
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Meni je vse to jasno, ampak ne pomaga :evil:

ps: zdej mi ravno hči dela izpit in sem jo soočil s tem, če se tudi ona jajca 20 km/h tam kjer je omejitev 50. Mi pravi, da ima ravno obraten problem, da jo inštruktor nonstop napizdeva, ker se vozi preko omejitev (2-3km/h čez)..:rolleyes:

Nazadnje urejeno:

dask

Majstr
21. sep 2023
635
705
93
Jaz sem ravno v fazi stopnjevanja preklinjanja in pizdenja v avtu. Bolj ko se bliža poletna sezona, bolj pogosto je :) vsak dan skozi Bled vsaj 2x, ni variante da ne popizdiš.

• Všeč mi je
Reactions: kajn

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.959
3.499
113
Meni je vse to jasno, ampak ne pomaga :evil:

ps: zdej mi ravno hči dela izpit in sem jo soočil s tem, če se tudi ona jajca 20 km/h tam kjer je omejitev 50. Mi pravi, da ima ravno obraten problem, da jo inštruktor nonstop napizdeva, ker se vozi preko omejitev (2-3km/h čez)..:rolleyes:
Zanimivo: zelo dolgo nazaj ko sem vozil kot kandidat svojo prvo uro v avto šoli, me je inštruktor tako "na suho" pustil peljati iz MB v Bresternico in nazaj - ni verjel, da prej nisem vozil. Vozil sem milo rečeno posrano ampak v tistih časih z gostoto avtov 2-3 na 10 minut, niti nisem bil taka ovira. No na koncu mi je razložil, da to ni nobena vožnja in da moram vozit hitreje. "Naslednjo uro" sem vozil tik pod omejitvami, pa me je že na sredi ustavil in vprašal kaj mu hočem dokazat in da z njim v avtu že ne bom tako dirkal - zdaj pa razumi če moreš. :fredi:

• Všeč mi je