Aleksandrinke

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Sem gledal par dni nazaj dokumentarec Ervina H. M. Tihotapci identitete - mi je bil zelo OK - in je bilo tudi malo govora o Aleksandrinkah, pa sem se spomnil izjave prijatelja, ki je rekel, da so bile obicna kurbe.
smile-1.gif
In ce malo zazenem mozganski celici, je to verjetno res, ne?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Imaš "dokumentarni" film o Aleksandrinkah - priporočam ogled, potem pa sodi.

http://www.vertigo.si/filmi/aleksandrinke/

Zgodba o Aleksandrinkah je zgodba o boleči, skoraj izključno ženski emigraciji. Zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike so Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne množično zapuščali predvsem mladi ljudje. Moški so odhajali v Argentino, od koder pa se niso vračali, dekleta in žene so odhajale v Egipt, največ v takrat bogato in kozmopolitsko Aleksandrijo, kjer so ostale tudi več desetletij kot dojilje, varuške, gospodinje. Številne so se vrnile prepozno, da bi lahko doživele svoje lastne otroke in svoj dom, dobesedno svoj, saj je bil ta največkrat odplačan prav z njihovim denarjem.
Dojilja, varuška, sobarica, pa tudi prva spremljevalka egiptovske kraljice Faride, najbogateša tujka v Egiptu: vse so bile slovenske Aleksandrinke. Velike, včasih tragične zgodbe, v katerih se usodno soočita ženska in svet, ko še nihče ni slišal za feminizem.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Hja, v blizini meje z ITA ze desetletja delajo mlade punce kot pleslake in maserke. Od doma se sle zelo mlade in prezivljajo druzine, otroke, kupujejo hise v domaci vasi.
Da ne bom obsojen zanicevanja aleksandrink, nicesar ne trdim, le naglas povem misli nekoga tretjega, ki mogoce drzijo vodo...meni pa se vse skupaj ne zdi nemozno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.083
113
Jaz jih tudi tako dojemam kot ti. V svet je šel delat tisti, katerega delo se je pač nekje iskalo. In v Aleksandriji so iskali ženske za delo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.118
6.947
113
pri taščici
Kot dojilje so šle lahko šele ko so imele tukaj otroke (so jih pustile tukaj?) Ali pa so jih dobile dol na kakršenkoli način. Beri, že noseče dol in so jim otroka zasužnjili, ali pa so jim dol otroka naredil tako ali drugače.
Predvidevam, ker mleka prej pač ni. Najbrž pa se jim je kot dojilam bolje godilo kot gospodinjam.....

In zagotovo to za večino ni bila dobra izkušnja, niti niso šli z lahkim srcem to delati. Tudi danasnje "ukrajinke" ne opravljajo svojega posla z lahkim srcem . Vsaj večina.

I

Izbrisan uporabnik #9334

To je katastrofalno drastična odločitev, iti s trebuhom za kruhom po svetu! Slovenija je legendarna mačeha za ljudi, te zgodbe nam pač niso v ponos. Vse bi morali narediti, da se ta trend ustavi. Vsakega politika ki več kot očitno nagaja in deli narod, bi bilo treba z največjim kanonom, onim 50 cm velikim iz japonske Jamato ladje, odstreliti v nebo in neskončnost!
10.gif

Tudi moji starši so morali v tujino za preživetje. Solze jima pridejo na oči, ko pripovedujeta o ponižanjih in nasploh delu tam. Danes nam otroci bežijo ven po svetu!
shocked-1.gif
. Verjetno ne gredo po svetu ravno zaradi kjurbarije (kot je bilo zgoraj osumljeno kot eden od razlogov).

Eh, soliti se pojdite! NOČETE spoštovati naše dežele, naših ljudi in njihovih težav, naše preteklosti! Spoštovali pa bi naše vrle povzpetnike, ki so nam pokradli domala vse kar nimamo pravkar obešenega okoli riti - to pa!
10.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Sem gledal par dni nazaj dokumentarec Ervina H. M. Tihotapci identitete - mi je bil zelo OK - in je bilo tudi malo govora o Aleksandrinkah, pa sem se spomnil izjave prijatelja, ki je rekel, da so bile obicna kurbe.
smile-1.gif
Tvoj prijatelj je bedak, predstavljaj si iti skoraj v srednjem veku v neko tujo državo, ne znaš jezika, ni interneta, nimaš denarja in delaj tam celo življenje, pošiljaj denar domov, za pravice delavcev še noben ni slišal...

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
smile-1.gif

S polnim trebuhom je lahko srat, sploh če ti prinešeno vse pod nos (sploh stanovanje pri starših, oz še bolje podedovano )!

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.597
1.123
113
Titograd
Boutros Boutros- Ghali, nekdanji generalni sekretar Združenih narodov, je znan po tem da ga je v otroških letih pazila ena izmed naših aleksandrink, tudi slike obstajajo...... saj verjetno je to v dokumentarcu omenjeno....

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Hja, v blizini meje z ITA ze desetletja delajo mlade punce kot pleslake in maserke. Od doma se sle zelo mlade in prezivljajo druzine, otroke, kupujejo hise v domaci vasi.
Da ne bom obsojen zanicevanja aleksandrink, nicesar ne trdim, le naglas povem misli nekoga tretjega, ki mogoce drzijo vodo...meni pa se vse skupaj ne zdi nemozno.
povej tistemu tretjemu da je [cenzura] in ga v imenu nekega četrtega brcni v njegovo moškost.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.499
7.012
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:

če je to tvoja kapaciteta, si res lahko tako razlagata. s tem, da ena je najbrž že preveč obremenjena z dihanjem.

Aleksandrijke so žalostna zgodba. Če se je že morala zgoditi, bi jo lahko uporabili kot nauk in šolo za bodoče generacije. Ker je seveda to utopična misel, se bo vse skupaj sprevgrlo v neke svoje resnice zafrustriranih tepcev. Saj njim (aleksandrinkam) je vseeno, one niso šle tja zato, da se bodo smilile naslednjim generacijam, samo če se nič iz tega ne naučimo, se bodo zgodbe ponovile. teh naslednjih generacij mi je pa žal. njih in Slovenije, konec koncev. In počasi smo spet na pravi poti, se mi zdi...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Ce delas ironijo na mojo lastno ironijo, to ni vec smiselno...

Vcasih so ljudje sli iz potrebe, nuje, dandanes pa zato, ker je mozno. Ker se vidi, kaksno sranje je pri nas, brez izgledov, da bo bolje. In ce je opcija za bolje, bos pac sel. Rodna gruda, pa to, jebat ga, zakoreninjeno v nasi zavesti. Zakaj bi nekdo ostal tukaj, da mu bodo pametovali ekonomisti s preplonkanimi izpiti in prepisanimi diplomami? Ki se prebivajo v lokalne in drzavne vzvode, gobcajo puhlice za ljudstvo, ki jim nasede...kdor vidi preko, gre stran od sranja.
Aleksandrinka so pac zalostna zgodba, ampak tudi trgovina z ljudmi je....poglej kaj vse se dogaja na nasih tleh. Tragediaj beguncev pred nasimi vrati. Unicujemo se vsakodnevno....Jaz mislim, da napaka ljudi, ki gredo, je da se vrnejo.
smile-1.gif

Melanija je tudi sla s trebuhom za kruhom...:)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:

če je to tvoja kapaciteta, si res lahko tako razlagata. s tem, da ena je najbrž že preveč obremenjena z dihanjem.

Dejansko ima prav oz. je to tudi ena od resnic, mislim da je kar precej "velika" resnica. Dekleta (zanimivo ane da ni govora o moških) so šla nekam v X deželo kjer so bili nastanjeni večinoma bogataši. Hm ...

Reči karkoli, ampak to je nekaj takega kot če bi 10 let nazaj pri nas omenil ukrajinke. Ja res, ene par jih je igralo rokomet (dejansko govorimo o športu) večina jih je bila pa barskih plesalk, manekenk, ... in veliko med njimi je prodajalo še kaj več.

Pa poleg Egipta so se v času med prvo in drugo vojno s primorske na veliko dekleta (ja spet mlada dekleta) odhajale za dekle k italjanskim veleposestnikom. Veliko (večina) jih je nazaj prišlo z nezakonskimi otroki.

Sedaj ali je ta resnica grozna ali ne, dejstvo je da je tako bilo. Dejstvo je tudi da se tega uradno nikjer ne izpostavlja, ker s tako narodno zgodovino se ravno ne moreš hvalit.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
kaj, a pol so sle vse za prostituke? a ni bila fora v tem, da so tukaj pustile otroke, majhne, in sle dojit tja dol?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
A mislis, da so lahko z dojenjem kupile hise in posestva? Bile so dol leta in leta, koliko casa pa zenska doji? Ne gre se za to, da bi dajali koga v nic ali omalezevali, domneva je, da je v ozadju kaj drugega, kot pa idealizirano idhajanje v tujino. Danes pa babnce zganjajo iz tega projekte in dopuste v Egiptu...al bom spet skurcan?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja lej... o tem so nas ucili v osnovni, in bi blo mal neprimerno ce bi na konc rekl "no, sicer pa so bile navadne kurbe"...

za to se gre. sej vsak ve zakaj se je slo, sam za otroke je treba to mal olepsat.

pa verjetno je bilo nekaj % pravih dojilj...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
kaj, a pol so sle vse za prostituke? a ni bila fora v tem, da so tukaj pustile otroke, majhne, in sle dojit tja dol?

Tega nisem napisal, je pa bilo pred njimi precej takih ki bi jih lahko imenovali ... kaj pa vem "kurtizane"? Oz če hočeš bolj "umazan" izraz keš pičke, sponozoruše?

Skratka ne gre za klasično bordelsko sceno (čeprav ne vidim zakaj je nebi tudi bilo), ampak bolj prefinjen način daš-dam odnosa.